• gidilecek bölgeye göre değişmekle birlikte,

    i) gidilecek yer hakkında detayalı bir internet taraması yapın, sözlükte yazılanları asla es geçmeyin zira bu sizi bilumum kazıklanma olaylarından koruyacaktır

    ii) otel, taksi vs rezervasyonlarınızı mutlaka internetten yapın ama iyi araştırın, bu size en az % 30 kazanç sağlayacaktır

    iii)bölge ya da ülkenin metro otobüs hatlarını mümkün mertebe öğrenmeye çalışın

    iv) meteorolojik bilgileri o hafta ya da ay için mutlaka öğrenin ki giyim kuşamınızı buna göre ayarlayabilesiniz.

    v) alışveriş yapmayı düşünüyorsanız, ne kadar ucuz olduğunu düşündüğünüz ülke olursa olsun fiyat araştırması yapın bazen türkiye çok daha ucuz olabiliyor.

    vi) fotoğraf makinesi (yedek pili va kartı ile), video kamera, external harddiskinizi yanınızda bulundurun, eğer taşımayı göze alabiliyorsanız lap topunuzu alın.

    vii)elektrik prizleri kullanılan voltaj vs gibi bilgileri edinin, gerekiyorsa adaptör bulundurun.

    vii) bavulunuzun ağırlığına, kabin bagajınızın ağırlığına dikkat edin yanınıza optimum eşya alın.

    viii) paranızı 2 ya da üçe bölün hepsini mağara gibi cüzdanınızda taşımayın değişik ceplerinize dağıtın.

    ix) havaalanlarında x-ray gerginliği yaşamamak için bir adet küçük çanta bulundurun ve uçağa binene kadar ötebilecek herşeyi içine yerleştirin ki elinizi kolunuzu sallayarak geçebilseniz.

    x)yanınızda en az 2 adet vesikalık fotoğraf ve ağrı kesici antibiyotik mide ilaçları gibi şeyler alın. ancak ilaçları kutusuyla değil
    2-3 er adet olmak üzere blister halinde taşıyın ki gümrüklerde sorun yaşamayasınız.

    xi)her nereye giderseniz gidin yanınızda bir adet polar türü giyecek bulundurun unutmayın yazın kaputsuz kışın azıksız yola çıkılmaz.
  • bazı hastalıkların endemik olarak görüldüğü yerlere gidiyorsanız lütfen ister ilaç ister aşı olsun korunarak gidin. (bkz: bruselloz) (bkz: sıtma) (bkz: sarı humma) (bkz: kolera) (bkz: aids)
  • gerekiyorsa -ki turkiye cumhuriyeti pasaportuyla gidiyorsaniz buyuk ihtimalle gerekiyordur- vizenizi ve alakali dokumanlari edinmek.
    pasaport vs. ulasabileceginiz bir yerde olsun daima. almanya'da daha ucaktan inerken pasaportlara bakiyorlardi bir ara.
  • kesinlikle ve kesinlikle sağlık sigortası yaptırmak. en fazla 20 euro'ya yaptırılan ve bırakın kazayı belayı, herhangi bir karın ağrısında bile el diyarlarında hastenede rehin kalmamanızı sağlayan belge. "ben çok zenginim, bir gece hastanede yatmaya 500 dolar veririm" diyorsanız bu entry kendi kendini imha etmeye hazırdır.

    zaten sağlık sigortası olmadan vize vermiyorlar diyenlere bir çift lafım var: şartmış gibi gözükse de hiç bir yerde sormuyorlar, var mı yok mu diye.. yurt dışına sürekli gidip gelenler de nasıl olsa sorulmuyor diye yaptırmaktan kaçınıyor.

    edit: az önce elimize ulaşan bir uyarıya göre, pek çok seyahat sigortasının yalnızca acil durumlarda yurda geri dönüşü kapsadığı, pek çok avrupa ülkesinde acil sağlık hizmetlerinin sigortalı olsun olmasın turistler dahil herkes için ücretsiz olduğu bilgisi geldi.
  • pasaportun, kimlik kısmı ve vize kısmının bir fotokopisini çektirip pasaportla aynı yerde muhafaza etmemeniz güzel olacaktır.

    eğer pasaportunuzu kaybederseniz, sittin sene türk konsolosluğu / büyükelçiliğinin önünde beklersiniz. yani diyorum ki sizi siz olduğunuzu kanıtlayan belgeler, paradan da mühimleridir, yedekleyin.
  • eger yurtdisinda uzun sure kalinacagi biliniyorsa gitmeden birkac gun once kokorec, iskembe corbasi, balik ekmek ve baklava retoxu.
  • arkadaşların yunanistan'a planladığı kısa bir yurtdışı gezisine son 1 gün kala aniden katılmaya karar verilir. akşamına bavula 4 günlük tatil için 1 aylık eşya konur, (kız milleti işte!) alınacaklar listesi tek tek kontrol edilir, herşey tamamdır.

    dün akşam arabayla istanbul'dan yola çıkılır, çatalca sınırlarında arkadaş günün sorusunu sorar. "arlinda senin vizen ne zaman bitiyordu?" 17 mayısta ispanyaya gittim, 17 agustostu son gün, dur bi' bakayım" pasaporta bakılır ve hayatının şokunu yaşar, vize 30.07 de bitmiş!
    herkes dumur , beş bin kez pasaporta inanmayarak bakılır, ama tarih aynıdır.
    sonuç: gerisin geri bavullarla eve dönülür.

    hayattayken yapılan mallıklar listesinde zirveye oynayacak bir anı olarak tarihe geçer:)

    tabi ki arkadaşlar beni bırakıp geri gitti, yoldayken de arayıp "arlinda, bizim bavullarımız aynıydı, hemen açıp bak, bir de bavullarımız karışmasın, yoksa evrenin mesajı diyip biz de gitmekten vazgeçeğiz:)

    ah be ispanya, neden gittiğim gün başlatmassın vizeyi, zaten 3 ay verdin. aceleden tarihe bile bakamamışım, yok arkadaş bana anlık planla gelmesin kimse. yolda da nilüfer dinliyorduk, senden de soğudum nilüfer!

    asıl yazacağımı yazmamışım, yurtdışına gitmeden pasaportunuzun vizesini mutlaka kontrol edin! :)
  • telefondaki gereksiz fotoğrafları temizlemek. çünkü o kadar çok fotoğraf çekilecek ki, bir süre sonra o çok cool bulduğun sokak müzisyenini veya mimarisine aşık olduğun belediye binasını çekerken hafıza dolu uyarısıyla yüzler asılacak. bunları yaşamadan bol bol #tbt fotoğrafı biriktirmek için bir tatil temizliği şart.

    ama onu tatile gitmeden önce düşünürsün. önce olips’in ferahlatan seyahatler yarışmasına katıl. kazanırsan telefon galerini temizleyecek çok vaktin olur. yarışmaya katılmak için tıkla. yarışmaya katıl.
  • nasıl iltica edilir konusunu iyice araştırmak lazım
  • evde hesap yapmayın asla yurt dışında tutmuyor çünkü.
hesabın var mı? giriş yap