• bu eylemin içeriği amerika'ya mı yoksa avrupa'ya mı gidilmek istendiğine göre değişiklik göstermektedir. ikisi için burs olanakları çok farklıdır.

    yüce wunjo hazretleri, bir müridiyle yaptığı karşılıklı konuşmasında bu konu ile ilgili şunları demiştir:
    (wunjo hazretleri, amerikada phd yani doktora kazanmıştır, ehem)

    "amerika için daha oturmuş bi sistem var gibi. iki tane sınava girmen gerekiyor. (bkz: toefl) (bkz: gre)
    sonra bi sene öncesinden başvurulara başlaman gerekiyor. üniversite araştırıyosun. hoca buluyosun. gitmek istediğin şehire göre bakabilirsin.
    www.usnews.com'da* gradschool ranking - yani lisanüstü okullar sıralaması var. o paketi az bi paraya (tam hatırlamıyorum ama diyelim 25 milyon gibi) satın aldım ben.** ordan okulların sıralamalarına, nerede olduklarına, web sayflarına vs ulaştım. bilerek çok yüksek sıradakilere başvurmadım.* çok uzun ve çetrefilli bi süreç ve çok para gidiyo. çünkü hem sınavlar pahalı. hem sınav sonuçlarını okullara göndermek için ayrıca para istiyolar. bi de sen burdan fedex'le falan bissürü şey yolluyosun.

    ama doktora için amerika "neredeyse her zaman" burs veriyo.(edit: ben her zaman veriliyo sanıyodum ama her zaman vermeyebiliyomuş. uyardığı için marilliona teşekkür ediyorum) master için süüper olman, ya da çalıştıın alanda hakkaten kayda değer bi bilgi birikimi, bi staj bi işler yapmış olman gerekiyo sanırım. ve adamlara mail atıp onları ikna etmen. ama ben biraz temel bilimler* için konuşuyorum. mesela mühendislikte insanlar direk master'a burslu gitmeye çalışmayı tercih ediyo anladığım kadarıyla. doktora için burs kazanmak daha kolay denebilir. ama doktora demek bir konuda çok spesifik çalışmak demek aslında. master daha genel bir uzmanlık kazanıp özel sektöre atılmak isteyen insanların tercihi olabiliyor. yine de ben işin bu kısmını çok iyi bilmiyo olabilirim.

    hem amerika hem avrupa için bence çok iyi ingilizce bilmen (ya da gideceğin ülkenin dilini iyi bimen) şart.

    eğer yurtdışı düşünüyosan şimdiden başla, insanlara mail at derim. kapı kapıyı açıyo. kimseden çekinme. mesela çok hoşuna giden bi okul, ya da bi hoca buldun. direk yaz sor "ben sizinle çalışmak istersem şartlar nedir" diye...

    bol bol araştır.

    amerika için dediğim gibi, diyelim gelecek öğretim yılında (eylül-ekim 2005) başlamak istiyosun. o zaman ağustos 2004'te sınavlara çalışmaya girmeye ve okul araştırmaya başamak gerekiyo bence. hocalardan referans mektupları alınıyo vs...(elbette hocalar seni bu konuda süründürüyo. geciktiriyolar mektupları.)"

    wunjo hazretlerine ait hadisi şeriflerden bazıları da şöyledir: (ek:)

    "eğer 5 kadar okula başvurulacaksa, işbu entry'nin giriliş tarihi itibariyle 1 milyar türk lirası (ytl'ye kendiniz çevin valla, ben biyolog bi insanım, gelemem öyle hesaplara) gözden çıkarılmak durumunda. çünkü
    -toefl'a girmek: 140 dolar falandı galiba. her ek sınav sonuç belgesi için 15 dolarınızı yiyorlar.
    -gre'ye girmek: o da 130-140 gibi bişi. 15 dolar sonuç belgeleri için.
    -fedex basvurum.com ile 5 paket ve üstü toplu gönderim: her bir paket için 17 dolar.
    -amerikadaki okullar application fee, yani başvuru parası alıyolar. 50-100 dolar arası değişiyo.
    -bunlarla uğraşırken strese bağlı ortaya çikan sinir hastalıklarının ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkan bilimum enfeksiyonların tedavisi için gereken ilaç ve doktor masrafları....

    yani ömür törpüsü.
    ama bi kere okula kabul edilince de artık kim tutar sizi. hadi bakiyim. okuyup geri gelin. vatana millete faydalı evlatlar olun. (bkz: oktay sinanoğlu)
    ya da okuyup geri gelmeyin mutlu olun, güzel bi hayat kurun kendinize.
    ikisi de makbuldür. caizdir.
    öperim kuzucuklarım benim* "

    wunjo* bedava yurt dışı eğitim danışmanlık hizmetleri

    *bi edit daha: doktora için burs dediğimiz şey aslında adamların sizi "işe alması" oluyo. asistan olma hesabı.

    **daha bi edit (çok möhüm): işbu yurtdışı burs danışmanlıkları hadisleri, tamamen kişisel deneyimlere dayanılarak yazılmış olup, wunjo hazretlerinin biyoloji mezunu olduğu ve ilgilli alanlara başvurduğu göz önüne alınarak okunmalı, gerekirse hazret mazret tanımam denmeli, kaale alınmamalı araştırmaya devam edilmelidir. wunjo iyi niyetle yola çıkıp kimsenin istikbaliyle oynamak istememektedir. ayrıca da buradaki önerileri deneyip bi skm yapamayan arkadaşların gördüğü manevi zararlardan wunjo kesinlikle sorumlu diildir, sorumlu tutulamazdır. hadi ordandır. allah allahtır.
  • biraz da biz bedava * danışmanlık yapalım dedirten konsept.

    1) her şeyden önce hiç bir şeyin ak ya da kara olmadığınız öğreniniz. bunun öyle reçetesi yok, haketmek de yok. çok iyi adamlar açıkta kalabiliyor.

    2) mesela insanlar size okulun genel sıralamasının hiç bir şey ifade etmediğini, bölümün kendi içinde kaçıncı olduğunun önemli olduğunu söyleyeceklerdir. nispeten haklıdırlar ama madde 1'i tekrar okuyunuz. bazen okulun adının önüne geçemediğinizi göreceksiniz. mesela x okulu y bölümünde 3. olabilir, harvard ise 10.dur diyelim. ama o gene de harvard'dır, eğitimi 10. olsa da kapı açma yeteneği çok daha üstün olacaktır.

    3) burs bulmak phd için sorun olmamalıdır. kabul ediyorlarsa burs da verirler. tabi parayla phd yapmak mümkündür her zaman, kimsenin de o phd'ye değer vereceğini sanmıyorum. kemal oflazer bir gün demişti ki "parasını ben vercem de mit seni yarın kabul eder"

    4) diyelim ki phd'ye başvurdunuz ama master'a * kabul geldi. bunun anlamı "bizim paramız bu kadar, senden daha iyileri başvurdu, sana paramız kalmadı. sen parasını verirsen ilk dönemlerin, sonra belki bir proje ayarlar kendini kurtarırsın" dır. bana cmu* 'dan böyle bir yanıt gelmişti. sizi kabul eden ve gitmek istediğiniz bir okul varsa ona gidin, bu teklifi sallayın. ama gidecek başka yeriniz yoksa ya da bu teklifi yapan okula çok gitmek istiyorsanız madde 5'i okuyun.

    5) size para vermediler. hmm, o zaman atlıyorsunuz kardeşim uçağa doğru open house'a. size zaten okulu gezmek için genelde bir miktar finansman sağlarlar uçak falan için. böyle bir aktivite düzenlemiyorlarsa da üzülmeyin. mailler atın, kendinizi informal olarak davet ettirin. sonra gidin hocalarla muhattap olun. insan ilişkileriniz ve eliniz yüzünüz düzgünse bir hocadan ta*'lik bulabilirsiniz ve böylece ilk yılınızı kurtarırsınız. sonrası nispeten daha kolay olacaktır, bir proje bulur ra* olursunuz falan... bir arkadaşım bu şekilde mit*'ye gitti.

    6) wait list'tesiniz. bu da ilginç... aynen madde 5... atlıyorsunuz efenim kendinize güveniyorsanız. mısırlı ya da suriyelilerle benzerliğiniz olmadığını, gayet iletişim kurulabilir aklı selim bir kişi olduğunuzu belirtiyorsunuz. hatta bazı durumlarda birebir mülakata gidiyorsunuz. sonra da wait list'ten accepted list'e geçiş yapıyorsunuz. ya da beceriksizseniz rejected list'e de geçebilirsiniz ama zaten bekle bekle nereye kadar. denemeye değer... başka bir arkadaşım da bu şekilde berkeley'den kabul aldı. üstüne bi de sonra onları reddetti.

    7) doktorada 5-6 yıl geçireceksiniz. gittiğiniz yer önemli. university of toronto iyi bir okul olabilir ama soğuktan hoşlanmıyorsanız pek öyle olmayabilir. sonra mesela kar sevmiyorsanız harvard size pek eğlenceli gelmeyecektir. güney doğu kıyılarında bol bol kasırga olur. güney batıda deprem. anlayın kardeşim biraz araştırma yapın. mesela bush'a oy veren iç kesimlere gitmek ister misiniz? her tarafınızda dünyayı demokratikleştirdiğini sanan insanlarla. siz siz olun, kıyıdan şaşmayın.

    8) referanslar önemli. not ortalaması kadar önceden yaptığınız projeler çalışmalar önemli. lisansta ilerde referans almak isteyebileceğiniz hocalarla projeler yapmaya çalışın. işe yarar.

    hiç bir şeyin ak-kara olmadığını unutmayaraktan yukarda yazanları başka kaynaklarla harmanlayın *.

    türkiye'nin size ihtiyacı var, biraz da böyle kendinizi gaza getirin.
    gidin, öğrenin, dönün, öğretin. vatan millet eahhh...

    edit: alacağınız doktora bursunun sizin okul masraflarınızı karşılamak için verilmediğini (masraflar zaten departman ya da hocaniz tarafindan odenicek), size ayrica aylık 1500-2000 dolar bir maaş verileceğini,bu maaşın size haydi haydi yeteceğini * unutmayın.
  • zor ve elde edilmesi için belli stratejilerin önceden bilinmesi gereken eylem.

    wunjo elfır-fır-ı heblül hazretleri, konuyla ilgili olarak 3. cüz'de şöyle buyurmuşlardır:
    "-amerika ve avrupa'da bazı ülkelerde (almanya gibi) üniversite diplomanızı aldıktan sonra direk doktoraya başlayabiliyorsunuz. doktoranız sanki master doktora birleşikmiş gibi oluyor. ve normalde doktorada ders alınmazken ve sadece tez araştırması yapılırken, bu tip doktoralarda ders almanız ve belli bir krediyi doldurmanız gerekiyor.

    -doktora taşaklı bişey olduğundan kelli, genelde doktora için her ülke burs veriyor. ama kendinizi kabul ettirmek bir dert işte bu aşamada. (bkz: #7079951)

    -sizin sahip olmanız gereken özellikler ve diğer bilgiler:

    1) not ortalamanızın 4.00 üzerinden en az 3.00 olması. (100 üzerinden kaç oluyo kendiniz hesaplayın, dediim gibi ben biyologum hiç gelemem hesaplara falan). hatta mümkünse 3.50 olsun. ama olmasa da olur (bkz: benim değildi)

    2) almanya toefl ister ama genelde gre istemez.* amerika elbette ikisini de ister. hatta gre'nin bir genel bir de subject testi var. bazen subject test de isterler. subject test sizin bölümünüzle ilgili bilgi birikiminizi ölçen hayvani bir sınavdır. ben subject istemeyen yerlere başvurmak zorunda kaldım çünkü ne o sınava vericek param vardı ne de çalışacak zaman. çünkü subject test yılın belli günlerinde yapılır. gre genel teste ve toefl'a neredeyse istediğiniz zaman girebilirsiniz.

    3) gre genel test'in verbal ve quantitative diye iki test bölümü bir de iki tane kompozisyon yazdığınız bölüm vardır. verbal için kelime ezberlemeye pek kasmayın derim. ben olsam bol bol ingilizce kitap okurdum. ben biraz kastım kelime ezberlemeye. üstelim hayvan gibi ingilizcem var, yıllardır çeviri yapıyorum, yine de 800 üzerinden 350 aldım. yani ehhh işte. hiç çalışmadan şansla 450 alanları biliyorum.

    4) gre'nin quantitative kısmı için çalışın mutlaka. ankaralılar için söylüyorum olgunlarda toefl ve gre çalışma cd'leri satılıyor. mutlaka bilgisayarda o cd'lerle çalışın. "kaplan" benim favorimdi. tavsiye ederim. quantitative odtü mühendislik fakültesi kişilerinin genelde ful çekebildiği bi bölümdür. 800/800 yani. biraz çalışmayla her türk genci quantitative'den 700'ün üstünde bi puan kesin alır eminim. fakat 800 çıkarırsanız çok hoş olur. çünkü verbal'da sıçtınız hatırlarsanız. bu durumda adamlara (üniversiteye) "bakın ben aslında süperim, çok zekiyim. quant'dan hayvanlaştım, ama verbal yani haliyle ingilizce benim ana dilim diil ki ama dii mi yaniii" diye yavşakça mailler atarsınız. adamlar 750-800 arasına saygı duyuyolar çünkü onlarda nedense çok yaygın diil o kadar yüksek yapmak.

    5) toefl: bazı okullar doktoradan burs alabilmeniz (ya burs diyorum ama mesela asistan oluyosunuz maaş alıyosunuz vs, bunu da kastediyorum) toefl'dan (computer based) 300 üzerinden en az 250 almanızı isteyebilirler. korkmayın yapabilirsiniz. eğer ingilizcenize güveniyorsanız, zaten odtü, boğaziçi gibi ingilizce eğitim yapan bir okuldan mezunsanız endişelenmeye gerek yok. sınavdan bikaç hafta önce çalışma cd'si alıp örnek test çözün. eğer sonuç iyiyse sınavdan bigün önce bi iki tane daha çözer, bikaç da kompoziyson yazmayı denersiniz. olur biter. ama örnek testte sıçarsanız oturup adam gibi cd'den çalışın derim.

    6) sizden girişken olmanız, kendinize güvenmeniz beklenmektedir. özelliklerinizi en iyi şekilde anlatabilmeniz ve reklamınızı yapabilmeniz için en iyi fırsat "statement of pupose (sop)" yani niyet mektubudur. (başvurularda mutlaka isterler sizden bunu da.) burada ben şöyle okudum, böyle kendimi geliştirdim, okulunuzu da şu yüzden istiyorum falan fistan dersiniz. google'dan "statement of purpose"+sample falan yazarak örneklerine ve "nasıl yazılır" bilgisi veren web sitelerine ulaşabilirsiniz.

    7) daha önce de belirtmiştim ama yine söylüyorum. insanlara mail atıp sorular sormak çok iyidir. hocalara, sizin konunuzla ilgileniyorum, bakınız şunları yaptım bununla ilgili, şöyle ilgili dersler aldım, stajımı da zaten hödö üzerine yapmıştım diyebiliyorsanız ne ala. süpersiniz derim. vay be, ne istediğinizi biliyosunuz, hangi konuda uzmanlaşmak istediğinize karar vermişsiniz,oha oha derim.
    ama böyle bi insan diilseniz üzülmeyin. çünkü ben de diildim. ne çalışmak istediğimi bilmiyodum aslında. malum biyoloji geniş bir alan. ama sonunda bi şeyde karar kıldım. her şeyden önce sakin olun. kendinize güvenin. her şey çok güzel olacak.
    hadi bakalım kuzucuklar*"

    evet aynen de böyle demiştir bu nur yüzlü ay parçası insan.

    wunjo* bedava yurt dışı eğitim danışmanlık hizmetleri
  • wunjo hazretlerinin bu konuda önerdiği bazı kaynaklar da şöyledir:
    -http://www.eurograduate.com/
    -http://www.gradschools.com/
    -http://www.daad.de/en/index.html -->almanya düşünenler için. şehire, bölüme, üniveristeye, konuya, yakışıklı erkek oranına, tanga giyen kadın oranına... göre okul aranabiliyor. burs koşulları öğreniliyor.

    en süperi: http://www.topuniversities.com/
    wunjo* bedava yurt dışı eğitim danışmanlık hizmetleri
  • http://www.scholars4dev.com/

    http://www.romaeducationfund.hu/…-scholar-programme (turkiye'den ogrencilere burs sagliyor)

    güncellenecek..

    http://abdigm.meb.gov.tr/…lari-2013-2014/icerik/237 (meb yabancı hükümet bursları)

    https://eng.si.se/…udies-and-postdoctoral-research/ (isveç enstitüsü türkiye bursları)
  • ülkesinde bir universiteyi bitirmek uzeredir, ya da 2-3. sınıftadır burs arayan kişi ve önce kulaktan dolma bilgilerle ardından internet araştırmalarıyla; değişim programları aracılığıyla ya da master/postgrade yapmak için bir ülkeye gitmenin, oranın dilini öğrenmenin, ya da ingilizce vs. geliştirmenin yolları aranır, hayaller kurulur.

    velakin para yetişmeyecektir olağan şartlarda böyle bir hayal için ve destek gerekecektir ve ek kaynak olarak burs araştırmaları yapılacaktır.

    burs çeşitleri öncelikle ülkeden kaynaklı/yurtdışından kaynaklı olarak ayrılır. ardından geri ödemeli/ödemesiz, çalıştırmalı/çalıştırmasız olarak parçalara bölünür.

    yurtdışı kaynaklı bursların ne kadar çok para verdiği görülebilecektir. şaşırılacaktır.

    ama o bursları almak için kılı kırk yarmak, ağızla kuş tutmak, deveye hendek atlatmak ve ardından ingilizce bilmeyen başbakanlara ingilizce öğretmek gerekecektir.
  • abd f1 vizesi (öğrenci) ile ilgili bilgiler için (bkz: #7105513)
  • ilk sarti aramaya inanmaktir.
  • illa kuzey amerika ve bati avrupa diye buyuk bir kavgaya girmeyin... pasa pasa, rahat rahat dunyanin en iyi 100 universitesi icinde yer alan universiteleri secin.. japonya'da master yapmak gibi bir alternatifniz de olsun...
hesabın var mı? giriş yap