• ne zaman sol frame de mide kramplarına yol açan türkiye de bir felaket başlığı görsem bu hevesim tekrar depreşir.umutsuzca internette gezinir ve bişey bulamam.
    amerika da uzman doktor olmak da tıp okumak ta gerçekten çok çok zaman ve para gerektiriyor. bu ülkeye gitmek zaten trumptan sonra tam bir delilik olur.

    iskandinav/ avrupa ülkelerinde doktor olarak gidip çalışmak için yapılması gerekenler net bir şekilde yok hiç bir yerde. diyelim ki buldunuz genelde size öğrenciyken veya tıp doktoru diploması aldıktan sonra yapabilecekleriniz/ yapman gerekenler anlatılmış.
    doktorlar olarak çok mu benciliz bilemedim. bir kişi de ben şöyle gittim bana şurdan ulaşın bilgi vereyim dememiş.bir iki kalitesiz forum gördüm.ama onların kendilerine hayrı yok.
    sonuç türkiye'de bir sürü zorluk yaşadıktan sonra 10 sene tıp eğitimi(6 sene doktorluk+4 sene uzmanlık) sonrasında gidip yurtdısında uzman doktor olarak çalışmak için ne yapmalıyım? bilenler varsa ister buraya bi entry girsinler hayrına .yeşillendirebilirsiniz.
    edit: arkadaslar ben herkesin okuyacabileceği bilgilendirme başlığı olsun diye actım. soru/cevap bölümü dediğiniz yerde kim bulacak bu cevapları. illa gelip alakasız cevap vermeseniz olmuyor dimi? ya bu ekşinin fazla sağ duyulu yazarları beni öldürüyor
    edit 2/ anladıgım kadarıyla dil önemli. en az iki yıl dil için gerekli sanırım.
    amerikada prosedür daha zor.usmle 3 basamaktan olusan bi sınav sistemi. daha genç yaşlarda başlamak lazım
    edit 3 tabiki afrika ülkerinde enfeksiyon hastalıklarıyla uğrasmak istemiyorum. amacım sosyal hayat ve yaşam şartlarının daha yukarı olduğu, mesleğimi sakin ve huzurlu yapabiliceğim bi yere gitmek. attan inip eşeğe binilmez tabiri caizse
    bilgi aldıkca ve başarabilirsem burda paylaşmaya devam edeceğim
  • gidilecek ülkenin anadilinde arama yapmak gerekir google da. çünkü hastaneler ve tip kurumlari sadece anadilde islem görüyor. ayrica, avrupadaki ülkeler devsirme doktor almiyorlar. sebepler ise:

    1. ihtiyaçlari yok
    2. ülkenin resmi dilini anadili gibi konusamayan birini doktor yapmiyorlar, hakli olarak
    3. her ülkenin tip egitimi ayni olmuyor ve ülkeler kendi standartlarinda yetismis doktorlara öncelik taniyorlar (mesela, olmaz ama, türkiyede tip egitimi almis bir isveçli de isveç de doktor olarak baslayamiyor)
    4. hastalar zaten yurt disindan gelmis doktora güvenmiyorlar

    daha da bir sürü sey. bu tür bir durumda yurt disindaki md-phd programlarina bakilabilir, arastirma alanindan giris daha kolay olabilir. ama orada da dil sikintisi elbet ki olacaktir. çünkü bütün (bildigim) programlar mülakatlari ülkenin resmi dilinde yapiyor. kisacasi zor.
  • bu konu hakkinda bilgim, kendi alanımla ilgili.

    ama gecen gun, ülkenin sayılı tıp fakültelerinin birisinden mezun olmus, uzmanlığını tamamlamış, bayagi popüler ve sağlam kazançlı bir arkadasımin bana "ya bckd abd ye yerleşmek istiyorum, benim teyzemler orada onların otelinde çalışırım olmadi ticaret yaparım; hele bir bilgilendir" diye mesaj attığına şahit olduğumdan beri anladım ki; sanirim zora yakın bir durum.

    ha bak bir arkadasım daha vardı. o da sinir tanımayan doktorlara katıldı. afrika'da simdi. netice de o da yurt dışı. neden olmasın. tabi son olarak; (bkz: hayırlı forumlar kardes) optum.
  • diliniz varsa, çalışmaktan erinmiyorsanız, eğitiminizin hakkını vermişseniz gerçekleştirilebilecek eylem.
  • almanya haricinde türkiyenin denkliğini kabul eden herhangi bir ülke yoktur bu yüzden türkiyede yapacağınız uzmanlığın tıpkı 6 yıllık temel eğitiminiz gibi denklik alınmadıkça bir kıymet-i harbiyesi de yoktur.türkiyeden bıktıysanız temel eğitiminiz bittikten sonra hemen gitmeye ve denklik almaya bakın, zaten orada uzmanlık eğitimi almasanız bile kazanacağınız para yeter de artar.ayrıca "ihtiyaçları yok" gibi bir durum en gelişmiş iskandinav ülkeleri için bile geçerli değildir, hatta batı ülkeleri nüfuslarının azalması ve zaten doktorluk gibi bir mesleği yapmadan da iyi hayat şartlarında yaşanabilediği için böyle zor bir yola girilmiyor haliyle onlarda da doktor açığı hiç az değil.
    http://turkmsic.net/…disi_uzmanlik_rehberi-2015.pdf
  • galiba vakti geldi artık.
  • yine kaynak gotu olanlar yurt disinda doktor ihtiyaci yok demis.
    kalifiye elemana hele de doktorsa pek cok gelismis ulkenin kapisi acik o ulkenin dilini iyi ogrendiginiz taktirde. minik bir google aramasiyla sartlara ulasmak da zor degil.
    su an turkiyeden gitmek isteyen, yabanci dil -ozellikle de almanca- ogrenmekte olan doktor girla.
    üstelik doktor dedigimiz kisiler buyuk miktarda caliskan, azimli ve zekasi da ortalama ustu olan insan grubunda oldugundan bunu kafaya koyup yapmalarinin onunde buyuk bir engel olmadigini görmek zor degil.
    olay sadece bunu gercekten istemekle alakali.

    edit: turkiye' deki saltanattan kasit gunde en az 80 hasta bakmak, insan kilikli ne idugu belirsiz tiplere laf anlatamayip surekli gerginlik icinde, can guvenligi olmadan, avrupali bir asgari ucretliden az kazanarak, nobet sartlarinin insan haklarina aykiri oldugu bir sekilde yasamak oldugundan bunu yapanlara giderek artan siklikta rastladigimiz...
  • ergenekon tezgahının başlarında tutuklanacağını anlayınca ingiltereye kaçan eski akp balıkesir milletvekili turhan çömezin hayatı okunabilir ya da iletişime geçilebilir.
    kendisi genel cerrah olmasına rağmen ingilterede diploması kabul olmamış.ilk önce dil kursuna gitmiş.ardından tekrar uzmanlık sınavlarına girmiş.
    (bkz: turhan çömez)

    '' dil eğitimi için ingiltere’ye giden ve hakkında ergenekon davası nedeni ile yakalama kararı çıkartılan eski akp milletvekili dr. turhan çömez, ingiltere’de çalışma hakkı kazanan nadir türk doktorlardan biri. önce dil ardından da yazılı ve sözlü tıp fakültesinin bütün sınavlarını başarı ile veren dr. çömez halen ingiltere’de basildon üniversite hastanesi’nde genel cerrahi uzmanı olarak çalışıyor. ''
    http://www.gazetevatan.com/…hramani-1038144-gundem/
    https://www.sabah.com.tr/…eniden-doktorluga-basladi
  • türkiye'dekine benzer bir saltanata yurt dışında sahip olmaları pek kolay olmadığı için örneğine çok rastlamadığımız olay.
  • bu konuda bana yardımcı olabilecek tecrübeli arkadaş varsa yeşillendirsin.
    ben artık gerçekten gitmek istiyorum.

    ps: pratisyen hekimim.
hesabın var mı? giriş yap