• randevu sistemi yuzunden oy veremeyenler tahminimce akp icin oy atacaklardi, dolayisiyla randevu alabilenler buyuk ihtimal ekmel beye attilar. partilerin oy tabanlarina bakarak tahminimi boyle yapiyorum.
  • bugün itibariyle oy vererek oranı arttırdığım durumdur. seçim sandıklarına ulaşmak kolay olmuyor ancak seçim yeri festival alani gibiydi. farklı bir duygu oy verin üşenmeyin.
  • oy vermek için randevu almak gerektiği için üşenip gitmemiş vatandaşlardan dolayıdır.

    özellikle erdoğan için bir fiyaskodur, çünkü ekmeleddin ve selahattin'e ciddi miktarda oy gelmesi beklenmiyordu zaten.

    olm komik lan :d sen köln'de ve viyana'da o kadar ahkam kes, onbinleri topla, kimse sana oy vermeye tenezzül etmesin :d:d

    vay benim mağdur başbakanım vay :d:d:d:d:d:dd:d:d
  • ilginc olmayan hadise.

    oncelikle yurtdisindaki insanlarin cogu konu turkiye oldugu zaman vurdumduymaz olabiliyor. sonucta paralarini yurtdisinda kazaniyorlar, cocuklari orada egitim goruyor, yasadiklari yerin her turlu hizmetinden yararlaniyorlar, orada vergi veriyorlar vs.. ne diye turkiye'nin gidisatini belirleyecek bir oy versinler ki? gerek yok.

    ikincisi, vurdumduymazlik yaninda bir cogunda dogduklari topraklara karsi duyulan bir kin de var. yurtdisinda, turkiye'den kacmis veya kacmak zorunda kalmis suruyle alevi, kurt vs. yasiyor. bunlar da artik kendilerini turk olarak bile gormuyor. hatta utanc duyuyorlar. sadece ileride 1% ihtimalle donmeleri gerekirse falan diye pasaportlarini tutuyorlar. bunlarin da umrunda degil oy vermek.

    ucuncu olarak yurtdisinda yasayan turklere oy verilecek gunler ve time slot'lar belirlenmis. bir kisitlama soz konusu. onceden oy icin randevu olup, o an baska bir isi cikabilir insanin. e zaten cogu isi gucu olan veya ogrenciyse ders calisan insanlar bunlar. oy vermekten daha iyi bir alternatif buldugunda da (arkadasiyla cikmak vs.) tabii ki o alternatifi secicek.

    bir de bazi oy noktalari sehir merkezine uzakta. bunlara ulasmak icin bazen ekstra bir 30-60 dakika yolculuk yapmak gerekiyor. bunun icin de zaman kaybinin yaninda toplu tasimaysa fazladan bilet, araba ise benzin masrafi cikiyor. zaten yasamadigin bir ulkenin secimine bu kadar masraf yapmak da mantiksiz oluyor.

    edit: yurtdisinda yasiyorum.
  • benim de bizzat gectigimiz cuma gunu (1 agustos 2014) karlsruhe'deki oy kullanma noktasinda gozlemledigim durum.

    simdi en buyuk sebebi randevu sistemi, yok efendim turkiye'yi umursamiyorlar diyenlere oradaki vatandasla konustugum uzre asil sebebini soyleyeyim:

    milletin izinde olmasi.

    nedir izinde olmak almanya'da yasayanlar icin? arabaya coluk cocuk dolusup silaya gitmektir. yillik izinlerini bayram tatiline denk getirip yola ciktilar insanlar. arada haberlere baksaniz gorursunuz zaten sinir kapilarindaki yigilmalari.

    ben sirada bekleriz, cok kalabalik olur, acikiriz gibi dusuncelerle hazirlikli gittim. yanima kitap aldim, yemek aldim. bir de gittik ki karlsruhe fuar alani bombos. sandikta bir kisi bile oy icin beklemiyor hele ki bir suru sandik var, kime var niye var belli degil. oy kullandigim sandikta tas catlasa 20 oy var ve saat oglen 2 civari (3 saat sonra oy kullanimi bitecek). tabii bizim icin iyi oldu bu durum, bir bucuk saat arabayla yol gitmisiz (daha o kadar da geri donecegiz). yorulmadan gittik geldik.

    uzak demeden gidip her yerde, bilinciyle oyunu kullanan gurbetteki tum vatandaslara hayirli olsun diyorum, umariz oylarimiz thy ile memlekete guvenli bir yolculuk yaparlar.
  • bugün oy verdiğim helsinki büyükelçiliğinde katılım çok azdı. adamlar 10-15 sandık koymuş hepsi boş bekliyordu fakat helsinki'de oturmayan, kuzey kentlerine dağılmış türklerin gelmesi de zor biraz, yol, masraf, vakit vs.
  • bu yurtdisindaki insanlar hakkinda yurticindeki herkesin bu kadar bilgi sahibi olmasi goz yasartici. valla bravo.

    oncelikle, oy vermek icin randevu alma gerekliligi ve bunun getirdigi zorluklari [bu yuzden egitim duzeyinin cok daha yuksek oldugu abd gibi ulkelerde yasayan turk vatandaslarinin oy verme orani, almanya gibi ulkelerde yasayan ve egitim seviyesi cok dusun turk vatandaslarinin oy verme oranindan daha yuksek zira randevu alma islemi bu insanlar icin pek de kolay bir is degil] vesaire bir yana koyalim.

    yurtdisinda oy verme islemi, turkiye'deki gibi herkesin yasadigi sehirde yapilmiyor. turkiye cumhuriyeti temsilciliklerine gideceksiniz. bu da ornegin abd'nin bati yakasindaki eyaletlerde (washington'dan, alaska'ya, colorado'dan hawaii'ye kadar) yasayan herkesin los angeles'a gitmesi demek.

    kafanizda canlanmamis olabilir, bahsettigim mesafeler soyle.

    - hawaii'den los angeles ~4000km.
    - alaska'dan los angeles ~4000km
    - denver-colorado'dan los angeles ~1400km

    simdi bu mesafeleri istanbul'a uygulayalim

    - istanbul'dan madrid 2800km
    - istanbul'dan berlin 1750km
    - istanbul'dan londra 2500km

    umarim mesafelerin buyuklugu hakkinda bir fikir vermistir. avrupa ozelinde, zaten gurbetci adam bu kadar yol tepecegine gider turkiye'de oy verir (sinir kapisinda)

    sahsen ben los angeles'a nispeten cok daha yakin olan san francisco'da yasiyorum. kalktim oy kullanmaya gittim. oncelikle haftasonu san francisco'da bulunmak zorunda oldugum icin mecburen bir is gunu izin almak zorunda kaldim. ayni sekilde yine hemen donmek zorunda oldugum icin araba ile degil, ucakla gittim. bunun oteliydi, araba kiralamasiydi, yeme icmesiydi $1000 civarinda para harcamam gerekti. ıki kisi icin $1500 diye dusunun. ben gittim bu parayi harcadim ve oyumu verdim. ama herkesten bekleyemem.

    bu baska ulkelerde ayni hesaplamalara yol acmiyor olabilir, her ulkenin karakteristigi farkli lakin hangi ulke olursa olsun, kalkip belki de mahallenizde oy kullanmak gibi bir is olmadiginin farkinda varmalisiniz.
  • bugün sabah münih'de gözlemledigim ve münih'de yasayan diger arkadaslarimdan, hatta sandik görevliligi yapan arkadaslarimdan da benzer oranlar duydum. randevusuz oy verdim diyen bir amca rastlamis olarak, katilimin düsüklügünü tatil, bircok kisi icin mesafe, ve tabi ki bircok insan icin secimlerin birsey ifade etmemesi olarak görüyorum. oy kullandigim sandikta sabah 10 civari sadece 5 oy vardi, duydugum bir sandiga günlük yaklasik 700 kisi düstügü. almanya gibi cok oy noktasi olan, bircok türkün yasadigi ülkede böyleyse diger ülkelerde kesin cok daha düsüktür katilim.
hesabın var mı? giriş yap