• doktorların ne kadar güvenilmez olduklarını bir kez daha kantılayan durum.

    türk hekimlerinin bu ülkenin ekmeğini yiyip, suyunu içip, okullarında okuyup, devletin eğitimini ücretsiz olarak aldıktan sonra hatta okusun diye kendisine burs bağlandıktan sonra ihanet edip kaçan hainler olduğunu gösteren bir durum.

    iş zor geldi diye kaçıp, geride kalan meslektaşlarını da sayıca eksiltip daha zor bir durumda bırakmakta beis görmüyorlar.

    bu mesleği okumadan önce bilmiyor muydun şartların bunlar olduğunu, sıkıntılarla karşılaşacağını? bu döneklik niye?
    tabi biliyordular böyle olacağını. daha en baştan ülkesinden kaçmayı kafasına koyarak okumuştur o okulunu. türkiye'de aldığı eğitim ile yabancıları tedavi edip, bizi kendi halimize bırakacaktır. çünkü aynı ücreti çıkaramayacağını bilir bizden.

    türkiyede kazanabileceği para tatmin etmemiştir belki. doktor maaşını beğenmemiştir. haklıdır kaçmakta. bu işi para için yapıyordur.
  • gidebildikleri içindir. ülkenin %90 ı kaçar gider gidebilse.
  • söz konusu sayının giderek artacağı durumdur.

    bir doktor tıp fakültesinde hastalık teşhisi koymayı, tedavi etmeyi ve tıp etiğini öğrenir. mezun olur olmaz gönderildiği mecburi hizmette ve mecburi hizmet bitince istifa etmeyip devlet hizmetinde çalışmaya devam ederse bu öğrendiklerini uygulayacak saha bulamaz. çünkü kamu hastaneleri sadece kar odaklıdır. hekimden, hastaya doğru düzgün bakabilmesinin imkansız olduğu yüksek sayılarda hasta bakmasını ister. böylece hekim öğrendiği hiçbirşeyi uygulayamamanın verdiği huzursuzluk ve tatminsizlik ile hızlıca çeşitli reçeteler yazmak durumunda bırakıldığı işini yapar.

    doktora şiddet ise işin diğer önemli yönü. bunca hasta yüküne rağmen çalışmaya uğraşan doktor, ülkemiz coğrafyasında neredeyse her gün çeşitli şiddet türlerine maruz kalır.

    basamaklı sağlık hizmeti sisteminin işlememesi de diğer önemli neden. hastalar önce aile hekimine ve gerekiyorsa aile hekimince yapılacak yönlendirme ile uzman hekime görünmek yerine direk üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvurabilmekte ve hangi hekimin ne iş yapacağı bilinmemektedir.

    acil servislerin hali ise tam bir kaos. acil olmayan hastalar nedeniyle acil hastalara yeterli hizmet verememek ve bir yandan da şiddete maruz kalmak çok demotive edici bir durum.

    daha sayılacak pek çok şey var ama bu kadarı başka bir memlekette iş huzuru aramak için yeterli sanırım..

    edit: imla (@sigurd snake in the eye'a teşekkürler)
  • üzücüdür ama iyi de yapmışlardır.

    hayat kurtarmak için ömürlerini harcadıkları ülkelerinde, bozuk para kadar değersiz yaşamaktan kaçmışlardır.
  • eskiden "oku hayatın kurtulsun" diye bir olgu vardı ki tıp bu işin en tepe noktası sayılır. şu an doktor sanayideki ustayla, mahalledeki bakkalla, dönerciyle, kafeterya işletenle aynı parayı kazanıyor. bir meslek sadece maddi menfaat için yapılmaz fakat para da psikolojik olarak insanın emeğinin karşılığını aldığını hissetmesi için çok önemlidir. doktor bu kadar yıl verdiği emeğin harcadığı yılların karşılığını almak ister. eğer elde edemez üstüne de kendi milletinden dayak yerse daha iyi şartlarda yaşama imkanı varken neden dursun bu ülkede? doktor değilim ama gidenlere de vatan haini muamelesi yapılmasını doğru bulmuyorum.
  • doktorlarin guvenilmezligi ile alakali degil, doktorlarin ulkeyi yasanilmaz bulmasindan dolayidir.

    sadece doktorlar degil, tum alanlar boyledir. bilkentten yakin arkadaslarimdan (cogu muhendis) sadece iki uc kisi kaldi turkiye'de.

    hukukcu bir arkadasimla gecen gorustuk, amerika'da hukuk masteri yapip avukat olmus.

    ımkani olan cikiyor.

    bu arada milliyetcilik duygulari kabarik elemanlara: vatani en cok seven isini en iyi yapandir. bos milliyetcilik mavallarina karnimiz tok.

    edit: amerikada hukukta devam etme yontemi:
    turkiyedeki lisans egitimine denklik veriliyor genelde. cogu universite amerikan sistemi zaten. toefl, gre muhtemelen lazimdir.

    lsat'den belli bir puan alip okullara basvuruyorsun.

    bir okuldan kabul alip iki yil hukuk masterindan sonra avukatlik staji vs devam ediyor. law firmde junior associateden baslayip devam edebiliyorsun
  • doktorların bu kadar hedef gösterildiği bir ülkede üzücü ama olağan bir durumdur.6 yıl tıp fakültesi oku,uzmanlık eğitimi derken bu süre 10 yıla çıksın.sonuç:hayatı boyunca kitap okumamış,önüne gelene vatan haini diye bağıran* tipler seni linç etmeye kalksın.
    cehaletin bu kadar kutsandığı bir ülkede doktorların da yurtdışına kaçmaya çalışması çok normal
  • sadece tıp doktorları üzerinden yorum yapmak eksik kalacaktır.
    son yıllarda gözle görülür bir artış ile ülkenin yetiştirdiği çeşitli dallardan insanlar ülkeyi terk etmek için yarışıyor.
    burada asıl sorulması gereken imkan bulup yurtdışına gidenlerin vatana ihanet edip etmedikleri değil; bu topraklarda neden tutamadığımız olmalıdır.
    bakış açımızı değiştirdiğimiz işte o gün bir şeyler değişmeye başlayacak.
  • doktor düşmanı, hasetler nasıl da atlamış ortaya. yok doktorlar hainmiş falan filan diye döşemiş. aynı kişi doktora yapılan saldırı ile ilgili başlıkta kimse kimseye durduk yere saldırmaz diye entry girmiş. doktorlardan yana var bir kuyruk acısı sanırım.

    gelelim asıl meseleye fırsat bulsa ülkenin %60-70'i ülkeyi terk edecek. kandırmayalım birbirimizi.

    dipnot: doktor değilim.
  • devlet üniversitesi mezunu bir kardeşiniz olarak develet üniversitelerinin paralı hale gelmesi hatta eğitim ücretlerinin özel üniversitelerden bi tık fazla olması gerektiğini düşünüyorum. okumak isteyene vereceksin eğitim kredisini, okuyacak okulunu, sonra kredisini ödemek şartıyla istediği ülkede yaşayacak. milletin parasıyla amerikaya avrupaya adam yetiştirilmesinin ancak bu şekilde önüne geçilebilir. ucuz milliyetçilikle ya da üç beş sene zorunlu hizmetle çözülmez bu sorun.
hesabın var mı? giriş yap