• ilber ortaylı der ki kendisini almanlar öldürmüştür, nedeni ise itilaf devletleri ile tek taraflı bir anlaşma yaparak savaştan çekilme düşüncesini yüksek sesle dile getirmiş olması. bu durum osmanlı'nın o zamanki ortağı olan almanlar'in hiç hoşuna gitmemiş.
  • sultan abdülaziz' in oğullarından biridir.

    1857 yılında dolmabahçe sarayında doğdu.
    1916 yılında zincirlikuyu' daki köşkünde ölü bulundu.
    intihar ettiği söylense de, ittihatçıların onu öldürdüğü söylentileri de vardır.

    tema:
    (bkz: osmanlı şehzadeleri)
  • sultan abdülaziz'in, kardeşi sultan abdülmecit tahttayken doğan oğlu. bir sultan tahttayken şehzadelerden birinin çocuğunun doğması yasak olmasına rağmen, sultan abdülmecit hem kardeşi sultan abdülaziz'i affetmiş hem de yusuf izzettin efendinin öldürülmesini istememiştir.
  • kendisi de aynı babası sultan abdülaziz gibi intihar süsü verilerek katledilmiştir. eğer öldürülmesiydi sultan v. mehmet reşat sonrası osmanlı’nın son günlerinde vahdettin yerine kendisi padişah olacaktı. belki de osmanlı’nın ve türk milletinin kaderi başka olacaktı

    kendisi 1. dünya savaşından daha fazla kayıp vermeden ayrılıp müttefiklerle anlaşma taraftarıydı. zaten bu yüzden dolayı almanlar tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor.

    eğer mehmet reşat sonrası kendi tahta oturup 1. dünya savaşının ağır yenilgisini yaşatmasaydı; mondros mütarekesi, sevr anlaşması, akabinde mustafa kemal atatürk’ün önderiliğinde türk kurtuluş savası ve lozan antlaşması ve dolayısıyla belki de türkiye cumhuriyeti olmayacaktı.

    tarihin seyri öyle olaylarla değişiyor ki; bazen yaşanan olumsuz bir olay belki de gelecekteki bir olumlu gelişmenin vesilesi oluyor. kendisinin katli de böyle bir olay.
  • şehzade yusuf izzettin efendi köşkü cihan bağı kasrı veya tiryal hanım köşkü isimleri ile de tanınır. büyük çamlıca tepesindeki köşk şu an kendi kaderine terkedilmiş. her geçen gün biraz daha yok olmakta. çamlıcanın en büyük köşklerinden. sahip olduğu konum ve büyüklük açısından sayılı köşklerinden. devlet eli ile restore edilip bu hazinenin ülkemize kazandırılması gerekmekte. içerisinde yer alan çini ve seramik duvarlar muazzam güzellikteler.
  • yusuf izzettin efendi veliaht iken ani ölümünden sonra saray raporlarında intihar yazmakta ama kızı mihrişah hanımın söylediğine göre suikaste uğramıştır. olayın bire bir tanıklarından olan mihrişah hanım babasının öldüğü odada boğuşma izlerinin olduğunu ağacın dallarının içeri girdiğini ve pencerenin o soğuk günde açık olduğunu söyler.

    bu suikast olayını malum olan çanakkale'deki enver paşa tokatına bağlanır. ittihatçılarında biliyorsunuz ki kendilerine yapılan hatayı asla affetmezler. bu olay yüzünden suikast olayını ittihatçılar yaptı denir ama bu durum tam olarak bilinmemektedir.

    yusuf izzettin efendi akli problemleri olduğu da söylenir. kanser olmaktan çok korkarmış. o yüzden her doktora hastalığının söylemelerine dair senet imzalatırmış.

    yusuf izzettin efendinin ölümü saltanat olarak hiç şans verilmeyen vahdettin'e saltanat yolunu açmıştır. vahdettin'in kendinden önce iki kişi olduğu için görünürde kendisine saltanatın kendisine gelmesi çok zordu ama kader vahdettin'e güldümü desek yoksa kaderinin bahtsızlığı mı desek bilemiyorum.
  • artvin’in yusufeli ilçesi ismini bu şahsa ithafen almıştır. tarih de 1914’tür.
  • mehmet reşad yerine padişah olması gereken kişi ancak şartlar ve oyunlar bu zatı muhteremin hikayesini intihar süsü verilen bir cinayetle sonlandırmıştır
  • intihar raporunu tutanın enver paşa'nın özel doktoru olduğunu öğrenen sultan mehmed vahidüddin'in kafasında ampül yanar: "ulan yoksa, yusuf izzettin intihar etmedi de ittihatçılar tarafından mı öldürüldü? eğer ittihatçılar padişah olmasın diye onu öldürdüyse, muhtemelen kendi adamlarına otopsi yaptırıp cinayeti intihar gibi göstermişlerdir".
    aslında adlî tıbbın bu tür tarihî adlî vakâları deşen bir dalı da var. mezarı açıp mevta, maktül müdür yoksa müntehir mi şıppadanak anlıyorlar.
  • çanakkale'de harbin en yoğun olduğu vakit birlikleri teftiş ederken, yusuf izzettin efendi askeri disiplinden son derece uzak bir şekilde; askerlerinin gözü önünde başkumandan vekili ve harbiye nazırı enver paşa'ya tokat atar. rivayet edilir ki, enver paşa o an hiçbir tepki vermesede orada bulunan herkes yusuf izzettin efendi'nin son demlerini yaşamaya başladığını anlamıştır. birlikleri teftiş edip istanbul'a döndükleri vakit, enver paşa cezayı keser. veliaht şehzade'nin otopsisinde ise intihar! ettiği belirtilir.
hesabın var mı? giriş yap