• (bkz: tengirşek)
  • iki ansiklopedide soyadı tengirşenk olarak geçen eski dışişleri bakanı...
  • uğruna bulunduğumuz haftasonunu heba etmek durumunda kaldığım* "vatan hizmetinde" adlı kitabın kıl ötesi yazarı.incelenmeye değer başka kitap mı yok yoksa gs üniversitesi öğrencilerinin güzelim bahar aylarını söverek geçirmeleri bazılarının hoşuna mı gidiyor*
  • okumadan özetini yazmaya çalışacağım kitabın sahibi..
  • soyadı bazı kaynaklarda tengirşenk olarak geçen siyaset adamı. 1921'de sovyetlerle imzalanan dostluk antlaşmasında katkısı büyüktür. erik jan zürcher, atatürk'ün savaşın ardından tengirşek'i dışişleri bakanlığından alıp yerine ismet inönü'yü getirmesini ve lozan'a gidecek heyetin başına atamasını tengirşek'in sovyet yanlılığına bağlar. lenin ile aralarında şöyle bir diyalogun geçtiği söylenmektedir:

    - biz biliyoruz ki, mustafa kemal ve türkiye, sosyalist olmayacaktır. amma mustafa kemal de ortak düşmanımıza karşı savaşmaktadır. ona yardım etmek istiyoruz. amma mustafa kemal bizim yardımımıza rağmen sonunda emperya-lizm ile anlaşırsa ne olacaktır?
    - eğer böyle bir durum olursa biz meclis olarak mustafa kemal'i meclis bahçesinde asarız.
    - her şeye rağmen yunanlılar zafer kazanacak olursa ne olur?
    - o zaman, biz mustafa kemal ve meclis, ankara'nın dışında en yüksek tepeye çekilir, ölünceye kadar düşmanla savaşır ve şerefle ölürüz.
  • turkiye cumhuriyeti hukumetleri’nin ikisinde kabine uyesi olarak bulunmus sahsiyet. hukumet uyesi olarak gorev alislarina iliskin bilgiler asagidadir:

    s.n./kabine/gorevi/gorev baslangici/gorev bitisi/secim cevresi/partisi/gorev suresi/toplam gorev yapma suresi
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    1. 6.hukumet/adliye vekili/27 eylul 1930/04 mayis 1931/sinop/chf/7 ay 7 gun/7 ay 7 gun
    2. 7.hukumet/adliye vekili/04 mayis 1931/23 mayis 1933/sinop/chf/2 yil 19 gun/2 yil 7 ay 26 gun

    not: resmi degil bu verilen sureler, ben saydim ve yazdim. nasil saydim? bir yilda 12 ay var kuskusuz ve her ay (istisnasiz) 30 cekiyor.
  • turkiye ile fransa arasinda imzalanmis 20 ekim 1921 tarihli ankara antlasmasi'nda türkiye büyük millet meclisi hükümetini temsil etmis disisleri bakanidir. bilindigi uzere mevcut turkiye-suriye siniri buyuk olcude (hatay disinda) bu anlasma ile cizilmistir.

    http://www.ambafrance-tr.org/…asmasi-fransa-turkiye
    http://www.hri.org/…21/franco-turkish_pact_1921.pdf
  • sinop boyabatlıdır. 1. tbmm'de kastamonu diğer dönemlerde sinop milletvekilliği yapmıştır.
  • kardeşi için (bkz: abdüllahat nuri)
  • lenin ile görüşmelerinde yusuf bey'e doktor fuad, halil paşa ve enver bereketullah eşlik etmişlerdir. tercüman ise mirsait sultan galiyev'dir.

    kaynak: sırat köprüsü sultan galiyev, renad muhammedi.
hesabın var mı? giriş yap