• kücük yaslardan beri yapıyorsanız boyun kaslarınızın kalınlasmasına neden olur. ayrıca cogu insanın düsünüdügü gibi yüzücülerin sahip oldukları fizik sadece yüzme sporunun sonucu degildir. yüzme ile birlikte az da olsa kara antremanı veya agırlık antremanı yapılmalıdır. zira yüzme kuvvetten cok kondisyon odaklı bi spordur.
    yüzmenin bir diger güzel yönü sakatlık riskin cok az olmasıdır. sakatlık riski yok denilemez tamamen sizin becerinize baglı (takla atarken ayak parmagımı kırdım) ama eklemlerinize hicbir baskı uygulamadıgı icin diger sporlarda karsılasacagınız olası eklem zedelenmeleri yüzmede yoktur.

    bunun dısında fizik tedavi icin cok faydalı bir spordur. gecirdiginiz sakatlıklardan sonra tekrar kas güclendirmek adına yapabiliceginiz en akıllıca egzersizdir. özellikle cocuklarda durus bozuklugu veya omurgadaki carpıklıkların giderilmesinde büyük fayda saglar.

    yüzmenin en cok calıstırdıgı kas grubu sırt kaslarıdır. bu kaslardaki kuvvet omurganızın daha dik durmasına
    böylelikle vücud formunuzun daha güzel görünmesine ve gögüs kaslarınızın daha belirgin ortaya cıkmasına sebep olur. yaklasık bir saatlik bir antremandan sonra havuzdan cıkar cıkmaz bunu kendinizde hissedebilirsiniz.

    yüzme antremanları gercekten cok yorucudur. bu sizin seviyenizle de alakalı olarak degisebilir tabii. fakat düzenli olarak yüzdügünüzde nefes alısınızı düzene soktuktan sonra gitgide yüzülen mesafeyi ve tempoyu arttırmak kacınılmazdır. zira nefes alıstaki problemler (az nefes alma veya yeterli sıklıkta almama) sizin vücudunuzda cabuk laktik asit birikmesine cabuk yorulmanıza yol acıcaktır. bu nedenle rahat nefes alabildikten sonra belli bir tempo oturtmak ve uzun mesafe yüzmek cok kolaydır. fakat asıl zor olan bu mesafelerdeki tempoyu korumaktır. eger bir yüzme antremanının yaklasık 4 km sürdügünü düsünürseniz, tabii bunun bir kısmı da depardır, tablo epey degisir. antreman sonunda durdugunuzda vücudunuzun suyun icinde yandıgını hissedersiniz. buda sizin aslında terlediginizi gösterir. ayrıca yüzme esnasında yorgunluk özellikle bacaklarda ve omuzlarda yanma olarak kendini gösterir. bu acı cok uzun süre omuzlarınızı yukarı kaldırdıgınızda da görülür. tabii acı subjektifdir.
  • kanatsız uçamayan insanoğlunun suyun içinde kendi çapında süzülmesidir. gezinti yüzmesi yerine hedef odaklı yüzmelerde vücut tam kapasite çalıştırılır ve müthiş bir kondisyonla bedeninize hükmedersiniz. deliler gibi terler ama zerre rahatsız olmazsınız.

    suya ilk daldığınız anda yaşamınızdaki tüm sıkıntılar suya karışır, kaybolur gider.

    teknik yüzmeyi öğrendiğinizde suda hayat çok daha kolaylaşır ve rahat rahat suyun içinde süzülebilir dilediğiniz kadar suyun içinde kanat çırpabilirsiniz.

    http://www.bilimselyuzme.com/
  • ayrıca bir emir kipidir..
  • bir de.. hayvan derisini hayvanın bedeninden ayırma işlemi.. deri yüzme...
  • dışarıdan bakanlar için 50 metrelik parkurda gidip gelmelerden ibaret olan, düzenli yapanlar için ise vazgeçilmez, saatlerce aralıksız yapılsa dahi asla sıkmayan spordan da öte bir yaşam biçimi... belli bir noktadan sonra yüzme artık bir meditasyon anlamı ihva etmeye başlar. öyle bir şey ki zaman ve yer mefhumlarından sıyrılınır ve kendinizi adeta havada uçuyormuş gibi hissedersiniz, ritmik hareketler ile vücut bir yandan gevşer öbür yandan efor sarfederek kendini yenileme imkanı bulur. bu esnada kendinizden geçip dünyadan soyutlanıp salt huzur ve sadeliği hissedersiniz.
    fiziksel faydalarında gelirsek; yüzme ile hemen hemen tüm kaslar çalışır, en büyük etkisini ise omuz ve bel bölgelerinde üçgen tabir ettiğimiz vücuda ulaşılması ile gösterir. bilhassa bel bölgelerindeki rahatsızlıklarda ilk tavsiye edilen tedavi yöntemi yüzme sporudur. yüzme kasları gevşeterek çalıştırır ondan kaslı bir vücuttan ziyade şekilli bir vücuda sebebiyet verir. body building kasları sıkılaştırarak çalıştırdığı için yüzme ile birbirine zıttır. ikisi beraber yapılırken profesyonel yardım alınması gerekir, zira yüzmeye zıt hareketler olumsuz sonuç doğurabilir.
    son olarak yüzmede elde edilen enerji ve kondisyonun, insana günlük hayatta verdikleri paha biçilmez olup, yüzme; yoğun ve stresli bir hayat sürenlerin kesinlikle ihtiyacı olan spordur.
  • cocuk yaşta başlayıp 10 sene kadar lisanslı yuzdukten, onla bunla yarıştıktan, en yakın ''takım'' arkadaşlarıyla bile rakip olduktan sonra isyan edilip bırakılan ama insanın hayatından asla çıkaramayacağı spor dalı...insanın kendiyle bu kadar başbaşa kalabileceği, kafasındakileri dağıtıp hayal alemine dalabileceği bir başka spor daha yoktur herhalde...
  • yamulmuyorsam serbest stil gercekten de "canin nasil istiyorsa oyle yuz" anlamina gelir, ancak aklin yolu bir oldugu icin herkes ayni sekilde yuzer. ayrica sutopu takimlarindaki enseye saplak gote parmak tadindaki muhabbet yuzme takimlarinda her zaman olmaz, zira son derece bireysel bir spor oldugu icin (kanimca tek dezavantajidir) yuzme takimlarinin antreman oncesi basit bir basket maci bile yapamadiklari gorulmemis degildir.
  • sporların en bir güzelidir. bir kere tadını alınca bırakmak imkansız olur. bir hafta işiniz olsun suya giremeyin, o klor* kokusu uykunuza girmeye başlar, rüyanızda yüzersiniz. öyle güzel, öyle faydalı bir spordur... bilinen binbir türlü yararlarını tekrar saymaya gerek yok, fakat az bilinen yararlarını saymayı vatandaşlık göevi biliyorum:

    -yeşil* saç ve bazı vücut kılları çok havalıdır. hele güneşli yaz günlerinde bir gören bir daha bakar. sanırım çekici oluyorsunuz.
    -matematiğiniz gelişir, yirmi beş ve ellinin katlarını hızlıca sayıp aklınızda tutabilirsiniz. yeterince yüzerseniz ana haber bültenlerine matematik dehası genç adıyla çıkabilirsiniz.
    -tüm gün siyah bir çizgiyi izleyerek yüzmek hipnotize edicidir. çok güzel kafa yapar, üstelik ucuzdur.
    -yüzerken bol bol düşünebilirsiniz. kendinizi biraz zorlarsanız hayat, kainat ve herşeyin anlamını bile bulabilirsiniz.
    -klordan ucuz parfüm yoktur. insanlara güzel tatil anılarını hatırlatır, kokuyu alan herkes yanınıza gelip sizi içine çekmek ister. bu insanlar sarışın ve güzel olabilir.
    -her gün yarı çıplak insanlar görürsünüz. playboy** almanıza gerek kalmaz.
  • çeşitli sporlarla zedelenen bedenin tekrar huzuru ve hareketliliği bulmasıdır
  • yapıldıktan sonra insanın yeniden doğmasına neden olan nefesini açan dehşet faydalı spor dalı .
hesabın var mı? giriş yap