• z kuşağının bir hayatı olabilecek mi?
  • y kuşağı aldı da z kusur kaldı. üniversite okurken 20 liraya 3 bira, yanına da fıstık alıp çimlere uzanır takılırdık arkadaşlarla. şimdi 20 liraya çime yatırmıyorlar. ondan önce zaten asgari ücretin 2 katı maaş alan lise mezunu malum partinin binasından çıkma bir bekçi "oğğğpphh gimlik hemşerim, gimlik" diye zuhur eder başınıza zaten.

    üniversite zamanımda ucundan kıyısından yakaladık ülkenin güzel zamanlarını. sonra hiçbir şey iyi olmadı. hele yeni nesle hiçbir şey kalmadı. dolar'ın 7'ye neredeyse sabitlendiği bir zamanda yurt dışı da hayal, ülkede insanca yaşamak zaten hayal.

    "bizim zamanları bilmezsiniz." diyen maaş ile ev, araba alabilmiş neslin bok attığı, "nankör" dediği yeni nesil için hiç umut göremiyorum.

    inceldiği yerden kopmalı artık.
  • bu kuşak başka ülkelerde birkaç senede hepsine sahip olabilme gibi imkanlara sahipken, bizde ise hayatlarını buna adayacak. sonraki kuşak ise kendileri biriktirip almak için yaşamları yetmeyecek. sonraki kuşağa tamamlaması için bir kısmını bırakacak.

    zorunlu edit: arkadaşlar birkaç senede hiçbir yerde ev sahibi olunmuyor olabilir; hatta birim fiyatları bile aynı olabilir fakat orada toplam parayı ödemek çok daha kolaydır.

    edit: dil bilgisi kuralları giderildi
    edit: kuşak sayısı 1 kuşak daha arttı
  • kolay kolay olacak gibi görünmüyor. fakat onlar için daha fenası, bir sikten haberi olmayan, bulundukları coğrafya ve kendi ekonomik durumlarını düşünmeden patır patır çocuk yapan ailelerinin ''senden bir şey olmaz , kaç yaşına geldin elinde avcunda bir şeyin yok '' gibi cümleler savurup z kuşağını suçlayacak olması.
  • y kuşağının oldu mu?
  • gece gece ileride işsiz kalırsam pilavcı mı olsam yoksa midye mi satsam diye düşünen umutsuz bir z kuşağı mensubu olarak ne ev ne de araba istiyorum azıcık kafa rahatlığından başka inanın hiçbir şey istemiyorum
  • edit: boomer ve x kuşağı ifadesi kötü kalpli ve cahil insanlar olarak düzeltilmiştir. boylenickolsanolur'a teşekkürler

    boomer ve x kuşağı dediğimiz kişilerin gerçekten vatansever ve muhalif olanlarından da özür dilerim. ifademi daha doğru yazmam gerekirdi. orda sırf din ya da para uğruna oyunu ve vatanını satanlaraydı lafım ama iyi ifade edemedim bunun için özür dilerim.

    -----------------
    şu an üniversitede ingilizce öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi olarak uzun bir süredir aklımdan senaryolar geçiyordu. (hem meslek olarak hem de gelecek planlarım olarak)

    şunu yaparım bunu yaparım çok zor da olsa araba falan alırım en azından diyordum. evlenince de falan ev alırım diyordum

    ama son seçim sonuçlarından sonra kendime daha fazla yüklenmemem gerektiğini anladım. çünkü ne kadar uğraşırsam uğraşayım işin sonunda hakkımı alamayacağımı fark ettim. ben de bir karar aldım, en azından mutlu olabileceğim bir hayat tarzını benimseyeceğim. (sade yaşam, bisiklet, sevdiğim bir iş, sevdiğim bir şehir, yemyeşil bir yer (kaldıysa tabii), sevdiğim insanlar - malum kişiler ve mülteciler olmadan)

    burda uzun uzun açıklama gereği duymuyorum daha fazla ama emin olun 3 kuruş parayla 700 bin liralık araba alıp 1 milyon tl değerinde ev alınamıyor şu piyasada babanız zengin değilse.

    boşuna kendinizi suçlamayın arkadaşlar. biz elimizden geleni yaptık ve olmadı. bu ülkenin cahil ve kötü kalpli insanları bize böyle bir ülke reva gördü. hakkım helal değildir bunu başımıza getirenlere. öbür dünya varsa gerçekten umarım en ağır şekilde cezasını çekersiniz. ne çocuklarınız ne de torunlarınız size haklarını helal edecek. binlerce yıllık bu kültürün yüz karası olarak kalacaksınız.

    not: mesele sadece ev araba değil diğer sorunları da zaman zaman dile getirdim diğer entrylerimde. bunların da sorumluları kimse onlara da hakkım helal değildir. (mülteci sorunu, hukukun bitmesi, eğitimin yozlaşması, kutuplaşma, liyakat eksikliği, işsizlik, enflasyon)
  • rte’e oy verirse cevap net: hayır
  • bizim ülkede z kuşağı diye bir kuşak yok bence. y kuşağının beta sürümü var. z kuşağının dünyada ev ya da araba derdi pek yok. iklim krizi bir numaralı konuları. ikincil üçüncül dertleri de modernitenin insan üzerinde yarattığı çelişkiler ıvır zıvır. biz ve bizim gibi siyasi olarak sürekli bir dinamiği barındıran ülkelerde kuşak değil daha çok nesil sorunları var. mesela bizde twitterda gördüğümüz aşırı duyarcı ve ingilizce-türkçe karışık konuşan bir ufak grubu saymazsak z kuşağı özelliği gösteren, kuşak denilebilecek bir kitle yok. z kuşağı kendi gündemini belirleyen ve bilgi çöplüğü halinde dolaşan kendi gündemlerine aşırı duyarlı tipler amerika ve kıta avrupasında. örneğin sosyal medyaya düşen "anne ben hayvanları yemeyeceğim onlar benim dostlarım" diyen üç dört yaşında bir çocuk vardı, yine üç dört yaşında bir kız " kızlar için kıyafetler neden hep prensesli ben de süperkahramanım" diyordu. bu iki çocuk da okul çağında değil ama özel gündemleri var. türkiye'de bunu görmedik, göremeyiz de yakın zamanda. çünkü özel alanı olmayan insanın özel gündemi olamaz. çocuklar hala kamusal bizde.
    türkiye'de beş yaşındaki velet bile oy vereceği partiyi düşünüyor nitekim. ülke gündemi özel gündeme izin vermiyor ne yazık ki. ve evet 2000 sonrası doğmuş insanlar gerçekten tatminkar ücretlerle çalışmayacaklar. ev de araba da ihtimal dahilinde değil pek.
  • bu problem z kuşağından önce baş gösterdi doğrusu, y kuşağının da büyük bir kısmını kapsıyor.

    evi arabayı malı mülkü geçtik, ulen markete gidip iki çerez alamıyorsun, evler de over priced, arabalar da. hepimize geçmiş olsun
hesabın var mı? giriş yap