• iddia ediyorum türk sanat müziği tarihinde bestelenmiş en kaliteli 5 şarkı diye bir liste varsa o listeye tepeden girecek muazzam bir eser. klasik türk musikisine burun kıvıran klasik batı müzikçilerine dinletilerek sanat müziğine itibar kazandıracak derecede mükemmel bir beste.

    çok sesliliğe bu kadar müsait, ritm sazların ve yaylıların bu kadar büyük bir armoni ile buluştuğu başka bir eser uğramamıştır türk sanat müziğine. hicaz makamı temelli olsa da uşşak, nihavent, muhayyer kürdi gibi bir çok makam arızası ve çok sazlı orkestrasyon mantığı ile icra edilmiş, adeta bir makam ziyafeti çektiren eser. introsundaki muazzam keman solo, nakarata girişteki yaylı partisyonları, ara nağmede hicaz perdesinde devam eden üflemeli kısmın altında gezinen serbest keman geçişi ile adeta bir müzik ziyafeti.

    http://www.youtube.com/watch?v=4u3xyrxussi
  • müzik cahili meczuplarca türk sanat müziği kategorisinde ele alınması gerektiği gerçeği; manasız, altı boş ve aptalca yorumlarla yok sayılan, tamamen türk müziği makamlarına bağlı kalınarak bestelenmiş, düyek usülünde, hicaz makamında, şarkı formunda bir türk sanat müziği eseridir. samsun devlet klasik türk müziği korosu, bursa devlet klasik türk müziği korosu'nun rerpertuvarlarında yer almaktadır. bu müzik cahili meczuplara kahire konservatuvarında okutulan abdel halim hafız'ın mısır müzik tarihi kitabını edinmelerini salık veririm. kitapta mısır müziği makamlarının tamamen türk müziği makamları temeli üzerine oturtulduğundan, temel yapının zaten türk müziği olduğundan bahsedildiğini görecekler. 60 sonlarında türk radyolarının kapatılıp, arap radyolarının dinlendiği yıllara gidelim seninle. acaba o dönem türk halkı neden kendine yakın görüp arap radyolarını dinlemiş? yoksa abdel halim'in, ümmü gülsüm'ün uşşak, hicaz, saba eserleri mi varmış? hmm? abdel halim'in türk müziğinden etkilendiğini her ortamda dile getirdiğini, münir nurettin ile buluşmasında, tanburi cemil bey in müzikal yaşantısında, büyük bir yeri olduğunu belirttiğini, la takzibi, han el wed ve belki de dünya çapında ün kazanmasını sağlayan enta omri eserlerinde, türk müziği makamlarını kullandığını, türk müziğinden bu derece etkilendiğini, uşşak, hicaz makamında onlarca bestesi olduğunu biliyor muydun acaba? bak ben sana kulaklarını yıkat demiyorum cahil arkadaşım. bilgin yoksa sus diyorum sadece. son olarak kulak yıkatmamı tavsiye ettiğin üflemeli kısma geleyim. belirttiğim üzere hicaz arızasıdır o kısım cahil kardeş. hicaz makamı arap müziğinde en çok kullanılan makamlardan biridir. ama türk müziği makamıdır. bu arızadaki şedlerden biri de şedd-i araban'dır cahil kardeş. sana arabik gelmesinin sebebi belki budur. hmm? neyse. haydi sen git şimdi terdi fayfur, gülsüm mürses dinleyip bileklerini falan kes. müzik senin işin değil.
  • orhan gencebay sarkısı

    sözlerını de yazayım tam olsun

    zaman akıp gider durulmadan
    ne sual ne cevap bulunmadan
    biz onun içinde bitip kahroluruz
    bize yaşamak yok yorulmadan

    bilirim hayatin güzelliğini
    bilirim sevenin ne çektiğini
    dertler bizim için sevmek bizim için
    işte gel de yasa kahrolmadan

    kimi aşktan yorgun kimi de hayattan
    kimi feryat ediyor aşksız yasamaktan
    ben ömür yolunu koşarak geçerken
    gönlümde hal kalmadı seni aramaktan
    gönül yorgun düştü seni aramaktan

    ümit bekleyiştir hasret aramak
    sevmek bulanık bir denize dalmak
    kader tüm hayatin olaylar zinciri
    en büyük gerçekse olup olmamak

    aşkınla anladım varolduğumu
    sen öğrettin benim ben olduğumu
    sevmek bizim için dertler bizim için
    herkes duysun sana kul olduğumu
  • orhan gencebay'ın yine saatlerce özellikle müzikal anlamda kritiğinin yapılması gereken şarkısı.
  • art arda dinlenilmesi gereken gencebay şarkısı. sadece müziği bile yeter.
  • en iyi yorumlayan mine koşan' dır. 1997 yılına ait çıkardığı albümde yer almakta olup her dinleyişte adamı mest eder.

    https://www.youtube.com/watch?v=xrwasyit_dy
  • vedat kaptan yurdakul hocanın, "ben olsaydım repertuar kurulunda, o dönemde, bu şarkıyı mutlaka alırdım repertuara" sözleriyle trt repertuarını işaret ederek, iade-i itibar ettiği, mektepli müzisyenleri epey zorlayan muh-te-şem orhan gencebay bestesi

    tık
  • gencebay bu sözleri hangi ruh haliyle yazdı acaba.
    sevdiceğinin falan değil, mutlak gerçeğin peşinde tanrıyı arayan birisi var eserde.
    orj
    yorum-ı
    yorum-ıı
    (bkz: varoluşu dayanaklandıramamak)
    (bkz: en büyük gerçek olup olmamak)
  • tanım:orhan gencebay'ın müzikte nerede durduğunu ortaya koyan müthiş eser.
    hangi müzik türü olursa olsun bir şarkıyı varolan bütün yorumcularından dinlemeyi ve en keyif aldığımla devam etmeyi seviyorum.bu şarkının da arabesk tadı veren bülent ersoy,mine koşan ve özellikle linet yorumlarıni da şiddetle tavsiye ederim.
    mine koşan yorumu
    bülent ersoy yorumu
    orhan gencebay yorumu
    linet yorumu
  • (bkz: time)
hesabın var mı? giriş yap