• zarrab olayını farklı bir yerden irdeliyeceğim.
    botaş bildiğiniz üzere 3 farklı ülkeden doğalgaz alım işlemi yapıyor. doğalgaz’ı da bu zarrab döneminde ne hikmet ise en pahalı olan yer iran’dan daha fazla satın almışız. şimdi bu rakamlar botaş’ın raporlarında ki rakamlar.
    2012 yılı doğalgaz alımları fiyatlandırması
    rusya ‘dan 1000 m3 doğalgazı 445 dolara alıyormuşuz.
    azerbaycan’dan 1000 m3 doğalgazı 354 dolara alıyormuşuz.
    ancak iran’dan aldığımız doğalgaz’ın fiyatı ise 530 dolara alıyormuşuz. üstelik en fazla doğalgazı bu rakamlara rağmen iran’dan alıyormuşuz.
    işin entresanı aynı doğalgazı iran’dan ermenistan alır iken ödediği tutar 335 dolar şeklinde. bunlar resmi rakamlar. üstelik ambargo yemiş bir ülkenin diğer ülkelerden daha pahalıya doğalgaz satma durumu da söz konusu olamaz. sonuçta ambargo yiyen ülkenin daha ucuza satması gerekiyor. bunlar burada dursun. gelelim petrol kısmına.

    petrol ithalatı yaptığımız dönemde 2012 yılında tüpraş bir karar alıyor ve iran’dan alınan petrol miktarı ve tutarının gizlenmesi için ilgili kamu kurumlarına başvuru yapıyor. ancak oransal olarak yaptığım incelemelerde iran’dan alınan petrol miktarı işid belası ortaya çıkana türkiye’nin bir numaralı petrol tedarikçisi iran gözüküyor. opec verilerinden elde ettiğim veriye göre %40 civarı iran petrolü satın almışız. ancak satın alma bedelleri bu ambargo olayından dolayı yasaklanmış. tabi ki ben de petrol ithalatı yaptığımız rakamlardan iran’dan ne kadarlık petrol aldığımızı hesapladım. yani 2012 yılında 22 milyar dolar seviyesinde iran’dan petrol almışız. tabi ki doğalgaz daki gibi yüksek fiyattan alma durumumuz kesin olmuştur. işin enterasanı 2014 yılından sonra yani işid’in peydah olduğu dönemde ise bir anda bizim petrol alım miktarımız iran’dan ırak’a kayıyor. işin bir diğer tarafı o dönem rıza gözden düştüğü için iran petrolünü de azaltıyoruz. şimdi rıza’nın yıldızının parladığı dönem ile bizim çağlayanın bakanlığı dönem de aynı yıllara geliyor. 2007 yılından 2013 yılına kadar iran bizim en büyük petrol ve doğalgaz tedarikçimizmiş. 2012 yılında iran’dan 22 milyar dolar petrol 3.1 milyar dolarlıkta doğalgaz satın almışız. rızanın kar payı ve verilen rüşvetler anladığım kadarıyla iran’dan değil de bizim ödediğimiz faturalardan çıkmış. bazıları diyor ya iran’ın parasını yemişiz. gördüğünüz gibi durum hiç de öyle değilmiş. bir de bu işin 2014 yılından sonra ırak’tan petrol alma miktarlarımız inanılmaz boyutlarda artış göstermiş. acaba diyorum rusya'nın işid petrolü bize geliyor olayı doğru olabilir mi ?
hesabın var mı? giriş yap