• ibrani teolog, sümerolog, antik diller, ve mitoloji uzmanı. güneş sistemimizde, plutonun ötesinde, diğer gezegenlerin tersi yörüngeye sahip, bir turunu 3600 yılda tamamlayan bir gezegen olduğunu iddia etmektedir.
    iddiasına göre bu gezegende yaşayan uzaylılar dünyadaki yaşamı başlatan kişilerdir. mitolojik karakterlerin ve tanrıların aslında işbu kişiler olduğunu da iddia etmiştir. kanıt olarak tevrat ve sümer tarihini ve yazıtlarını kullanmaktadır.
    erich von daeniken ve türevlerinin ağa babası ve en mantıklısı olmasına rağmen medyatik ol(a)mamıştır.
  • sitchin, 12th planet ile birlikte; eski ahit'in sumer tabletlerinden temel aldığını söyleyen; insanın evrim sürecinin insansı-maymun'a denk geldiği sırada marduklular tarafından insana dönüştürüldüğü; ancak bu mardukluların* da bir yaratıcısı olması gerektiği; henüz kitabının önsözünde daha büyük bir planın* varolması gerektiği gibi hem tek tanrıya hem de kutsal kitap ve efsanelerin önemine değinen ancak ortodoks yahudiliğin epey uzağında bir noktadadır. enuma eliş'i basit bir efsaneden öte görüp dayandığı gerçekleri araştırır; dünya ve asteroid kuşağının oluşumu hakkında çok çok farklı ve çarpıcı görüşler öne sürer. stairway to heaven'da keops piramidinde yapılan sahtekârlığı gözümüze sokar; thoth ile quetzalcoatl ve viracocha'nın aynı kişi olduğunu söyler.

    öne sürdüklerinde çelişkili, cevabı olmayan noktalar vardır elbette; sumer şar'ını yuvarlak hesap 3600 yıl kabul eder; mezopotamya yazıtlarının hepsini olduğu gibi doğru sayar; m.ö. 17. yüzyıldaki karanlık çağı ve felaketleri görmezden gelir; mısır'dan çıkışı kuyruklu yıldıza bağlar; en tuhafı lost realms'de balık burcunun başlangıcının (m.ö. 3113) öneminden bahseder ancak 2012 yılındaki bitimi için hiçbir şey söylemez. ona göre marduk'un son geçişi m.ö. 200 yılında olmuştur! ancak o tarihte bu geçişle ilgili hiçbir kanıt gösteremez. bir dahaki geçişi de 3400 yılında beklemektedir! hatta marduk'un geçişi ile felâketler arasında da doğrudan bir ilişki yoktur; bazen felâketler olur bazen olmaz. zekâsına yakışmayan bir şekilde enki'yi su tanrısı olarak kabul eder; abzu kavramı tabii ki engin sulardır, enki de sulardan altın çıkarmakla mükellef tanrıdır. daha da kötüsü the wars of gods and men kitabında -muhafazakâr bir yahudi bakışıyla- sumer ve babil'in mirasını hz. ibrahim'e yani yahudilere aktarır. marduk'un mirası artık yahudilerdedir; hem yahudi takvimi de nippur'un kuruluşuyla, ona göre m.ö. 3800'deki marduk geçişinde başlar; demek ki yahudiler hariç hiç kimsede marduk hakkında bilgi olamaz! aynı kaynaktan beslendikleri hâlde ortadoğu'dan çıkan sonraki inanışlarda marduk'u aramaz; incil'i, esinlemeler'deki canavarı elbette ıskalar.

    sitchin'in eksikleri ve yahudi inancının etkisinde kalmış tezleri yüzünden pek çok araştırmacı (burak eldem, neil freer, laurance gardner, alan alford..) kendisinden sadece belli kısımları alıp farklı görüşler öne sürmeye başlar.

    çelişkilerine, eksiklerine rağmen sitchin'in teorileri ciddi bir değerlendirilmeye ve önemsenmeye ihtiyaç duyar; içindeki bütün her şey yanlış olsa bile sadece dünya tarihini yeniden yazmak gibi büyük bir heyecana; sitchin'in satırlarından fışkıran heyecana eşlik etmek için okunur. kesinlikle, bir insanın yaşayabileceği en sarsıcı okuma deneyimlerinden biri olacaktır.
  • uc bin kusur yilda bir yasanabilir bir yorungeye gelen, bizi etkileyen super -ve soguktan donmayan, gune$siz, i$iksiz binlerce, hadi yuzlerce olsun, yil ya$ayabilen, buna kar$in bizim gezegene inince "'iyi yermi$ bunu biz alalim" demek yerine, oyle ya da boyle homo sapiens sapiens'in tohumlarini atip, asil bir $ekilde boktan gezegenlerine donen- ustun varliklarin oldugu bir 12. gezegeni anlatip, bunu insanlara kabul ettirebilecek kadar da ikna edici -ya da kaz kekleyici- olabilen bir ilginc bilim adami.
    bir gun, umarim, umalim, insanlar, insanoglunun guzelligini, gucunu, ba$arma azmini, abuk-subuk 12. gezegenlilerin veya arabali tanrilarin bize her$eyi ogretmi$ olmasi olasiligindan daha fazla onemseyecekler. oyle bir gun olursa, insanlik cidden insanlik olabilir, o da ayri mesele...
    ayrica (bkz: #4956648)
  • "hiç bir fikri çürütülememiş" demiş birisi. siz yanlışlanamaz fikirler üretirseniz, bu bir konuyu kanıtlamış olduğunuz anlamına gelmez. dikkatle (bkz: kutsal demlik)
  • hakkında yazılanlar, verilen bakınızı tıklayıp başlığı açtıkyan sonra ilk entri itibariyle "zekeriya sıçtın: ibne teolog" şeklinde algılanabilmiş, okunabilmiş şahıs.
  • atini itini nallayan din adamlarinin yalanci cikarmaya calistigi arastirmaci. cok sevgili muazzez ilmiye cig'i da zor durumda birakmaya calisanlarin yaptigi gibi.....
  • sitchin zecharia - dunyanın oluşumunu 13. gezegen adını verdiği ve güneş sistemi dışından gelen bir gezegenden gelen uzaylıların gerçekleştirdiğini oldukça ikna eden belgelerle açıklamaya çalışan yahudi yazar ve sumerolog. bu gezegeni
    sumerlerin nibiru, babillerin marduk olarak adlandırdıgını, ve bu eski uygarlıkların kulturlerini bunlara borclu oldugunu, yeni bilimin pluton gezegenini 20. yuzyilda buldugunu, oyda eski sumer tabletlerinde (mö 4000) bu ve diger gezegenlerin resmedildigini iddia etmektedir. bu goruse gore, bu gezegen 3600 yıllık yorungeye sahiptir.
  • bkz: http://www.sitchiniswrong.com/sitchinerrors.htm

    isminin muazzez ilmiye cig gibi mustesna bir bilim insani ile ayni cumlede kullanilmamasi gereken sozde arastirmaci, yazar. londra universitesi'nde "economic history" uzerine
    egitim gormus.

    su iki wikipedia sayfasi bu konuda bir fikir verecektir:

    http://en.wikipedia.org/wiki/muazzez_ilmiye_cig
    http://en.wikipedia.org/wiki/zecharia_sitchin
  • yaklaşık bir asır önce madame blavatsky,gurdjev gibi araştırmacıların kitaplarında belirttiği ve bu fikirlerin bir şekilde çarpıtılarak ikinci dünya savaşının ana nedeni haline gelen iddiaları günümüzde ezoterizmin perdesinden kurtararak dünya üzerinde daha önce su anki teknolojik seviyemizden çok daha ileri ve üstün bir medeniyetin-ırkın olduğu görüşünü bilimsel bir görüş haline getiren yazar.

    (bkz: )
  • sayin muazzez ilmiye cig ile isminin ayni cumlede gecmesinde bir mahsur teskil etmeyecek sayginlikta bir yazardir. ustelik her iki arastirmaci da hayatlarinin uzun bir bolumunu sumereloji ye adamis, cok degerli bilgileri ve aciklamalari yuzeye cikarmislardir. bir insan 30 yilini bir konuya adayip arastirmasini yapiyorsa o insan konu uzerinde sayan i taktir edilicek raddede tecrube ve bilgi sahibi olabilir. ve fakat malum bizde ille bir etiket meraki vardir. ki buna ragmen sitchin yillarca sumerce, ibranice ve diger semitik dillerde calismalarini surdurmustur. yuzde ikilik azinligin dunyaya efendilik etmesi ve bu azinligin ozellikle inanc mefhumu altinda insan davranis ve dusuncelerine dizgin vurmasi geregi bu yuzde ikilik grubun masalari, servantlari sitchin in binlerce sayfalik yazilarindan, arastirmalarindan, kitaplarindan, bir kac kucuk benzesir konuyu saptirarak buyuk bir gayretle yalanlamaya calismasi gulunc gorunse de normaldir. zira dunya tarihi bir cok bilimciyi zamanin otesinde yalanlamistir, ziyan etmistir, alaya almistir bu bilindik bir gercektir......
hesabın var mı? giriş yap