• doğruluk payı bulunan ancak hatalı kullanılan önermedir..
    kast edilen durum kanımca analitik düşünme yeteneğine sahip olmak yahut mantıksal matematiksel zekanın varlığı olarak adlandırılabilir..

    şöyle ki, zeka kuram ve kuramcılarına baktığımızda bu karmaşık yapı hakkında ortak bir görüş birliği yoktur, sadece bir takım ortak kanılar vardır.. "zihinsel kapasite" olarak kabaca tanım yapıldığında ise, her kuramda değinilen farklı alt boyutlar olmasına rağmen, zeka denildiğinde akla ilk olarak howard gardner'ın kuramına göre mantıksal matematiksel zekanın gelmesinin nedeni zekaya bakışla ilintili bir durumdur hatta bu durum serbest çağrışım olarak da adlandırılabilir..

    bu sebeple, zeki bireyleri toplum içerisinde sınıflandırmaya kalktığımızda, en belirgin özellikleri; bir araç tasarlayabilen, hafızası kuvvetli, problem çözebilen, yaratıcı, tümevarımsal ve tümdengelimsel çıkarımlar yapabilen, bütünü ve parçalarını analiz edebilen*vb. parametrelerle kendimizce değerlendirdiğimizden zekayı sadece mantıksal matematiksel zeka olarak algılıyoruz..

    zeka ile ilgili merak edilenleri burada bulabilirsiniz..

    lakin doğruluk payı olduğunu düşündüğüm görüşümü çürütecek verilere de tüm zamanların en büyük 10 dahisine buradan göz atabilirsiniz.. en büyük dahiler ile ilgili ekleme yapmak istedim..

    .......................................................................
    "aslında herkes dahidir. ama siz kalkıp bir balığı ağaca tırmanma yetisine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir."
    .......................................................................

    toplumlara bilimin ilerlemesiyle fayda sağlayan insanların, mantıksal matematiksel zeka'ya sahip oluşu bu zeka türünü ön planda tutulmuş gibi görmemize neden olabilir.. mantıksal matematiksel zeka'nın analitik düşünme yeteneğine sahip olmak gibi muazzam bir yanının oluşu, bu zeka türünü diğer zeka türlerinden daha kapsamlı olduğu görüşünü hakim kılıyor.. belki de bakışımız, topluma ve insanlara faydalı olma beklentisinin ön planda tutulmasının neticesidir.. sanatın gereksizliği veya sanatın hiçbir işe yaramaması görüşünün hakim olduğu toplumlarda, bilim öne geçebilir*.. oysa bilim ve sanatı ayırmak pek çok farklı zeka türüne sahip olmuş/olan/olacak bireylere de haksızlık gibi duruyor..
    howard gardner'ı günümüz şartlarının getirdiği popülist yaklaşımlar/kapitalist bakış açıları/her bireyin değerli olduğu görüşü açısından değerlendirdiğimizde politik bulabilirsiniz belki lakin marie curie(ıq=180) ile leibniz (ıq=182) arasında yaklaşık aynı zeka puanları bulunduğu halde, hangisi topluma daha büyük fayda sağlamıştır?
    peki (ıq=200) olan da vinci ile (ıq=210) olan shakespeare'i karşılaştırabilir misiniz?
    peki sizce hangisi daha zekidir?
    (bkz: bilemiyorum altan)
  • herhangi bir şekilde hangi zeka türünden bahsedildiği belirtilmemesine rağmen, zeka ile ilgili bir yargı içeren cümle kurulduğunda insanların zihninde ilk olarak iq ile ilintili matematiksel ve mantıksal zeka veya analitik zekanın belirmesi durumu.

    orta sınıfın gelişkin olduğu kapitalist toplumlarda, genel geçer meslek sahibi*** olmanın en iyi gelecek planı olarak çocuklara dikte edilmesinden dolayı herkesin zihninde baskın zeka unsuru olarak analitik zekanın belirmesi belki de gayet normaldir.

    zeka ile ilgili yargı içeren bir entry giren birçok sözlük yazarının da başına gelmiştir kesin; ama hangi zeka, zekanın birçok türü var tandanslı mesaj almak. bu durumun bir noktada istismar edildiği açık. özellikle zeki olmayan çocuğunun zeki olduğunu iddia eden ebeveynlerde, veya vasat zekada olmasına rağmen gerçek ilişki nedenini gizlemek isteyen insanlarda, ama o çok zeki biri ve zekanın birçok türü var ayrıca, türü yaklaşımlarla çoklu zeka kuramının istismar edildiğini artık kabullenmek gerek.

    bunların haricinde kapitalizm öncesinde de, belki de en çok toplumsal fayda sağlayan ve insanlığın ilerlemesinde ön ayak olan zeka türü sanırım analitik zekaydı. çoklu zeka kuramına göre zekanın birçok farklı türü*** var, ama zeka dendiğinde insanların ilk aklına gelen zeka türü bunların hiçbiri değil.
  • cidden anlamsız bir hareket. ben sayısalcıyım hem de matematik konusunda iddalıyımdır. okuduğumu bir seferde anlarım, hızlı çözüm bulurum ama ne yazık ki bir lise mezunu annem kadar zeki değilim.
    kadın hala yeni paraya geçemedi düşünün. 5tl ye 5 milyon diyecek kadar olaylardan kopuk.
    ama zeka ayrı bir şey. bir kere fil hafızası var. 1999 yılında olan bir olayın saatine kadar söyler. 5 sene önce gittiği ve neredeyse tüm mekanların değiştiği bir adresi eliyle koymuş gibi bulur.
    çok hızlı laf sokar, imaların hepsini anlar (ben bu konuda felaketim, direk yüzüme söylenmedikçe anlamam). hiç tartışmayız bu yüzden o lafını söyler ben de "aaa öylemiymiş" derim çünkü anlamıyorum sonra hayatımıza kavgasız devam ederiz.
    artık cep telefonu kullanmasına rağmen sadece bayramlarda aradığımız halalarımın telefonlarını ezbere bilir. yazarken kalmış aklımda der.
    filancanın oğlu, filancanın kızı nerede ne yapmış hep hatırlar.
    asla şunu unutma denen şeyi unutmaz.
    bense tam tersi kendimi unutmadan eve geliyorum ya evde şükür duası okunuyor.
    yani analitik hiçbir şeydir.. önemli olan pratik zeka.
  • mit in bir makalesinde okudugum bir kafa karisikligi hala var bizim ulkede.

    eger zeki bir insansaniz ve beyninizin bir bolumu cok iyi calisip diger bolumu cok geride calistiginizi hissediyorsaniz aslinda o kadar zeki degilsiniz.

    bir konudaki basarisizliklarinizi cok zit olan bir konudaki becerilerinizle ortmek sadece pskolojik bir buyu. bunun sonucunda sadece iki olasilik var o iyi oldugunuz olgular da aslinda o kadar iyi degilsiniz fakat kotu becerileriniz ile karsilastirma yaparak relative olarak gelismis hissediyorsunuz. diger olasilik da sadece o konuda iyisiniz ve bu sizi zeki yapamaz.

    zeka, akil, ustunluk beyin aktivitesinin daha hizli ve gelismis insanlar icin kullanildiginu varsayarsak, beyin bolumleri arasindaki baginda gelismis olmasi muhtemeldir.

    matematik dersin cok kotudur hep kalirim ama cok zekiyimdir, zeki bir insan cumlesi degildir.

    konunun ozetini daha basit bir kombinasyon cumlesi olarak aciklamak gerekirse:

    "(bkz: gerizekalisin turkiye)"
  • (bkz: gerizekalı)
  • benim aklıma zeka deyince iq geldi sonra pratik zeka geldi.einstein geldi bide sırasıyla geldi bide
hesabın var mı? giriş yap