• böyle bir sorunun artık çöpe dönen ekşi sözlükte sorulması şahsım adına umut verici. çünkü kitaplara konu olmuş bir olay bu. why do black people love fried chicken? diye kitap bile yazılmış. aslında neden kızartılmış tavuk daha çok seviyor diye soruyu değiştirmek daha doğru.

    halkımız okumayı pek sevmediğinden kısa ve net anlatayım. olay aslında amerika'nın kuruluşuna ve derinliklerine iniyor. tavuk, maalesef, zamanında köleler arasında çok yaygın bir yiyecek. neden ? çünkü ucuz bir protein kaynağı. köleler, köle gibi çalışıyor. proteine ihtiyacı var. aynı şekilde mısır diyarı amerika, siyahi kölelerin günlük kalori ihtiyacını giderirmiş. hatta elle yendiği için karpuz bile beyazlar tarafından yenilmezmiş. bu sebeple elle yenilen tavuk, karpuz gibi yiyecekler siyahilerle daha çok özdeşleştirilmiş.

    afro-amerikalılar zamanla bayrampaşadan apaçi hasan, şeroke mustafa gibi topluluklarla etkileşime geçip "soul food" denilen olay daha da gelişiyor. afrika'dan daha fazla siyahinin gelmesiyle arnavut biberi denilen biberle daha baharatlı daha acılı kızartılmış tavuklar yapılıyor. abd'nin özellikle güney kısmında çok yaygın. nasıl bizim güney ve güneydoğu bölgelerimizde baharatlı yemekler çok popülerse; aynı şekilde abd'nin louisiana gibi eyaletlerinde de soul food yaygın. baharatlı kızarmış tavuklar afro-amerikalıların yemek kültürünü en iyi taşıyan-yansıtan yiyecekler. adamlar da soul food'un - yani buradaki kızartılmış tavuğun - yöresel ve milli yiyecekleri olduğuna inanmışlar. nasıl bizim için kuru fasülye - pilav ise adamlar için de kızartılmış tavuk milli yemek. hatta abd'de bi tartışma dönüyor; bak kardeşim biraz azaltın şu kızartılmış tavuğu. tip-2 diyabet, kalp hastalıkları aldı başını yürüdü gitti diye. tabi bu argumana dış mihraklar bizi köklerimizden uzaklaştıramazlar diye karşı çıkan bi ekip de var. çomar everywhere.

    edit akbayram: gelen mesajlar üzerine biraz daha bilgi verildi.
  • bir an ben de zenci miyim? diye düşündüm.

    e:imla
  • başlık the wire'daki şu sahneyi hatırlattı...

    tık tık

    edit: ezcümle çevirisi için (bkz: #61327948)
  • ari shafirr abinin de değindiği bir konudur bu.
  • zencilerin beyaz hatunlara ''chick'' demesinden kaynaklanıyor olabilir.
  • green book'ta efsane gönderme yapılan hadise.
  • geçenlerde twitter'da bir zencinin tavuğu kafasıyla yediğini gördüm, ve altına zencilerin tavuk yemesinin tezlere konu olduğunu yazmıştı, o günden beri tavuk yiyemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap