• paypal'in kurucularindan peter thielin yazdigi, 2012 yilinda stanford'da verdigi startup dersinin ogrencilerinden blake masters'in notlariyla katkida bulundugu, girisimcilikle alakali herkesin farkli bakis acilari edinebilmek adina okumasi gerektigini dusundugum kitap.
  • kompakt ve vurucu bir strateji kitabı. peter thiel'ın paypal'daki özgürlükçü ve koordinasyona açık bütünsellikçi ifadeleri kitabın tözünü oluşturur.
    birkaç alıntı yapmadan olmaz:

    --- spoiler ---

    tolstoy anna karenina'nın girişinde bir gözlem yapar: "tüm mutlu aileler birbirine benzer; her mutsuz aile ise kendine özgü bir mutsuzluğa sahiptir." iş dünyasında bu tam tersidir. tüm mutlu şirketler farklıdır: her biri kendine özgü bir sorunu çözerek bir tekel kazanır. tüm başarısız şirketler ise aynıdır: rekabetten kaçınmayı bilememişlerdir.
    --- spoiler ---

    yazarın burada bahsettiği olgu, rekabet etme meziyetini bilmemek değil de, rekabete imkan bile sağlaması olası bir ürün ya da fikrin ezici üstünlüğünü sağlayabilmektedir.

    bir başka vurucu alıntı ise:

    --- spoiler ---

    büyük usta jose raul casablanca çok doğru söylemiştir: başarıya ulaşmak için "her şeyden önce oyun sonunu çalışmalısınız."
    --- spoiler ---

    üzerine eklenirse girişimciliğin vurucu damarını ortaya koyarız:

    --- spoiler ---

    ralph waldo emerson bu dünya görüşünü şunları yazdığında kavramıştı: "sığ insanlar şansa inanır, koşullara inanır... güçlü insanlarsa sebep ve sonuca."
    --- spoiler ---
  • koç üniversitesi girişimcilik kulübünün bu sene ilkini düzenlediği girişimcilik ve innovasyon zirvesi'nin de adıdır ayrıca. etkinlik sgkm'de yapılmakta olup;
    (bkz: umran inan)
    (bkz: erol bilecik)
    (bkz: erhan erkut)
    (bkz: hakan baş)
    gibi isimleri ağırlamıştır.
  • şöyle güzel cümleler barındıran kitap:

    "bureaucratic hierarchies move slowly, and entrenched interests shy away from risk. ın the most dysfunctional organizations, signaling that work is being done becomes a better strategy for career advancement than actually doing work (if this describes your company, you should quit now)."

    mealen aşağı yukarı: bürokratik organizasyonlar yavaş hareket eder ve riskten kaçınma odaklıdırlar. en garabet şirketlerde ise iş yapıyormuş gibi görünmek, gerçekten iş yapmaktan daha iyi bir kariyer hamlesi haline gelmiştir (eğer "aaa bu bizim şirket" diyorsanız hemen istifa etmelisiniz).

    "a monopoly like google is different. since it doesn’t have to worry about competing with anyone, it has wider latitude to care about its workers, its products, and its impact on the wider world. google’s motto—“don’t be evil”—is in part a branding ploy, but it’s also characteristic of a kind of business that’s successful enough to take ethics seriously without jeopardizing its own existence. ın business, money is either an important thing or it is everything. monopolists can afford to think about things other than making money; non-monopolists can’t."

    mealen aşağı yukarı: google gibi bir monopol, herhangi başka bir şirketle rekabet içinde olmadığından, farklıdır ve çalışanlarına, ürünlerine ve dünyaya etkisine dikkat edebilir. google'ın mottosu "kötü adam olma" bir pazarlama hamlesi olduğu kadar "kendi varlığını tehdit etmeden iş ahlakını ciddiye alabilecek kadar başarılı olabilmek" şeklinde bir iş modelini de ifade eder. iş dünyasında para ya önemli bir şeydir ya da her şey. monopoller para kazanmak dışında şeyleri düşünebilme şansına sahiptir, diğer şirketlerin ise böyle bir şansı yoktur.

    her ne kadar peter thiel alttan alttan gawker'ı batırmaya çalışan, üstüne üstlük de başkanlık seçimlerinde donald trump'ı destekleyen adam olarak bu aralar pek sevilmese de kitabı iyidir, hoştur.
  • bir start-up olarak başarılı olabilmek için, rekabetten kaçınmayı ve monopol gücüne erişmek için çaba sarfetmenin önemini merkezine alan kitap. peter thiel'ın kitapta ve kitap tanıtımı için yaptığı konuşmalarda özellikle tam rekabet piyasası ve sermaye birikimi arasındaki zıtlığı vurgulamıştır.

    thiel, kapitalizmin önemli kurumlarından olan rekabetin karı eriteceğini savunur. öyle ki, tam rekabet halindeki firmalar birbiriyle fiyat savaşına girer ve maliyetleri de artar. bunun sonucu olarak firmaların karları düşer ve bu da sermaya birikimini engeller. peter thiel bu noktada yine monopol gücünün önemini vurgulamaktadır.
  • koç üniversitesi -girişimcilik- kulübü’nün yan sponsor olarak nesine.com ile anlaştığı geleneksel sertifika dağıtma organizasyonu.

    (bkz: hahahahahhaha)
  • koç üniversitesi girişimcilik kulübünün - adını peter thiel'ın kitabından ilham almış olsa gerek - her yıl mart ayında düzenlediği zirve, özellikle ekosistemin önemli oyuncularını bir araya getiriyolar.

    erol bilecik, hasan aslanoba, erhan erkut, hakan baş, sina afra gibi girişimcilerin yanı sıra her yıl dikkat çeken ve iyi sayılabilecek yatırım alıp globale açılmış startup founderlarını da getiriyorlar.

    geçen sene scorp ve insider bunlardan ikisiydi. bu yıl da iyzico ve webrazzi'yi açıkladılar hadi bakalım devamını bekliyoruz efendim.

    resmi websitesi
  • peter thiel gibi bir girisimcinin artik cok da enteresan gelmeyen bakis acisini gormekten ziyade adeta her iki kisiden birinin startup sirketi kurdugu stanford business school'da ders olarak okutulmasiyla beni etkileyen kitap.

    icerigi gozlerinizi faltasi gibi acacak bilgilerden olusmuyor, zaten kitabin basinda thiel bunu belirtmis. hatta argumanlari aciklamak icin kullanilan grafikler vs. tam bir komedi. bana en ilginc gelen yazarin teknoloji startup'larinda ise alim surecleri ile ilgili fikirleriydi.

    aslinda en cok paypal mafia'dan elemani, sonradan kisisel servet olarak kendisini dorde katlayan elon musk hakkindaki goruslerini merak ediyordum. bu konuda da cok acik bir sey yok, klasik cok parlak biriydi gibisinden seyler var. hafif bi haset sezmedim de degil.
  • paypal'in kurucularından, milyarder peter thiel'in stanford'da verdiği girişimcilik dersindeki bir öğrencinin notlarından yola çıkmış, içinde thiel tarafından arka arkaya sıçılmış tespitler barındıran kitap.

    ben okuyucu olarak anlattıklarından pek tatmin olmadım. ortaya böyle öbek öbek fikirler, savlar atılmış, ancak hiçbiri de hiçbir elle tutulur delile veya net bir yargıya dayandırılmamış. thiel, böyle ilber ortaylı'nın soru soran cahillere(!) verdiği cevaplar gibi "eöeğe işte öyleyken de böyle olmuş eöeöe" yaparak, konuşması gereken konuya bazen alakalı, bazen de alakasız yanıtlar vermiş. startup dinamikleri konusunda verdiği bazı güzel fikirler var, ancak iş kendi teorilerine geldi mi tam sıçılmış tespitler havası var; misal malcolm gladwell'in outliers'da paylaştığı şans olgusuna dokundurması gibi.

    kısaca çok başarılı olmak istiyorsanız yaptığınız iş herkesin yaptığından farklı olacak ve en yakın rakibinizden de en az 10x iyi olacaksınız diyor thiel. bu sayede ufak bir pazarın büyük bölümüne sahip olarak bir monopoli kuramazsanız, girişiminizin uzun vadede yaşam şansı 0'a yakın olur diye de ekliyor.

    kitabın en hoşuma giden yanı, girişimciliğe hevesli kişilerin işe başlamadan önce çerçeveyi oluşturmak anlamında sorması gereken en önemli 7 soruyu paylaşmış olması:

    1) mühendislik sorusu: ufak geliştirmeler yerine, atılım niteliğinde sayılabilecek teknolojiye sahip misin?
    2) zamanlama sorusu: şu an bu işe girişmek için doğru zaman mı?
    3) monopoli sorusu: ufak bir pazarın büyük bir bölümüyle mi başlıyorsun?
    4) insan gücü sorusu: doğru ekibe sahip misin?
    5) dağıtım sorusu: ürünü üretmek kadar satabilecek/dağıtabilecek gücün var mı?
    6) sürdürülebilirlik sorusu: pazardaki pozisyonunu önümüzdeki 10-20 sene elinde tutabilir misin?
    7) sır sorusu: başkalarının göremediği eşsiz bir fırsata sahip misin?

    thiel bu soruların en az 5-6'sına net cevap veremiyorsanız işletmenizin başarılı olma şansı yok diyor kısaca.

    özetle çok kötü bir kitap olmasa da, içindeki bilgiler daha iyi düzenlenip, daha tatmin edici detaylar ve yargılarla okuyucuya aktarılabilirmiş.
  • paypal mafiadan peter thiel'in rehber niteliğindeki muazzam girişimcilik kitabı. girişimcilik kitap okuyarak öğrenebilecek bir şey değil tabii ancak kitaplar yol gösterir, fikir verir.
hesabın var mı? giriş yap