• 2002 yılı 8. ulusal mimarlık ödüllerinde eşi metin ahunbay ile birlikte ayasofya müzesi güneybatı köşesi restorasyonu projesiyle 'onarım özel ödülü'nü almış mimar.
  • yüksek lisans derslerinde bile milleti ingilizce sözlüye kaldıran hatun, bir de yarım artı falan verir bu...
  • unesconun kultur varliklari degerlendirme komisyonu icomosun temsilcisidir kendisi. mardinin unesco dunya kultur mirasi listesine adayligi konusundaki tutumu cok merak edilmektedir tarafimizdan her nerede ya$iyor ve ya$atiliyorsa kendileri..
  • avrupa komisyonunun kultur mirasi projesinin tanitim toplantisinda guneydogu sivil toplum orgutleriyle isbirligi yapma fikrine tiksinerek bakmis olan kadincagiz.

    peki guneydogudaki hangi sivil toplum orgutu kendisiyle ortak calisma yapacak hangi orgut bunu isteyecek bunu dusundu mu acaba zeynep hanim guneydoguya burun kivirirken. eski bir markadir artik zeynep ahunbay, matra gibi simca gibi yani calisir ama kimse de donup yuzune bakmaz.
  • 1946 yılında ünye'de doğan prof. dr. zeynep (nayır) ahunbay ilköğrenimini zara (sivas) ve giresun'da, ortaöğrenimini arnavutköy amerikan kız koleji'nde tamamladı. itü mimarlık fakültesi'nden 1970'te yüksek mühendis mimar olarak mezun olan zeynep ahunbay, 1971 yılında itü mimarlık fakültesi mimarlık tarihi ve restorasyon kürsüsü'ne asistan oldu. prof. doğan kuban yönetiminde yaptığı "osmanlı mimarlığında sultan ahmed külliyesi ve sonrası, 1609-1690" konulu doktora çalışmasını 1975'te tamamladı.

    1977-78 öğretim yılında ingiltere'nin york üniversitesi'ne bağlı institute of advanced architectural studies'de koruma konusunda yüksek lisans eğitimi gördü. "archaeology and conservation in the ancient city of side" konulu tez çalışmasıyla "diploma in conservation studies" aldı. kasım 1980'de "istanbul medreseleri - koruma ve yeniden kullanım açısından bir değerlendirme" konulu çalışmasıyla doçent oldu. halen itü mimarlık fakültesi restorasyon anabilim dalı öğretim üyesi olan ahunbay, lisans öğretiminde tarihi çevre koruma ve restorasyon, istanbul'da tarihi doku araştırmaları, rölöve ve restorasyon stüdyosu, conservation of a world heritage site: istanbul derslerini vermektedir.
  • tarihi çevre koruma ve restorasyon isimli kitabın yazarı.
  • 16. vehbi koç ödülü'nün sahibidir.

    "itü mimarlık fakültesinden 1970'de yüksek mühendis-mimar olarak mezun olan ahunbay, 1971'de itü mimarlık fakültesi mimarlık tarihi ve restorasyon kürsüsüne asistan oldu. yüksek lisans eğitimini ingiltere'de tamamladı. 1980 yılında aldığı doçentlik unvanından sonra; "mimar sinan'ın eğitim yapıları" konulu çalışmasıyla aralık 1988'de profesörlüğe yükseltildi. itü mimarlık fakültesinden 2013'de emekli oldu.

    istanbul ve anadolu'da çeşitli anıtların, alanların korunması için araştırmalar ve uygulamalar yaptı. 1977-1991 yılları arasında side'de prof. dr. jale inan'ın yürüttüğü çalışmalar kapsamında apollon tapınağının kalıntılarının belgelenmesi ve ayağa kaldırılması, istanbul karasurları ve çevresinin kültür envanteri, karasurlarının yedikule bölümünde t1-t5 kuleleri arasının restorasyonu, ayasofya'nın güneybatı köşesinin restorasyonu, zeyrek camii çatı ve cephe restorasyonları bu kapsamda anılabilir.

    tmmob mimarlar odası, ıcomos türkiye ve europa nostra üyesidir. halen ayasofya, diyarbakır ulu cami gibi anıtların bilim kurulunda görev yapmaktadır. "
  • heritage istanbul restorasyon arkeoloji müzecilik teknolojileri fuarında imza gününde kitabını imzalattığım ve ne yazmış olduğunu okuyamadığım büyük mimar, restoratör ve mimarlık tarihçisi
  • kendisinin yem yayın tarafından basılan kitabı 10. baskısını yapmıştır.
    buradan sipariş verilebilir.
  • hâlâ üretken ve yenilikçi kalmayı başarabilen idolüm hoca. kültürel miras bekçileri tüm kitaplarını okumalı ve dediklerini idrak etmelidir.

    eserleri:

    (bkz: tarihi çevre koruma ve restorasyon)
    (bkz: kültür mirasını koruma ilke ve teknikleri)
hesabın var mı? giriş yap