aynı isimde "zeytin ağacı (dizi)" başlığı da var
  • binlerce yıl önce ehlileştirilen, yağıyla kandillerin yakılıp gecelerin aydınlatıldığı, yaralara merhem, hastalıklara şifa olan, güzel bir ciltte veya ipek gibi saçlarda mucizevi sırlar açan, özellikle akdeniz mutfağında sağlam bir yeri olan, yemeklerde baş tacı edilen, küpeştesi ısıtan, meyvesi doyuran, kimi zaman gübre, kimi zaman sabun olan, yaprakları bir fincan çaya dönüşen, puşkin'den nazım hikmet'e; picasso'dan monet'e sayısız yazar, ressam ve şaire ilham kaynağı olan "ölümsüz" bir ağaçtır.
  • zeytin ağacı tarih boyunca çeşitli efsanelere konu olmuştur. mitolojide zeytin ağacının muazzam bir yeri vardır. özellikle yunan mitolojisindeki yeri hiç kuşkusuz çok önemlidir. şimdi bırakın zeytin ağacı kulağınıza fısıldasın…

    yunan mitolojisine göre zeytin ağacının yaratılışı bir yarışmaya dayanır. attika'da kekrops'unkurduğu yeni şehrin koruyucusunun kim olacağına karar vermek için tanrılar arasında yarışma düzenlenir. zeus, insanlığa en kıymetli ve yararlı hediyeyi sunan tanrıya o şehrin koruyuculuğunu verecektir. bunun için bir yarışma açar. bilgelik tanrıçası athena, bu kentin sahibi olabilmek için deniz tanrısı poseidon ile yarış içerisindedir. bu amaç doğrultusunda poseidon, üç dişli mızrağını akropolis'e saplayarak deniz suyunun fışkırmasını sağlar. bu su denizin gücünü sembolize eder. ardından athena mızrağını bir kayaya vurur. kayadan barış ve bereketi simgeleyen zeytin ağacı çıkar. yarışma çetindir. çünkü ikisi de zeus'a dünyanın en güzel hediyesini vermek isterler.

    mitolojide zeytin ağacının muazzamlığı karşısında başta zeus olmak üzere tüm tanrılar, tanrıçalar büyülenmiş ve ağacın kutsallığı karşısında donakalmışlardır. zeus'un başkanlığını yaptığı, tanrı ve tanrıçaların huzurunda kurulan mahkemede yeryüzüne daha güzel bir hediye verdiği belirlenen athena haklı bulunur. o günden sonra kentin koruyucusu ünvanını alan athena'nın adı atina kentine verilir. bilgelik tanrıçası athena, zeytin ağacını barışı ve medeniyeti simgelediği için insanlara armağan eder.

    mitolojide zeytin ağacından poseidon bile, tüm kazanma isteğine rağmen, o kadar etkilenmiştir ki, zeytin ağacının üstünlüğünü kabul eder. posedion'un pozitif tavrı sebebiyle athena zeytin ağacından bir dal kırıp poseidon'a verir. böylece aralarındaki düşmanlık zeytin ağacının muhteşem güzelliği karşısında yok olur ve barış gerçekleşir. "düşmana zeytin dalı uzatmak" deyimi de neredeyse tüm dillere bu mitten gelmiştir. çünkü zeytin ağacı, düşmanınızın dahi geri çeviremeyeceği güzellikte ve kutsallıktadır.

    dünyada kesilmesi yasak olan başlıca iki ağaç,
    zeytin ve sakız ağaçlarıdır.

    diplerine kimyasal dökülmediği müddetçe ya da dünyadan, doğadan ve çocuklarımızın güzel geleceklerinden nefret eden bir grup merhametsiz ve aç gözlü kesmediği müddetçe sonsuza kadar yaşarlar.
    _zeytin, sonsuzluktur_

    edit için ve * ve *teşekkür ederim
  • defne ile birlikte en sevdiğim ikinci ağaç,ölümsüzlük ağacı

    “ben herkese aitim ve kimseye ait değilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım.”
  • berekettir, barıştır. meyvesi kuru ekmekle bile lüp lüp gidendir. zeytinin yağı şifadır, ilaçtır bazı dertlere. egenin olmazsa olmasıdır. ölümsüz ağaç olarak bilinir. tam olarak yetişmesi uzun yıllar alır. bu ağaç bir çok mucizeleri içinde saklı tutar.

    evimin en güzel köşesinde uzun zamandır fidan olarak durur. her bakışta huzur veriyor. bir ben aşık olamam şu mucizeye.
  • en sevdiğim ağaç türüdür. ağacın sanata dönüşümüdür. ıstikrardır, güçtür, kudrettir. zor yetişir, çok bakım istemez, suyu fazla sevmez...
    ülkemizde değerinin bilinmemesi üzücüdür. bazen bir kamyonetle köyleri gezer, köylülerin yakmak için budadigi zeytin ağaçlarını toplarım. her biri bir sanat eseridir. bu ağacı yakmak, doğaya, insana , tanrıya hakarettir. en küçük parçasını bile bir seye donusturebilirsiniz. köylerden topladığım bir ağaç ve devam eden çalışmam. görsel

    görsel

    görsel
    zeytin ağacı serttir. kolay işlenir. ister kuksa bardak yapın, isterseniz ekmek kesme tahtası, kitap ayracı, abajur, lambader...
    zeytin ağacını tornaya takıp işlemeye başladığınızda zeytin yağı kokar. biraz islendikten sonra altındaki desenler ortaya çıkar...

    ağaç/ahsap işlerini seviyorsanız ve zeytin ağacı ile tanismadiysaniz mutlaka deneyimlemenizi öneririm. bu konuda da yardımcı olabileceğim şeyler olursa seve seve cevap vermeye çalışırım.

    üstteki yazara; topladığınız zeytinleri bir pet şişeye doldurun, üzerinde biraz boşluk kalmalı. 5litrelik pet şişe için 1 bardak kaya tuzu ilave edin, içine bir miktar sirke koyun, 1 çay bardağı ayçiçek yağı ilave edip, pet şişeyi arada sallayin, çalkalayın, yuvarlayin. ortalama 2 ay içinde yiyebilirsiniz. (siyah zeytin icin)
    görsel
  • ressamların ağacıdır.

    akdeniz'in en verimli, en ihtişamlı ve en sembolik ağaçlarından biri olan zeytin ağacı, 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyılın başlarında claude monet, salvador dali, ferdinand hodler, vasily polenov, edgar degas, henri matisse, alexander ivanov, john singer sargent gibi ressamları derinden etkileyip sanatçıların çalışmalarında kendine sıklıkla yer bulsa da, dönemin en üretken zeytin ağacı ressamı vincent van gogh'tur. 1889 baharında saint-remy'deki akıl hastanesinin gönüllü bir misafiri olan van gogh'a göre yaşamı, ilahi olanı ve yaşam döngüsünü temsil eden zeytin ağaçları hakkında kardeşi theo'ya yazdığı bir mektupta "ah, sevgili theo'm, yılın bu zamanında zeytin ağaçlarını bir görebilseydin... resimlerini yapmaya cesaret edemeyeceğim kadar güzeller." demesine rağmen, ağaçların büyülü atmosferini farklı ışık açıları kullanarak tuvaline yansıtmış ve yaklaşık altı ay gibi kısa bir sürede 15'ten fazla tablo üretmiştir.

    kökenleri zamanın ve efsanelerin derinliklerinde kaybolsa da insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip bu asırlık ağaçlar, dünyadaki birçok kültürde barışı temsil etmekle birlikte bilgeliğin, zaferin, bereketin, güzelliğin, ölümsüzlüğün, zenginliğin, gücün, saflığın, refahın, sağlığın, şansın, adaletin ve huzurun da sembolü olmuştur. yani kısacası, öyle bir ağaç düşünün ki, insanlık için önemli tüm erdem ve değerlerin sembolü olsun.

    taşıdığı sembollerin yanı sıra gövdesinden yaprağına kadar insanoğlu için var olan zeytin ağacının en kıymetli nimeti zeytinyağını homeros “sıvı altın”, hipokrat ise birçok tedavide kullandığı için “büyük şifacı” olarak adlandırırken, kimi kültürlerde zeytin ağacı, zeytinyağının sağlığa olan faydalarından ve kesilse dahi köklerinden yeniden yeşillenebilmesinden dolayı genellikle hayat ağacı olarak adlandırılır.

    zeytin ağaçları çöpü olmayan ağaçlardır. onları küstürmeyin!

    tuncel kurtiz - ölmez ağacının son insanları

    ******
    detaylar için: bu ve bu ve de bu
  • turkiye literaturunde "iki senede bir urun veren agac" olarak gecen halbuki bu yonde hicbir metabolizmik yonlenmesi olmayan agac ce$idi. zeytin toplamak amacıyla zeytin agacini sallamak icin geli$tirilmi$ cihazlar vardir, agaca baglanir agac sallanir, olmu$ zeytinler kendiliinden du$er, du$meyen de olmami$tir zaten (bununla ilgili bi vejeteryanlik varyasyonu da var). ve fakat bizde elemanin biri alir eline sopayi, koma dallara vurur, sallama yontemine gore cok daa fazla zeytin indirir bu yontem. lakin butun dallari kirildigi icin seneye nerdeyse hic zeytin vermez o agac, yeni surgun cikarmakla me$guldur cunki. biz zeytin toplamayi dahi bilmediimiz icin b..u agaca atariz
  • sekiz sene önce 4 tane zeytin ağacı ekmiştim. ilk defa bu sene meyvesini verdi ama ne vermek. 35 kilo zeytin topladım. o yıllar boyunca sadece ilk ektiğimde can suyu vermiştim o kadar. resmen beni mahcup ettiler. tabi ben de altta kalmadım. onları güzelce usulüne uygun budayıp rahatlattım. çok yakışıklı oldular. bu güzel ağaçların zeytinlerini de eşe dosta dağıttım. onlar da sevinip bana teşekkür ettiler. bana değil dedim o ağaçlara teşekkür edin. ben sadece topladım.
  • antikçağdan itibaren kutsal olarak bakılmış bir hayat ağacıdır zeytin... o dönemlerin olimpiyat oyunlarında kazanan kişiye zeytin dalından yapılmış bir taç takılmaktaydı.. ve yine sezar'ın başında herzaman zeytin yapraklarından yapılan bir taç bulunurdu... herkülün silahı zeytin dalındandı, davud, abşalom’dan kaçarken kudüs’ün doğusundaki zeytinlik dağı’nın yamaçlarına tırmanmış, isa’nın son nefesini verdiği gethsemani bahçesi, bu dağın eşiğindedir... çarmıha gerildiği haç bile zeytin ağacından... bunların hiçbiri rastlantı değildir.

    zeytin ağacı dünya üzerinde yetişen ağaçların ilkidir. aynı zamanda da nuh tufanından sonra ilk beliren ağaç da zeytin ağacı olmuştur...ayrıca nuh tufanında, hz. nuh peygamber tufan biraz durulur gibi olunca gemisinin güvertesinden beyaz bir güvercin uçurur. bu beyaz güvercin bir müddet sonra gemiye ağzında bir zeytin dalıyla döner. böylece hz. nuh peygamber tufanın bittiğini ve suların çekildiğini anlar. bu nedenle ağzında zeytin dalıyla beyaz güvercin çağlar boyu barışın sembolü olmuştur.

    romalılarda zeytinyağını 10 değişik kategoride sınıflandırımıştır. örneğin ağaçtan düşmüş zeytinlerden elde edilen zeytinyağına "cadu-cum", kölelerin kullandığı hastalıklı zeytinlerden üretilen yağlara ise "cibbarim" adı verilmiştir... tüccarlar fiyatları buna göre belirliyor ve küplere yüklenen zeytinyağları gemilerle uzak limanlara gönderiliyordu. eski yunanlılar ve romalılar ancak iyi ve dürüst insanların zeytin toplamalarına izin verirlerdi. her insan zeytinliklere giremezdi.

    milattan önceki yıllarda da giritlilerin ticaretlerinde zeytin ağacı çok önemli bir yer tutuyordu. zeytinyağı koymak için yapılan küpler bugün hala muhafaza edilimektedir...

    zeytin agacı dinsel inanışlarda da herzaman kutsal olarak görülmüştür...yahudi krallara ve hristiyan alemine göre zeytin tanelerinden elde edilen yağ çok değerlidir, kutsal yağ olarak yüceltilmiştir ve bu yağ ile kutsanmak en önemli yükseliş olarak görülmüştür... islamiyette ise zeytin, dünyanın ekseni olarak kabul edilmiştir. zeytin ya da hurma ile iftar yapmak da buna baglı bir gelenektir...

    mitolojik zamanlarda karşımıza cıkan her efsanede zeytinden saglık ve güzellik iksiri olarak söz edilmiştir... sevgiden, yüceliğe... barıştan, güzelliğe kadar herşeyin ardında yüzyıllardır dimdik duran bir ağaçtır zeytin... ki çınar kadar güçlü değildir dalları... ki kolay kırılır gibi durur... ama işte tüm iş yürekte bitiyor sanırım...

    ne alaka demeyin ve dinleyin...

    kamçılı karanlıktı geldin üstüme
    bütün masalları dolaştın
    ay zeytin gece
    ay vurmuştu alnına
    perçemlerin tokat akıtması
    yorgundu atılmış yılan derisi
    değiştirilmiş güvercin gömleği tende
    nereye gidiyorsun, dedim
    zeytinlerin arasından
    siste silinip giderken yollar
    aydı zeytindi geceydi
    korkmadım bağırdım ardından
    aydaki zeytindeki gecedeki delikanlı
    nereye böyle
    aldı rüzgar sesimi duyurmadı
    vurdu geçti durduğum yeri
    gümüşünü silkeledi yüzüme
    atının kanatları
    ben oldum, ölüm bulunamadı
    kamçılı bir karanlıktı
    hikayemin gecesini durdum de
    kimse çıkamadı dışarı
    ay kaldı zeytin kaldı gece kaldı
    sis kaldı yollar kaldı
    karanlıktı

    murathan mungan
  • ölse bile kökünden sürgün vererek tekrar buyuyebilen ağaçmış. bu yüzden ona ölümsüz ağaç derlermiş. ve siz o kadar kalbi kötüsünüz ki 6000 tanesini eliniz titremeden yokettiniz. dilerim bunun hesabini verdiginizi ulke olarak goruruz. tabii bu verilebilecek bir hesapsa.
hesabın var mı? giriş yap