• marmara denizi cevresi ve ege de yapilan zeytin agacina dayali hem sanayi hem gida pazarina dahil edebilcemiz tarim turu . bir zeytin agici ikliminin elverişine ve turune gore her yil urun verebilir(ki sanilanin aksine bi sene verip bi sene vermemesi tamamen o seneki hasati alirken agaca verdiginiz zararla ilgilidir) . alinan zeytin buyukluklerine gore numarandirilip sirasiyla ; yemelik (salamura,sepet,sele vb yontemlerle) , yaglik ve son olrakta sabun ilac ve kozmetik sanayi olrak işlemelik degerlendirilir

    karli bi tarim yontemi olmasina karşin handikaplari ve agacin kaprisleri coktur
  • yok edildiğinden bahsedilen imece kültür http://meydangazetesi.org/…ece-kulturu-zeytincilik/
  • doğrudan ve dolaylı olarak milyonlarca insanı ekmek yediği, meşakkatli tarımsal faaliyet.

    üstelik bir de zeytin arazilerine göz diken ve yasa değişikliği için bastıran madenciler, enerji şirketleri, rantiyeler var.
    (bkz: zeytinliklerin madenciliğe açılması)
  • akp li lerin anlayacağı şekilde yazarsak;
    (bkz: ruhuna el fatiha)
  • son zamanlarda moda olmuş, bir üreticilik şekli. zeytinle uzaktan yakından alakası olmayan kişileri son zamanlarda zeytinci olarak görebiliyoruz. özellike ege bölgesi'nde böyle bir eğilim olduğu kesin.
  • "zeytin mi daha önemli yapılacak tesis mi" felaketinden sonra harıl harıl araştırmaya başladığım ve bulduklarım sayesinde engin cehaletimi bir kez daha tasdiklediğim tarımsal üretim sınıfı..

    zeytin deyince aklına memleketin güney kıyıları ile marmara - ege çevreleri gelen ortalama bir insan olarak küçücük bir araştırmayla kazın ayağının epey farklı olduğunu keşfettim.. düne kadar söyleseniz "hadi ordan" diyeceğim pek çok yerde ciddi rekolteye sahip zeytin üretim alanları olduğunu hayretle farkettim ve benim için en hayret verici olanların bazılarını şu entriler içine serpiştirdim* * * * * *

    şimdi bu küçük araştırmanın sonunda karşıma çıkan, adım adım izini sürdüğüm karasal iklime sahip ve deniz kıyısından içerilere yayılan zeytinlikleri de göstermekte olan ayrıntılı haritayı şuracığa bırakıp gidiyorum..

    belki bir gün..

    belki..
  • hakkında birinci ağızdan birşeyler öğrenmek istediğim üreticiliktir.

    -5 dönüm tarla alıp zeytinlik yapayım mı yoksa var olan bir zeytinlik mi alayım( ancak çoğu zeytinlik delice denen verimsiz ağaçlar)
    -çok ilgi gerekir mi
    -birim maliyet kazanç karşılaştırması nasıldır
    zeytini boşver şunu yap diyeceğiniz zahmeti az ne olabilir
    vs vs konularda yeşilendirin dostlar

    edit: değerli arkadaşlar çok mesaj alıyorum bu entry ile ilgili ancak bana da bu konuda dönüş yapan olmadı bilgilerinize
  • başta manisa akhisar olmak üzere gaziantep, çukurova, hatay gibi bölgelerde zeytin üretimi de hayli arttı. bu artışla birlikte zeytinde markalaşma, zeytin kalitesi, sofralık ve yağlık zeytin gibi kavramlar bölgesel olarak sahiplenilmeye başlandı.
  • zeytincilik dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir. her ne kadar güçlü bir ağaç türü olsa da ilgi ve özen olmadan verim almak mümkün değildir. özellikle sofralık tipte ürünün alındığı ağaç türünde düzenli bakımlar yapılması elzemdir. bu ağaç tipinde yaz aylarında iki veya üç kez sulama yapmak, sinek ve böcek ilacı atmak, şubat ayında gübre atmak, hasattan sonra bordo bulamacı atmak, bahara doğru düzgün bir budama yapmak şarttır. zaten bu türe diğer zeytin türlerine göre daha iyi bakım yapılmaktadır. çünkü son yıllarda ekonomik değeri yüksektir. düzgün bir bakımla ve yetişkin ağaçlarla güzel ekonomik getirisi vardır.

    gelelim yağlık zeytine. bu tip zeytin üstteki tipe göre daha dayanıklıdır. fazlaca bakım yapılmasa bile belirli bir verimi vardır. genellikle bir yıl tam verimli olup; diğer yıl daha az verim vermektedir. yağ verimi olarak ortalama dört veya beş kilogramdan bir litre yağ verir. çok yaşlı ve gövdede odunsu dalları olan ağaçları gençleştirmek şarttır. yine toplandığı gün sıkılması önemlidir. çünkü zeytin ne kadar geç sıkılırsa yağ asit miktarı o kadar fazla olur.

    hangi tür olursa olsun zeytinciliğin en zorlu kısmı hasattır. sabır isteyen ve oldukça yoğun bir süreçtir. hem yağlık hem de sofralık türde hasat dikkatli yapılmaz ve dallara zarar verilirse gelecek yıl için verim etkilenir.

    son olarak sıfırdan kurmak ve hazır bir yer almak farkına bakalım. sıfırdan bahçe kurmak kolay değildir. eğer sıfırdan kurulacaksa tarlanın önceden güzel biçimde sürülüp, hazır hale getirilmesi gerekir. ayrıca toprak analizi yapılarak hangi türün yetişebileceği öğrenilmelidir. yine fidanlar düzgün olmalıdır. sofralık zeytin bahçesi yapılacaksa mutlaka sulama imkanı olmalıdır. hazır bir bahçe alırken de bilen biriyle bakıp zeytin ağaçlarının durumuna göre karar verilmelidir.
  • kışın en ayaz, en soğuk zamanı dağ bayır gezilerek, ağaçlardan genellikle silkilerek (uzun tahta sopalar yardımıyla) ve serilen örtülerden toplanarak ve ardından da bir çok işlemden geçerek sofraya gelen zeytin gibi bir bitkinin kıymetini bilmeyi gerektiren iş.

    zordur. hiç toplamaya bile gitmesem de zor olduğunu bilirim.

    yıllar içinde giderek bir çok tarım ürününde olduğu gibi zeytinlikler de iyice azalıyor.

    bir gün gerçekten resimlerde zeytin vb bitkileri görür hale geleceğiz.
hesabın var mı? giriş yap