• mantıklı bir eylem değildir, ağaçlar genç değilse. neden mi? bu ağaçlar dünyanın en uzun ömürlü canlılar listesinde kendilerine yer bulmuştur ve ne hikmetse yıllar önce (sen de beş yüz, ben diyeyim bin) kurulan medeniyetlerin yerleşim alanları, ticaret bölgeleri, işlikleri ve en önemlisi nekropolleri bu ağaçların çevresinde konuşlanmış. yıllardır süre gelen arkeolog ve define avcılarının amansız savaşlarına zeytinlikler şahitlik etmiş. çünkü o bölgelerde eski çağlardan kalma çok değerli buluntulara rastlamak mümkünmüş. -miş'li geçmiş zaman ekini daha fazla kullanırsam anlattıklarım masala evrilecek. o yüzden bizzat tanıklık ettiğim bir olaydan devam edeyim, zaman kipini birinci tekil şahsa çevirerek: izmir'de bulunan teos antik kenti'ndeki bir zeytin ağacından elde edilen yarım litre zeytin yağının açık arttırma ile 30000 liraya satıldığını gördüm, yolumun tesadüfen seferihisar'a düşmesi sonucu. aha bu da haberi. o yüzdendir ki anlattıklarım kimsenin bilmediği sırlar olduğu için zeytinlik satmak isteyenler bir kez daha düşünsün.
  • tarım arazisini yoldan geçene satmak pek mümkün değil malesef. hele ki bağ bahçe oldu mu iş-yani kurulu bir düzen varsa üstünde-alıcı profili daha da daralıyor.

    bizimkiler böyle bir satış yaparken civardaki diğer bahçe sahiplerini arar (ta istanbul'dakini bile ararlar), yalandan hal hatır sorar sonra ya işte filancanın bahçesi var şu kadar dönüm düşünür müsün? diye sorarlar. bakın farkındaysanız herhangi bir fiyat söylenmez. böylelikle hem fiyat araştırması yapılır hem de alıcı korkutulmak istenmez. böyle malların da alıcısı çok çıkmaz %80-90 köy ahalisine gider. hele böyle kriz döneminde istanbul'dan ankara'dan birisi gelip mudanya'dan zeytinlik almaz eğer krizde zeytincilik işine girecek kadar aptal değilse.

    benim söylediğim karadeniz yöntemi. işler ege'de, marmara'da nasıl yürüyor bilmem ama yukarıda yazdıklarım modern ekonomiye ve satışa uyuyor, sistem senelerce de böyle çalışıyor.
  • zeytin ağacı için tarım arazisinde ortalama 25-30 m2 arasında bir alan ideal olan.
    1 dönüm arazi içerisinde 35'ten fazla ağaç var ise, zeytin verimliliği sıkıntılı hale gelir ki bu emsalde neredeyse 40 m2 alanda 1 ağaç var gözüküyor.

    ağaçların yaşı, bakım/hastalık durumları ile bölgedeki boş tarım arazisi fiyatlarına hakim olmadan fiyatlandırma yapmanın mümkünatı yok.

    en temizi, ilçe tarım müdürlüğü'ne giderek ağaç ve toprak bilgileri konusunda bilgi alarak fiyat belirlemektir.
  • babam zeytini sever.çok paradır o zeytinlik şimdi.
hesabın var mı? giriş yap