• zihnin içindeki düşüncelerin, bilgilerin ve algıların sağlıklı, doğru ve gerçeğe uygun olma durumudur. bireysel zihinsel hijyen ve toplumsal zihinsel hijyen olmak üzere iki gruba ayrılır. kişisel anlamda zihinsel hijyen psikolojik bir olgudur ve yanlış duygu ve düşüncelerin zihinden atılması ile ilgilidir. toplumsal zihinsel hijyen ise toplum nezdindeki düşünce ve eğilimlerin gerçeklere, akla, mantığa ve insani değerlere uygunluğu ile ilgilidir. zihinsel hijyeni en çok tehdit eden şey bu bağlamda bilgi kirliliğidir. dünyanın düz olduğunu iddia etmek, belgelere dayanan tarihsel gerçekleri saptırmak, hiçbir dayanağı olmayan komplo teorilerini gerçek şeylermiş gibi çeşitli iletişim kanalları üzerinden yaymak zihinsel hijyene zarar veren davranış kalıplarına birer örnektir.

    ülkemizde zihinsel hijyen ciddi bir sorundur ve bilgi kirliliği çok yaygındır. bunda özgür medyanın bulunmayışı veya çok zayıf bir etkinliğinin bulunması, insanların kaynağı güvenilir olmayan ama yaygın kanaate uyan her bilgiyi esas alması ve edindikleri bilginin kaynağını sorgulamaması belirleyici bir faktördür.
  • korona günleri yaşanan bu zor zamanların, hayatta kalmak için ilk önlem olarak herkes tarafından salık verilen hijyenin, zihinlerde de sağlanması gerekiyor.

    bilimselliğe dayanmayan türlü türlü haberler, ısıtılıp ısıtılıp yeni bir bulguymuş gibi sunulanlar, geçerliliği yitirmiş, yalan yanlış tercüme edilmiş ya da kısmi isim benzeri sebebiyle konuyla ilgili gibi manşete taşınan raporlar, sosyal medya denen bataklığın sayısız canlısı, illeti ve tüm bunların hepsini görmeyene göstermek, duymana duyurmak, önemsizliğiyle kendi kendine yitip gidecekken sözlükte başlık-entry formuna dönüştürerek belki de fark etmeden ölümsüzleştiren paylaşımlar zihinsel hijyeni ortadan kaldırarak tamiri zor hasarlar yaratmaktadır.

    su, kiri pisi akıp götürüyor, kirlenen bir zihin maalesef kolay kolay temizlenmiyor.
hesabın var mı? giriş yap