• beyaz olar, silindir şeklinde bi kap içinde satılır, kabın üstünde mutlaka bu yazar "meşhur zile pekmezi" haa... ünlü yani, hörmet etmeli, öyle haywan gibi yememeli, belli bi kariyeri, bi geçmişi, şöhreti war, el üstünde tutulmalı, özenle tüketilmeli...

    ekmek üzerine sürüp yemesi güzeldir kimbilir, benim öyle bi sorunum yoq, verirsen yerim, vermezsen aramam.
  • çocukluk günlerimden hoş bir anı olarak hatırladığım, çamurumsu renkli, ilginç tatlı pekmez çeşidi. (bkz: zile) (bkz: pekmez)
  • tokat merkezde yumurta akıyla çırpılıp katı halde satılır. kafalarda "bu ne biçim pekmez?", "neden beyaz bu?", "beyaz üzümden mi yaplıyor?" gibi sorular bırakır.
  • son bir haftadır eşekherifin damarlarında kan yerine dolaşan sıvı. ben selamı sabahı kestim, aman diim.
  • özkaleli markası altında satılanları daha bir meşhur, daha bir makbul olan beyaz pekmez.
    yapımında kullanılan bir toz vardır ki; aman allahım o ne biçim bir kokudur öyle? o derece ki beni pekmezden iğrendirmiştir uzun bir süre.
  • pek ruhanî bir pekmezdir kendileri. böyle kabarcıkları filan, ağızda havalanır pıt pıt. beyazlığı adamı kendinden geçirir; ya da ben geçtim sadece, her bulduğuma kendimden geçerim ben, bakma sen bana. ama meşhur zile pekmezi başkadır ha. meşhurdur bir kere kafadan. şan nam şöhret sahabıdır. anısı çoktur bendenizde. böyle karlı kış günlerinin uzuuun kahvaltılarında, didi hanımcığım benim çün kimseye etmem şikayet'i terennüm eder iken kaşık kaşık yemişliğim, üzerine kaşık kaşık sevgilemişliğim boldur ha.

    zile pek mübarek bir yerdir pekmez açısından zaar: ayvalı pekmez, kuşburnulu pekmez, duru pekmez ve en yaygın olanı bizim meşhur zile pekmezi. öğrendim ki kendisi kokulu narince üzümlerinden yapılır. heğlere doldurulan bu üzümler, akabinde şinavatlara aktarılıp yıkanır. bak şahane ameller bunlar, iyi dinle. yıkandıktan sonra, cenderelerde canı çıkartılır, suyu indirilir. suyu indi mi bak; hah indiyse şimdi üzerine pekmez toprağı serpilir. ölü toprağı gibi, yaşam suyu bir nevi.

    sonra kaynatılır bu yaşam suyu, kaynaya kaynaya göl olur, göz göz olur. o gözlerden ben bakarım sonra. ve nedense abdülhak şinasi hisar'ı anarım içli içli.
    "bugün şâdım ki yâr ağlar benümçün."
  • çile pekmezim çile,
    derdim hiç gelmez dile,
    sağ hastadan ne bile,
    düştüm ağulu dile
    isimli güzel ve güzide
    bir halk değil de daha ziyade aile türküsünün menşeini ve mesnedini oluşturur.
    akabinde kimseye etmem şikayet diyerekten bir dellenir ki kadrolu hanende, pekmezden tatlı, bukleli saçlı,
    elleri balık içleri uranüs bir ciğerdem, ve dahi hemdem ile muhabbet koyulur, muhabbete koyuluşulur, koyuldukça da şerbet olur, bal olur pekmez olur usulca.
    enşuh bile pekmezi de deriz biz ona aile arasında.
  • cevizle muhteşem bir ikili oluşturan enerji deposu.
  • ayaklarla ezilen uzumden yapilan pekmez. tadi guzel,o ayri..
  • 1890 tarihli osmanlı yıllığında zile pekmezinden”gayet nefis ve meşhurdur” diye söz edilmektedir. zile pekmezi diğer pekmezlere oranla daha hoş ve aromatik lezzette olması,beslenme değerinin yüksek,zengin vitamin ve minaraller içermesinden dolayı gelişme çağındaki çoçukların, hamile ve emzikli kadınların, ağır işte çalışanların sporcuların, askerlerin aradığı bir gıda olma özelliğine sahiptir. zile pekmezinin beslenmedeki önemi balda daha fazladır. zile pekmezinin şöhreti sadece zile ve türkiye sınırları içinde kalmayıp almanya, fransa, hollanda, ingiltere gibi avrupa ülkelerinde de kendisinden söz edilen ve aranılan bir gıda maddesi olarak bilinmektedir.

    kaynak: http://www.zile.bel.tr/nesi.asp
hesabın var mı? giriş yap