• bir çok çeşidi bulunmasına rağmen (havalı, yaylı, karbondioksit tüplü) en yaygın olarak kullanılanı lastikli zıpkınlardır. yapılacak av türüne göre çeşitli boylarda olanları mevcuttur.
    gruplandırmayı boyut veya kullanılan malzeme türünden yapabiliriz.
    taşaltı tekniği için: kısa güçlü lastikli zıpkınlar tercih edilir. kaya altlarındaki oyuklara mağaralara rahatça sokup rahat manevra yapabilmek açısından kısa olması önemlidir. kuvvetli olmasının sebebi ile atış mesafesinin kısa olmasından dolayı yapılan atışta şişin balığı delip geçebilecek güce(kinetik enerji) sahip olmasıdır. kullanılan boylar: 45, 50, 60, 75 tir. lastik olarak ise 19-20-21 mm çapınca latex lastikler tercih edilmelidir. şiş kalınlığı 6,5mm olmalıdır. şiş üzerinde bulunan kelebek kısa ve şişin uç kısmına yakın olmalıdır. bu şekilde taşa yaslanmış balıklar vurulduğunda kelebek rahat açılabilir ve balığın kaçmasına imkan sağlamaz. ayrıca taş altı için 3lü, 5li vidalı uçlarda mevcuttur. tercih meselesidir.

    gezer balık için ( agaşon tekniği ) için: bu teknik için uzun boylu tüfekler tercih edilmelidir. 90, 100, 110, 120 gibi çeşitli boylar vardır. avlanıcak av çeşidine ve denize göre boy seçimi yapılır. 6 - 6,3mm çapındaki ince şişler tercih edilmelidir. şiş yapısı itibarı ile tahitian (yekpare) denen tipten olmalıdır. inox yani paslanmaz 301 yay çeliğinden imal edilmelidir. lastik olarakta 16 veya 18 mm. çaplı lastikler kalın lastiklere oranla daha iyi performans verirler. kalın lastiklerin şiş üzerinde yarattığı vibrasyonu yaratmazlar. bu şekilde daha uzun menzilli ve isabetli atış sağlanabilir.

    yapı açısından incelenirse zıpkkınları 3e ayırabiliriz.
    alüminyum gövdeli zıpkınlar, karbon gövdeli zıpkınlar, ahşap gövdeli zıpkınlar.
    bir çok üretici firma olmasına rağmen italyan fransız ve ispanyol üreticiler başı çekmektedirler. omer, beuchat, picasso, cressi en önemli yabancı üreticilerdendir. yerli üreticiler ise yılmaz ve apnea dır.
  • zıpkın ile avlanılması şu şekildedir..

    http://vimeo.com/20069457
  • gece suda dalış feneri ile birlikte yaninizda ise sahil korumanın sizi sebahlara kadar konuk etmesine neden olacak olan alet. özellikle lastikli olanları tam gerilip kurulurken kazara çentikten kurtulursa on parmağınızı tek bir parmak gibi hissedersiniz o kadar acı verir, maskenizin içinde soğan doğranmış gibi olur.
  • zıpkın, zıpkınla balık avı icraatının en önemsiz birkaç malzemesinden biridir. tabii ki bazı standartları yakalamalıdır ama bu standartlarda hazır alınan bir zıpkının sağını solunu kurcalamaya gerek yoktur. öncelikle balık merası bilmek sonra iyi bir sportif kapasiteye sahip olmak ve bazı ekipmanlar zıpkından daha önemlidir. bir de zıpkınla balık avı yapmak için zıpkına gerek yoktur illa, balık avlanmasa da olur bazen. zıpkınla balık avına dair geçmişimdeki birçok güzel av gününde balık vurmuşluğum yoktur misal. güzel anılarla hatırlarım sadece.

    zıpkınla ateş edilmez tabi, ateş, patlama yok. ama dilde öyle kullanılagelir. ben sualtında tetiğe basmaktan bahsedeceğim. burada zıpkının tepkisi olur tabi vücuda doğru ama vücudun da arkası hidrolik malzeme yani deniz suyu olduğu için etki konumundaki tepkinin tepkisi pek olur. ne dedim: fazla tepmez yani zıpkın. hatta hiç tepmez, o an önemsenmeyecek bir şeydir bu. zıpkın zaten üzerine çok fazla enerji yüklenebilen bir silah değil. ne cins bir silah olursa olsun kol gücüyle yüklüyorsunuz zaten o gücü, ne kadar olabilir ki, barut gibi değil. ama tetiğe basarken elinizin arka kısmında sert bir şey, mesela bir kaya olmasın. zıpkın teper, eli bu kayaya çarpar. eldiven olmasına rağmen 3 gün mor elle dolaşırsınız. elit bir zıpkınla balık avı hastalığıdır. öyle herkesin başına gelemez. ben ayrıyım demenin dolaylı, engebeli ve gereksiz bir yoludur. zıpkınla ilgili söylenecek de en son şeydir. ben söylerim ama, takarım bazen.

    zıpkının sorunu mesnetlenmiş iki uç arasında oluşan bükülme kuvvetidir. zıpkın ortadan bükülür sözde. bu şişi fırlatma anında vibrasyon yapar(mış), vibrasyona uğrayan şişin üzerinde kuvvet azalır, şiş böylece fazla uzağa gidip o uzaktaki balıkları vuramaz(mış). ulan sorunun buysa o balığı da vuramayıver. farkedecek menzil 10-20 santimdir. o kadar kasma.
  • hacimli deniz canlılarını avlamak için kullanılan bir nevi su altı crossbow. su üzerinde kullanılmak üzere benzer prensiplerle çalışan tabanca içinde kullanıldığı görülmüş şeydir.
  • (bkz: kakıç), kagıç.
  • zıpkın düşüncelerden kalbim iğne yastığı,
    çökecekmiş gibi yer, ayağımın bastığı...

    -necip fazıl kısakürek (1982)-
  • hep zıkkım diyesim gelen dalgıç aksesuarı.sanırım 90,75 ve 45 mm lik çeşitleri bulunmakta
  • tsknin alcak irtifa hava savunma sistemlerinden birisidir. aselsan tarafindan land roverlara stinger monte edilmesiyle elde edilmistir. (bkz: kms)
  • (bkz: zıpkınla avlanmak)

    genelde bilinenin aksine zıpkın güğüste değil karın bölgesinde kurulur. ikinci çentiğe almak için göğüs bölgesinde operasyon devam ettirilir. göğüs bölgesinde oluşan iz kalıcı değil geçici bir izdir. ayrıca zıpkınla avcılığı tatil avcılığı biçiminde yapmayan bilinçli insanlar kıyafet sahibi oldukları için göğüs bölgesinde bulunan koruyucu ped sayesinde konforlu bir biçimde zıpkınlarını kurabilirler.
hesabın var mı? giriş yap