• bugün şili deki maden anıtı hakkındaki başlığı görünce aklıma geldi.

    sürekli maden sektöründeki kurumlarla çalışan biri olarak gördüğüm en başarılı işlerden biridir. hayatının kötü olduğunu düşünen insanlar muhakkak gidip görsün, hayata bakış açınızı değiştirebilecek sayılı müzelerdendir.

    bu müzenin hemen yanında aynı alan içinde zonguldak havzası maden şehitleri anıtı bulunur. o kadar çok isim var ki üzerinde inanamazsınız.

    ayda bir defa ortalamayla ülkenin farklı bölgelerinde madene inerim. geçen hafta yine yer altına kömür madenine indim. sürekli aklıma gelir bu müze ve yanındaki anıt aşağıdayken.

    yine yer yüzüne çıktığımda her yerim simsiyah olmuştu. saçlarımı yıkarken akan simsiyah sular işin görünen kısmı, ciğerlerime işleyen kömür tozunu hayal bile edemedim.

    tanım: kazandıkları her kuruşu hak eden insanların yaşadıkları inanılmaz hayatların, biz ölümlülere ibret olsun diye aktarıldığı müzedir.
  • herkesin görmesi gereken buram buram emek ve kader kokan yeni nesil müze
  • böylesine güzel bir yerin adını duyurmamış olmasına şaşırdığım bir müze oldu.

    daha önceleri aktif bir maden ocağı olan bu yeri şimdilerde rehber eşliğinde tünel girişinden girerek gezilebilir bir müze olarak turistlere açmışlar.

    maden teknikeri caner altuntaş eşliğinde oldukça etkilenerek, birebir yaşar gibi gezdiğim bir müze oldu.

    caner bey de vakti ile maden ocağında çalışmış ve hatta birkaç kez göçük altında kalmış bir kişi. yabancı dili iyi olduğu için kendisini bir müddet sonra müzede rehber olarak görevlendirmişler, eğer gider iseniz özellikle anlatımın da kuvvetli oluşu ile birlikte çok etkileneceğiniz bir gezi olacaktır

    maden ocaklarında kullanılan odunlar için çamların kullanılmasının asıl nedeninin çamların dayanıksız olması ve en ufak bir hareket halinde orada çalışan herkesin anlayabileceği ince bir ses çıkarıyor oluşu ve bu sayede bir yerde göçük olup olmayacağını tahmin ettiklerini öğrendim.

    çook eskiden de uyarı sistemi yok iken gaz kaçağını anlayabilmek için yanlarında kanarya götürüyorlarmış ve kanarya çok hassas bir hayvan olduğu için ona bir şey olduğunda bir sorun var olduğunu anlayıp herkesi dışarı çıkarıyorlarmış.

    aynı zamanda türkiye'deki bütün maden ocağı çekimleri burada yapılıyor imiş, sadece türkiye değil yurtdışından da birçok ülke burada çekim yapmaya geliyormuş.

    "bir avuç kömür için, bir ömür verenlere"
  • (bkz: 6 şubat 2023 kahramanmaraş depremi)'inden sonra gittim. kahraman madencilerimizin hayatının çok küçük bir kesitini görmek tüylerimi diken diken yaptı. iyi ki varlar.
    orhan veli
  • zonguldak'ı anlamak için mutlaka gezilmesi gereken müze. son derece nostaljik ama aynı seviyede teknoloji ile harmanlanmış, türkiye'de uğranması gereken müzelerden.

    konum olarak, arka planda kalmış zonguldak için bile arka planda kalmış bir yerde. zonguldak'a pek kimsenin yolu düşmez ama düşerse, mutlaka ziyaret edin.

    şu da linki: http://www.zonguldakkulturturizm.gov.tr/…uzesi.html
hesabın var mı? giriş yap