• hali vakti yerinde hiçbir avukatın, iktidar yalakası olmayan hiçbir iş hukuku profesörünün desteklediğini görmediğim uygulama.

    destekleyenler ise ekseriyetle iki iş kaparım belki mantığında.
  • arabuluculuk nedir, genel anlamda nasıl gerçekleşir?

    özel hukuk uyuşmazlıklarında dava açmadan önce veya dava esnasında tarafların başvurabileceği bir alternatif çözüm yöntemidir; burada bir hakem ya da hakim süreci yönetmez, yargılama yapılmaz, arabulucuların yönettiği toplantılarda taraflar bir araya gelerek anlaşma ihtimalini değerlendirme fırsatı bulurlar.
    arabulucu, hukuk alanında en az 5 yıl çalışmış, mevzuatta belirtildiği şekilde arabuluculuk eğitimini tamamladıktan sonra arabuluculuk daire başkanlığı sınavını geçerek sicile kaydolmuş kişilerdir. taraflar veya taraflardan birinin uyuşmazlığı çözme amacıyla arabuluculuk ofisine müracaatı sonrasında arabulucular otomatik atanabilirler veya tarafların inisiyatifine göre seçilebilirler. ülkemizde kabul edilen arabuluculuk sistemi uyarınca; arabulucu tarafları yönlendirmez, taraflara müdahale etmez sadece onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak amacıyla uygun ortamı sağlaması gereken tarafsız ve bağımsız uzman bir üçüncü kişidir. bu anlamda birden fazla oturum gerçekleştirilebilir.

    hangi uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurmak zorunludur?

    arabuluculuk, prensipte, kişilerin isteğine bağlı olarak başvurabileceği bir alternatif çözüm yöntemidir. ülkemizde sadece özel hukuk uyuşmazlıklarında ihtiyari olarak arabulucuya başvurulabilir. özel hukuk uyuşmazlıklarından kastedilen: kişilerin veya şirketlerin üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerle ilgili uyuşmazlıklardır. örnek olarak ticaretten, borçtan, iş kazaları hariç iş ilişkisinden, fikri haklardan kaynaklı olabilecek uyuşmazlıklar verilebilir.
    ancak iş mahkemeleri kanunu 1 ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olan dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk düzenlemesi getirilmiştir. yine türk ticaret kanunu’na getirilen değişiklikle 1 ocak 2019 itibariyle konusu bir miktar para alacağına dair alacak ve tazminat davaları ile kanunun 4. maddesinde sayılan hallerde davaya başvurmadan önce arabuluculuğa başvurmak dava şartı haline gelmiştir. 28.07.2020 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7251 sayılı kanun çerçevesinde getirilen değişiklik ile 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun’a eklenen 73/a maddesi ile, tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul edilecektir. ancak, tüketici hakem heyetinin görevi kapsamında olan uyuşmazlıklar, tüketici hakem heyeti kararlarına yapılan itirazlar, 73.maddenin altıncı fıkrası ve 74. maddede belirtilen davalar ile tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından doğan uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuğa ilişkin hükümler uygulanmayacaktır.
    6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun’a eklenen geçici 2. madde ile, yukarıda bahsedilen dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümlerin, bu hükümlerin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilk derece mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleri ile yargıtay’da görülmekte olan davalar hakkında uygulanmayacağı kararlaştırılmıştır.

    arabuluculuk nihai toplantısında nelere dikkat edilmelidir?

    arabuluculuk toplantıları tarafların katılımıyla veya vekaletname ile özel olarak bu hususta yetkilendirilmiş vekilleri aracılığıyla takip edilebilir. taraflar, görüşmeleri yasal süreler içerisinde tek veya birden fazla oturumda gerçekleştirebilirler. nihai oturumda taraflar ya anlaşır ya da anlaşamaz.
    anlaşma olmadığı takdirde sadece son tutanak düzenlenir. son tutanakta arabulucu dahil herkesin imzalarının olduğundan, tarafların isimlerinin doğru yazıldığından emin olunması gerekmektedir.
    anlaşma olduğu takdirde tarafların anlaşma tutanağında tüm anlaşma koşullarının hatasız şekilde zapt altına alınmış olmasına ve tüm şekli yasal zorunlulukları içermesine özen gösterilmelidir çünkü bu anlaşma tutanağı ilam niteliğinde olması nedeniyle içeriğinin anlaşma koşullarını yansıtıyor olması oldukça önemlidir.
  • başvurulması gönüllü değil zorunlu olan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi. gitmeyene ceza da var, oh mis.

    dur lan, başvurulması zorunlu olan bir şey nasıl alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olabiliyor...

    bu arada zorunlu değil dava şartı arabuluculuktur o. zorunlu neymiş töbee...
  • 5521 sayılı iş mahkemeleri kanunu tasarısı taslağı 3. maddesi ile kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacağı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda, dava açılmadan önce başvurulması zorunlu tutulan makamdır.
  • yasalaşmıştır, dava şartı olmuştur.yani arabulucuya başvurmadan açılacak davalar usulden reddedilecekler.ayrıca arabulucuk bürolarının kurulacağı ve arabuluculuk için aranan kasten suç işlemekten dolayı mahkumiyeti bulunmamak , kasten suçtan dolayı 1 yıllık mahkumiyetin olmaması veya devletin güvenliğine karşı suçlar,zimmet ,irtikap...gibi suçlardan hüküm giymemek şeklinde düzenlenmiştir
  • şu an her il ve ilçede uygulanan sistemdir.
hesabın var mı? giriş yap