1393 entry daha
  • burada yetişenler yazılım da öğrenmekteydi taaa o zamanlar.
  • hatta bir rivayete göre burada öğrenim görenler java derslerine ek olarak günde 2 saat coding ve kripto paralar üzerine de dersler alıyorlarmış. kırşehir'in bitköy köyünde de özellikle bu hocalar meşhurmuş.

    maalesef ki demokrat parti geldi ve güzelim köylülerimiz böyle şeylerden mahrum kaldı. köylülerimizi çok düşünüyor ve seviyor, bilgilenmesini istiyorduk oysa ki... kötü oldu.
  • lozan'ın 100 yıl sonra geçerliliğini kaybedeceği ve köy enstitülerini demokrat parti'nin kapattığı on yıllardır süregelen birer safsatadır. neyse ki lozan'ın süresi doldu da artık bunu diyenlere rastlamıyoruz.

    1940 yılında çıkarılan kanunla açılan köy enstitüleri, kurucusu hasan ali yücel'in 1946 seçimlerinin ardından görevden alınması, yerine getirilen şemsettin sirer'in okul müfredatını değiştirmesiyle işlevini kaybedip sıradan okullara dönüştürülmüştür.

    demokrat parti iktidarında ise zaten işlevsiz kalan köy enstitüleri, 1954 yılında 6234 sayılı yasa ile fiziki olarak var olmayan yapısını kanuni olarak da kaybetmiştir.

    hoşumuza gidenlere değil gerçek bilgilere odaklanırsak, biraz da sorgulayıp araştırırsak ülkemiz daha iyi bir yer olacak.
  • chp 4 sene sonra iktidara gelirse derhal acmasi gereken okullardir. acsin söyle bi süre de acik dursun kimse ellemesin. görelim bakalim almanya oluyoz mu olmuyoz mu * yillardir her mecrada övüyoruz. adinin önünde hala tc olan facebook hesaplari sürekli paylasiyor öyle güzeldi böyle güzeldi simdi söyle olurduk böyle olurduk diye. olamazsak da en azindan denedik deriz *

    t: bir dönem güzel isler yapmis olan egitim kurumlari.

    ayrica (bkz: imam hatipler kapatilsin)
  • o zaman ki komünizm tehditi yüzünden kapatılmıştır. olayın arkasında abd den alınan marshall yardımlarının etkisi vardır. demokrat parti de bu sürecin parçasıdır. abd nin dünyayı şekillendirme planı hala devam ediyor. mhp yi abd kurdurmuştur. fettullahı abd beslemiştir. akp yi abd desteklemiştir.
    geçmişi anlayalım da geçmişte takılmayalım.
  • türkiyenin en büyük balonlarından birisidir. o zamanlar yeni yeni ortaya çıkan alternatif eğitim metotlarından devşirme bir sistem olmasına karşın müfredatı yine meb müfredatı olmuş, esinlendiği alternatif metodun temel bileşenleri gözardı edilmiş ucube bir eğitim metodu olarak uygulanmıştır. köylü köyünde kalsın şehir burjuvazilere kalsın zihniyetiyle başlatılmış, işlevsizleştikten sonra kapatılınca dönemin siyasi muhalefeti tarafından kendi yıprattıkları sistem yine kendi çıkarları için siyaset malzemesi yapılmıştır. bugünlere kadar da kulaktan dolma safsatalarla 60 yaş kızıl saçlı chpli laik teyze postu halini alarak gelmiş.
  • muahalif ergenlerin köylerde kurulduğunu zannettiği faydasız kurumlardır.
  • resmi olarak 1940 yılında kurulan köy enstitüleri 1954 yılında kapatılarak ilk öğretmen okullarına dönüştürüldü.

    bu fotoğraf kastamonu göl köy enstitüsünün devamı olan kastamonu göl ilk öğretmen okuluna ait.

    her biri üniversite yerleşkesi gibi olan bu kurumlar maalesef ülkemizin ağalık sistemine ve emperyalizme kurban edildi.

    insanlarımızın çok farklı branşlarda eğitim görmesi, daha verimli yöntemlerle tarım-hayvancılık yapılması, ücra köşelerdeki zehir gibi çocukların keşfedilmesi başka bahara kaldı.
  • bu konu ile ilgili birden fazla mesaj almamdan dolayı daha önce yaptığım okuduğum araştırdıklarımı yazmak istedim. şöyle ki köy enstitülerin kapatılması bir süreç şeklinde düşünmek gerek.
    ilk olarak 1940 yılında kurularak faaliyete geçen köy enstitüleri kuruluşundan itibaren birtakım eleştirilere uğramıştır. daha açılış kanunu onaylanırken bazı milletvekillerinin oylamaya katılmaması bu okullara muhalefet edileceğinin göstergesi olmuştur. 1943 yılına gelindiğinde ikinci eğitim şurasında artık tamamen bir tartıma konusu halini almıştır. tartılan konular ise;
    -köy enstitülerine alınan öğrencilerin köylerden seçilmesi ve mezunlara yalnızca köylerde çalışma zorunluluğu getirilmesi ile köylü-şehirli algısı yaratarak komünist bir ideolojiyi çağrıştıran eğitimin verildiğine inanılması
    -yatılı kısımlarda uygulanan karma eğitim sisteminin türk örf ve adetlerine uymadığı düşüncesi
    -şehir okullarının giderleri bakanlık tarafından karşılandığı halde, köy enstitülerinin neden köylünün parası ve emeğiyle yapıldığı şeklinde eleştirilerde bulunmuşlardır. ayrıca köylülerin ödemiş oldukları vergilerle hem şehir okullarına katkıda bulunmaları hem de köy okullarının inşasına katılmaları köylüleri de memnun etmemiştir.
    -kinyas kartal gibi köy ağalarının köyde eski nüfuzunu kullanamamalarından şikayeti(adalet partisinde bir süre milletvekilliği de yapmıştır.kinyas kartal bir röportajında "köy enstitüleri bizim devlet üzerindeki gücümüzü kaldırmaya yönelikti.bunu içimize sindiremedik. demokrat parti ile pazarlığa girdik ve kapattık" şeklinde konuşmuştur.)
    yazabildiğim sebepler dışında muhakkak başka sebeplerde vardır. bu kadar sesin olmasına paralel cumhuriyet halk partisi döneminde değişiklere gidilmiştir.
    -1946 yılında recep peker hükümeti sert eleştirilere daha fazla kayıtsız kalamayarak köy enstitülerinin kuruluşunda etkili olan milli eğitim bakanı hasan ali yücel ve ilköğretim genel müdürü ismail hakkı tonguçu görevden almıştır.
    -1946 yılında ankara hasanoğlan yüksek köy enstitüsü’nün kapatılmasına karar verilmiş ve diğer enstitülerle ilgili yeni yasal düzenlemeler yapılmıştır.
    -1947 yılında öğrencilerin yönetime katılması, yetki ve sorumluluk alması yasaklanmıştır.
    -1947 tarihinde çıkarılan bir başka genelge ile de, serbest okuma saatleri asgariye indirilmiştir. bu genelge ile klasik kitapların okunması sınırlandırılmıştır. milli eğitim bakanı hasan ali yücel yeni bakanlık listelerinde yer almamıştır.
    -1948 yılında köy enstitülerinin öğretim programlarında değişikliğe gidilmiştir. yeni programda köy ve şehir arasındaki fark ortadan kaldırılmıştır.
    -1949 yılında köy enstitülerine sadece köy çocuklarının kabul edilmesi yürürlükten kaldırılmıştır. yeni getirilen düzenleme ile köy çocuklarının yanında belediyelik olan kasabaların çocuklarının da enstitülere kabul edilmesi kararlaştırılmıştır.

    baskılara dayanamayan cumhuriyet halk partisi köy enstitüleri ile ilgili birçok değişiklik yapsa da tamamen kapatmamıştır. 27 ocak 1954 tarihinde demokrat parti tarafından köy enstitüleri ve ilk öğretmen okullarının birleştirilmesi hakkında
    kanun” la köy enstitülerinin faaliyetlerine son verilerek adı ilköğretmen okulu olarak
    değiştirilmiştir.
  • hasan ali yucel gorevden ayrildiktan/alindiktan sonra, maalesef 1946-1948 yillari arasinda (yani chp doneminde) kapatilmislardir. demokrat parti ise 1950 yilinda iktidara gelmistir. 1954 yilinda kapatilan okullar koy ogretmen okullaridir.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap