• üst edit: hesabın özellikleri açıklanmıştır. 3-6-9-12 aylık vadelerle açılabilmektedir.
    detaylar sitede var, biraz farklı açıdan bakalım:

    1- katılım bankası için henüz açıklanmamıştır, caiz olup olmadığı sonucunu merak ediyorum.
    2- vergisiz şartsız olmasına rağmen (tek eksiği min vadesinin 3 ay olması) kurun neden daha aşağı gelmediğini merak ediyorum.
    3- vadeli dth hesaplarının vadesi doldukça bu hesabın kullanımının artmasını (ve kurda düşüşün devam etmesini) bekleyebilir miyiz?
    4- bankaların normal tl mevduata verdiği faiz oranını ve bu hesaplara verdikleri faiz oranlarının farkını merak ediyorum.
    5- bu durumda bankalarda normal tl mevduat kalıp kalmayacağını, normal tl mevduatlarında bu hesaba otomatik dönüşüp dönüşmeyeceğini, bu dönüşümlerin bütçeye ek yükünün ne kadar olacağını merak ediyorum.
    6- (yeni madde) bu hesaplar ne zamana kadar açılabilecek, bir gün aniden bu hesapların artık açılmayacağı, uygulamanın bittiği söylenirse neler olur? (ortalık henüz sakinleşmediyse vadesi dolanlar dolar alır, kur yükselir, ama bu durum da hesap sahiplerinin işine yarar).
    öğrendikçe editlerim, mesaj beklerim… (kendimi ahmet hakan gibi hissettim.)

    ekonomi bakanı editi:
    soru: “bu hesap bir defaya mahsus mu açılacak”
    cevap: hayır hayır hayır
    soru: “bankada yp bulunduranlar mı açabilecek?”
    cevap: hayır hayır hayır kaynak

    detay bilgi editi:
    hesap 92-181-272 veya 366 gün vade ile açılabiliyor. vade sonunda temdit olmuyor. yani hesap kapanıyor. tekrar aynı hesaptan açmalısınız.
    bir kamu bankasından 92 gün için 14 oran verdiler. ama bu kural değil, farklı oranlar olabilir.

    ardaca nickli yazar arkadaşın editi*:
    “belirttiğiniz tüm vadelerde politika faizi net olarak verilecek. şu an için %14.00
    bankalara isterse daha yüksek oran verilmesi yönünde serbesti tanimlanmak ile beraber kamu bankaları bunu kullanmayacak. en azından şimdilik.
    saat 11.00 a kadar açarsanız bir gün önceki tcmb 11.00 saatinde ki kuru, saat 11.00 sonrası açarsanız o günkü dikkate alıyor.
    20 aralık'ta saat 11.00 kuru yoktu ama ilan edilen tcmb kuru 17,4691 idi.
    21 aralık için dikkate alinan kur 13,2727”

    saat 14:00'da detayları açıklanacak olan, dövizi düşüren mevduat hesabıdır.

    uygulama vadesi, vergi oranı ve varsa şartları doların yönünü ve hızını belirleyecektir.

    kaynak
  • sistemin detayları geliyor ama hala anlaşılamıyor.
    1- sisteme bir kez girme hakkınız var.
    2- sisteme girebilmeniz için zor şartlar var. "20/12/2021 tarihinde mevcut olan" döviz hesabınız ile girebilirsiniz, yani evden getirip bozduranları kapsamayacak gibi.
    3- çok eksik var, anlatamıyorlar hala kur nasıl düşebiliyor anlamıyorum.

    e: merkez bankası'nın ilk kuru ile son kuru arasındaki fark hesaplanıp içerdeki para eksiye düşebiliyor. yani düpedüz eksi faiz alabiliyorsunuz.

    3-6-9-12 ay vade olacağını denizbank'tan gelen bir açıklama ile netleşti.
    3 aya %25, 6 aya %50, bir yıla %100 şeklinde olursa bir şey katar mı emin değilim. bunu netleştirmedi.
    anladığım kadarıyla özetleyeyim;

    vade anlayışı aynı. vadeden önce bozarsanız faiziniz yanar, paranız tl'de kalır, kur garantiniz yanar.
    kur ortalaması yerine ilk gün ve son gün kur anlayışı var. bu demek oluyor ki, manipüle edilerek size o parayı vermeyecekler.
    istediği zaman kurda %30 gerileme yaptırabilen bir devlet aklı var.*

    katılım bankalarına formül düşünüyorlarmış. olm faiz yine faiz aq. neyini düşünüyorsunuz, hangi yalanı söyleyeceğinizi mi?

    belirli ödemeleri olan firmalar için iyi ama kısa vadeli ödemeleri olanlar vb firmalar ve kişiler için uygun değil.

    #131389426 şurada en basite indirgenerek anlatılmış.
  • nureddin nebati'nin açıkladığı yeni sistemin adı.
  • hazinede olmayan para ile garanti vermişler.. o da güzel.. iyice esnaf dükkanına çevirdiler ülkeyi.

    - bunun garantisi var mı?
    - garantisi bizzat benim * abicim. damdan düşse bir şey olmaz :/

    hazine dediğimiz şey de bizim paralarımız bu arada. kendi zararımızı kendimiz karşılayacaz :)
  • bence bu sistemin tutma ihtimali düşük. neden düşük ? kur fırlarsa zaten aradaki kur farkı nedeniyle bütçeye inanılmaz bir yük getirecek ve bunun altından kalkamayacağız. kur sabit kalır ya da düşerse bu sefer yok yere bir dolu net faiz vermiş olacağız.

    faiz niye verilir ? dövize karşı yerel para birimini korumak için. sen dövizin %30 artmasını beklediğin bir ortamda çok kabaca %30 faiz vermelisin ki insanları tl'ye teşvik edebilesin. diyelim ki herkes dövizi bıraktı. senin 1000 liran var. dolar 10 lira olsa 100 dolar eder. vade sonunda dolar yine 10'da kaldı. devlet sana 140 lira daha verdi. o da 14 dolar eder. bu 14 dolar devletin üstüne yük. nereden verecek bunu ? normal piyasa düzeninde %2-3 faiz olması gerekirken sen baam diye %14 faiz verdin. yani dolara %14 faiz verdin.

    bu para uzaydan mı gelecek ?

    bu sistemin işlemesinin tek bir yolu var. faiz %14 ise kurdaki artış da %13-%15 olacak. faiz %10 ise kurdaki artış da %9-%11 arası olacak. bunun bu kadar mükemmel bir dengede gideceğine inanıyorsanız bu modele de inanabilirsiniz. hepimiz biliyoruz ki olası kayıplar para basılarak ödenmeye çalışılacak. bu enflasyon, döviz artışı ve kur farkının tekrar uçması demek.

    diyelim ki her şey yolunda gitti. mükemmel ve kayıpsız bir vade veriyorsanız kim yatırım yapar ? kurdaki artışın belli olmadığı bir yerde kredi faizleri fırlayınca kimse kredi çekemez. kimse ev almaz, araba almaz, işyeri açmaz. gidip parasını vadeliye yatırır. para orada bağlanır.

    e hani biz faizleri düşürüp yatırımı teşvik ediyorduk ?

    eklenti: bunları yapmak yerine piyasa koşullarına uygun faiz politikası izleseydik zaten dolar 8-9 lirada kalırdı. devlet de bu kadar yükün altına girmezdi. şimdi adına faiz demesek de en az %14 olan, ama üst sınırı %50-%60 ya da daha fazla olup olmayacağı belli olmayan bir faiz vereceğiz. böyle yapınca faiz arttırmamış mı olacağız ?
  • faiz vermemek için, milli para biriminin dövize endekslendiği, dolaylı yoldan dolarizasyona neden olacak durum.
  • tam vadesi gelmişken hollanda'da 26 milyar $'ı olan bir adam gelse ve dolarını bozup piyasayı %20 düşürse ve iki gün sonra kârını alıp 30 milyar $'la dönse.. siz de ponzi sistemindeki gibi ilk 3 ay veya 6 ay para kazanırken 9. ayda döviz farkı beklerken babayı alsanız bütün kârınız havaya uçsa ne olur ? iyi ki bizim piyasamızı şişirip şişirip milletin kendini korumak için aldığı 3 5 bin dolara gözünü dikip dipten sattıran bir orospu cocuğuna sahip değiliz de rahatız!

    konuya gelirsek dağ fare doğurmuştur. peki neden doğurmuştur? bazıları ellerini ovuşturarak hem faiz hem döviz farkı alacağız diyor da o iş öyle degil. döviz getirisi faizin üstünde kalırsa fark alınacak ama faizin üstünde kalmazsa sadece faizi alıp bekleyeceksiniz. reel faiz farkıyla resmi faiz farkini dusununce kur artsa bile paraniz erimeye devam edecektir. hadi en kotu ihtimalle bir tık ustunu kazanacaksınız. peki dünyadaki dolar enflasyonu dusunursek yine kazanacak mısınız? 100 dolara satilan bir mal 107 dolar olunca sizin kazanciniz ay sonunda yine 100 dolar olacak. e gercek faiz de verilmiyor ne olacak? doları bir gecede sığ piyasada %20 düşüren aymazlar o farkı size yedirir mı? evet tahmin ettiniz siz cevabı.

    nasreddin hoca bile sizin kadar uyanık değildi takdir mi etsem küfür mü etsem bilemedim.

    kısa vade için takdir ediyorum en azından seçime kadar can suyu kazandınız ama bu sistem patladığında döndürülemez boyuta ulaştığında doğmamış bebeler bile anne karnında küfürler edecek cibiliyetinize.
  • maske dağıtamayan ülke döviz kuru farkını nasıl ödeyecek.
    ödemezse devleti kime şikayet edeceğiz.

    cumhuriyet tarihinin en büyük kumarı.
  • enflasyondan da koruyacak mı bilmek istediğim?

    şimdi ben doğru mu anladım?

    -100 dolarım var. 10 tl'den bozdum 1000 tl oldu.
    -gittim bankaya 1 seneliğine yüzde 10 oranla faize koydum.
    -1 sene sonunda çok büyük ihtimalle dolar kuru faizi geçecek (ytd). diyelim ki dolar 15 tl oldu. (%50 artış)
    - mevduat sonunda %10 banka faizi + %40 döviz farkı ödememi alıyorum ancak banka faizinden devlete vergi kesiliyor, döviz farkından kesilmiyor.
    -vergileri de düşünce benim elimde 1500 liradan daha az bir para geçiyor. diyelim ki 1485 tl geçti.
    -1 sene sonunda ben bu parayla dolar almak istesem 99 dolar alabiliyorum şimdi.

    -ben: hem 1 sene paramı gömdüm, hem de ufak bile olsa zarar ettim. al-sat yaparken ki makas farkını saymıyorum bile.

    -merkez bankası: aradaki farkı karşılamak için para bastı bana verdi boşu boşuna enflasyonu arttırdı.

    bunun yerine dolarda kalsaydım elimin altında her zaman bozabileceğim para olurdu, hiç risk almadan zarar da etmeden 1 sene geçirmiş olacaktım. bu sistemin neresi mantıklı? bilen yeşillendirsin lütfen.

    edit: henüz yukarıda yazdığımın yanlış olduğunu açıklayan bir mesaj almadım. sadece dolar kuru faizin altında kalırsa mantıklı oluyormuş. bu ihtimali aklıma bile getirmemiştim ama doğru. sonuç olarak parasını gömüp doların düşeceğine oynamak isteyenler oynasın.

    edit2: sadece bankanın faizinden değil tüm mevduattan vergi gibi bir kesinti alınmayacağını söyleyenler var (0 vergi*) . böyle olsa bile al-sattaki makas üstüne paraya dokunamıyor olduğumuz gerçeği değişmiyor.
  • o halde memleketteki tüm dolar bazlı ödemeler; örneğin 5 li çetelerin inşa ettiği yapılar; tl bazında ödemelere çevrilmeli.

    ay sonunda ödeme mi geldi ?
    dolar yok kardeşim al sana tl, aha da sana aradaki fark.

    en azından kimsenin dolara ihtiyacı kalmayacak.

    parası olanların faizini parası olmayanların ödeyeceği bir sistem .
hesabın var mı? giriş yap