*

  • ecnebiler çilek ağacı der. ılıman iklim seven, küçük bir ağaçtır. meyvelerini sonbaharda verir. bunlar kırmızı renkte, çileğe benzer ama dışı dikenimsi pütürlerlerle kaplı, içi sarı, sulu, yumuşak olan meyvelerdir. pek tadı tuzu yoksa da (az şekerli) ağacından toplayıp yemesi eğlencelidir. çok uzağa taşınamazlar zaten, ezilir büzülürler yolda.
  • mevsiminde fatih ormani ve belgrad ormani civarinda cocuklar tarafindan yol kiyisinda kucuk sepetler icinde satilan yas yemis.
  • ılıman bölgelerde görülen aynı ahlat agaci gibi yalnızlığı ve susuzluğu seven bir ağaç.
  • deniz kestanesinin iskeletine benzer bir dış yüzeyi olan, sarı-turuncu-kırmızı renklerinde, yumuşacık meyve. üzerinde büyüdüğü bitki, ağaçtan çok çalıya yakın bir ağaççıktır.
    bizde çiçekçiler bunun güçlü ve parlak yeşil yapraklı dallarını demetlere eklerler.

    ayrıca madrid'in sembollerindendir. bir meydanda ağaca patileri dayamış ayı heykeli vardır. işte bu ayının taciz edip meyvesini yediği ağaç kocayemiş ağacıdır. madrid sokaklarında süs amaçlı yetiştirilmiştir. çiçekleri salkım salım açar. beyaz, dayanıklı ve güzeldir. ispanyollar buna madroño der. ya o adını madrid'den alır, ya madrid ondan.
  • bir tur dag cilegine verilen ad. sonbaharda koyun yukarisindaki koruluktan, kis icin kesilen agaclar traktorlerle evlere getirlirken, pesinde bir cocuk surusu kosturuyorsa, bilinki o agaclarda davulga vardir. yanlis hatirlamiyorsam sarmasik gibi bir bitkini meyvesiydi. sarmasik agaclarin govdesine ve dallarina sarilir orada buyur. yuvarlak ve yaklasik yine cilek buyuklugunde lezzetli bir merettir.
  • buyuk meyva
  • (bkz: anderena)
  • ağacının normal boyu en fazla 3 metre olan meyve. benim gördüklerim öyleydi. ama daha uzunları varmış. meyveleri ekim sonunda yenecek hale gelir. ağacının ince gövdesi kahverenginin kırmızıya çalan bir tür çeşidi rengindedir ve dış yüzeyi pürüzsüzdür. ana gövdenin dibinden bir çok yan gövde çıkar. dağlık alanların tepelere yakın yerlerinde yetişir. koyuya çalan yeşil yaprakları ve kırmızı, koyu turuncu kabuklu meyveleri ile yalnızca görüntüsü bile çok hoştur. meyveleri, dağlarda yaptığınız yürüyüşte rastlayacağınız en güzel doğa armağanlarından biridir.
  • "biğredin" olarak da bilinir.

    ahududu ile karıştırılabilir, karıştırılmamalıdır.
hesabın var mı? giriş yap