• ks. cumulative gpa
  • (bkz: gpa)
  • (bkz: agno)
  • yurtdışına akademik açılımda kanaatimce tamamen aptal bir gösterge. nasıl mı, kısaca izah edelim.

    diyelim ki abd de x üniversitesine başvurdunuz. sizin cgpa niz 3.2 gibi birşey. başka bir ülkeden (mesela bu kolombiya olsun) bir kişi de x üniversitesine başvurdu, onun cgpa si 3.5 olsun. x üniversitesi bu iki adayın üniversitesinin ülkelerindeki en iyi üniversitelerden biri olduğunu biliyor.

    ama gel gör ki, siz kolombiyalının üniversitesinden daha ağır, canınız çıka çıka 3.2 yaparken adam pek fazla efor sarfetmeden 3.5 yaptı. yani emek verebilirliğiniz kolombiyalıdan daha yüksek. ama bunu abd üniversitesine anlatma şansın yok. o sadece senin 0.0-4.0 skalasında ne kadar ileride olduğunla ilgili. her koşulda ülkeniz gelişmemiş olduğundan eğitim düzeyiniz pek de sorgulanmayacak ve karşılaştırılmayacak.

    peki elin yabancısı eğer insaflıysa ne yapacak, gre, gmat testleri derecelerini alacak. ama bir gre testinde analitik kısım eğer beceriksiz veya gerizekalı değilseniz tam çekilecek birşey olduğundan durum yine değişmeyecek. bu sefer adam ne yapacak, senin statement of purpose dedikleri niyet mektubunu okuyacak. fakat bunda da herkes dağları yarattığını yazacağı için adam yine kalakalacak, ve tıpış tıpış cgpaye dönecek.

    kısacası cidden kötüdür. mesela türkiye gibi ülkede diğer ülkelerce kanıksanmış bir okulda (bilkent, odtü, boğaziçi vs.) bir dersten en az bb almak sürekli çalışmak gerektirirken (ki buralardaki çoğu hoca kaliteli not konusunda inanılmaz sıkıyken) diğer ülkelerde de iyi olan ancak iyi bir not almak için inanılmaz kastırmayan üniversitelerden mezun olanlar superior gözükecek. adil değildir, ama el mahkumdur...
  • lise bilgisini aklında tutabilenin başarılı olduğu garip notlandırma olayı.

    şöyle izah edeyim.

    çoğu mühendislik fakültesinde freshmen ve sophomore dönemleri teorik havuz dersleriyle geçiyor, calculus olsun, fizik olsun, kimya olsun. lise bilgisini aklında tutan adam sınav haftası şöyle bir göz atarak aa-bb skalasında notlar alıp ilk seneden ortalamasını 3.50 nin üzerinde tutuyor, high honour falan alıyor. sonra bölüm dersleri geldiği zaman kazın ayağının öyle olmadığı anlaşılıyor. calculusten, kimyadan çılgınlar atan genç mühendisimiz curve notu ve aynı zamanda şahsen istikrarlı bir şekilde sürekli aldığım not olan cc ye geriliyor, hatta kaldığı dersler falan oluyor!

    sonunda olan yüksek lisans, erasmus gibi ortalama gerektiren hayalleri olan, ama liseyi unutmuş olan mühendis adayına oluyor. diff'in yanında calculus falan alıyorsun, limit sonsuza gider mi gitmez mi onu hesaplıyorsun, yaz okulunda kimya alıp cc den aa ya çekmeye çalışıyorsun falan.

    ilk dönem ortalama kasıp, sonra sırtını ona yaslayıp 2.00 civarında ortalamayla mezun olma hayalleri kuran insanların önüne geçebilmek için, değiştirilmesi gereken bir sistem.
  • 1,27
hesabın var mı? giriş yap