• bu ülkenin en önemli televizyon yüzleri arasında yaşar nuri öztürk ve zekariya beyaz gibi ilahiyat profesörlerinin olması tesadüf olamaz. orta sınıf beyaz türklerle islamiyet arasında olabildiğince esnek bir ilişkinin tesis edilmesine yönelik işleyen yorumlarıyla popüler ilahiyat profesörlerini, ramazan ayı dışında da, pek çok televizyon programında görmek mümkün. ama türlü konularda fikirlerine başvurulan ilahiyatçıların etkinliklerinin tavan yaptığı dönem bittabi ramazan ayı oluyor.

    bakıyorum: esra ceyhan'ın programına katılan bir ilahiyatçı ramazanın önemine değindikten sonra "şimdi iftara yetişmem lazım" diyerek seyircilere tavrını koyuyor mesela. wolverine misali alkış beklemeden vazifemi yaparım tadı var çoğunda. bir başkası "hocam sakız orucu bozar mı?" sorusuna "artık ayrıntılara takılmayalım" diyor. kendisine elindeki astım ilacını gösteren bir seyirci daha sorusuna başlarken araya giren bir diğer ilahiyatçı "hemen söyleyelim: astım fısfısı orucu bozmaz" diyor vs vs.

    artık kanalların ilahiyat profesörlerine duydukları ihtiyacın ramazan ayında artmasından mı, yıllardır hep aynı soruların sorulmasından bıktıklarından mı nedir ramazan ayındaki ilahiyat profesörü karizması çok yakıcı oluyor. hepsinde "off bu sorular çok basit beybi" tavrı var. bir de daha önce televizyonlara çağrılmamış ya da yeterince programa çıkmamış ilahiyatçılar sanki programcılardan ve seyircilerden intikam alır gibiler. onlar daha bir asabi oluyor. çok şey bildiklerine dair bir gizem dalgası yaratıyorlar ve adeta "yıllar yılı yaşar'ı, zekeriya'yı çağırdınız; kıymetimi bilemediniz" mesajı veriyorlar. bu da onların karizmalarını destekleyen bir başka unsur oluyor. sorulara gülümseyip "sayısız fıkıh kitabında var bu ama şimdi kafaları karıştırmayalım" falan diyorlar. ama nasıl havalılar böyle... adeta hepsi birer johnny depp. neredeyse şöyle diyaloglar gelişecek:

    - hocam annem 97 yaşında. oruç tutmak istiyor ama çok hasta olduğu için tutamıyor. bunun günahı var mı?

    - sence? (bunu söylerken sigarasını soruyu soran adamın yüzüne üflese daha karizmatik olur... tabii sorunun iftardan sonra sorulduğunu varsayıyoruz)

    bu baş döndürücü karizmanın öyle sanıyorum ki tek istisnası zekeriya beyaz. onda johnny depp karizması değil; pikaçu sevimliliği var. "seni seçtim pikaçu" deyince ramazan falan demeden yanımıza ışınlanacakmış gibi.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap