1 entry daha
  • zamanında pek hit olmuş bir adamdı rahmetli. evet bunun eserlerinin içinde bulunduğu kitaplar yok satar ve hatta defalarca baskı yapardı. peki kimdi arcadelt?
    evet bu soruya cevap vermek o kadar kolay değil. zira soyadından flamanlık akıyor. zaten kırkındayken dahil olduğu bir cappellanın saflarında jacobus flandrus adıyla dolaşmış. evet lakin franko flaman bestecilerden biri arcadelt ve bazılarına göre fransızlığı da var rahmetlinin. eserlerinin fransız yayıncılar tarafından yayınlanması ve soyadının arcadet olarak yazılması dikkat çekici. tabii fransızların yüzyıllar sonra, müziğin tanrılarının bile isimlerini fransızlaştırdıkları düşünülünce, yorum yapmak anlamsız. pek tabii bu alışkanlıkları genlerinden geliyor olabilir.
    gençliğinde italya'daymış besteci. bunu da çeşitli antolojilerde rastlanan filan fıstıklarından anlıyoruz. motet ve madrigallerinin izine rastlamak olası manüskrilerde. bilinen medici ailesinin hizmetinde çalıştığı 1530larda. burada yine bir tevatür fısıldayalım kulaklarınıza. 1520lerde papanın himayesine giren tonla fransız besteci varmış, bestecinin de bu furyanın içinde yer aldığı iddia ediliyor. kafanız karıştı mı?
    bulamamalı dimağları ve devam etmeli. floransa serüveninde pek başarılı olan isim giderek ünlenir italya'da ve 1538 yılında ilk madrigal kitabı basılır. valla karmaşasına kurban olduğumun bu ilk basılan kitabı kaybolur. venedikli yayıncısı, allah bilir el altından götürmüştür malı. de mortuis nil nisi bonum demiş romalı atalarım, o yüzden meseleyi uzatmayacağım.
    papanın hizmetinde belirli bir süre geçirir. üçüncü paul'un ölümünü müteakip sağa sola cvsini göndermeye başlar. tabii mecazî anlamda. o meşhur bir bestecidir italya'da. kaç tane eseri bilinmektedir, eserleri neredeyse sırasıyla yayınlanmıştır. yeni işini fransa'da bulur. yine mi döndük başa...
    krallar, din adamları hep çevresinde olmuştur kendisinin. fransa yıllarında regius musicus ilân edilir arcadelt. fransız kaleminden çıkan bir ton eseri yayınlanır ve 1568 yılında göçer bu dünyadan...
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap