• --- spoiler ---

    peter chelsom'un yönettiği 2014 yapımı ilginç film. macera, drama ve komediyi birleştiren ve ünlü oyuncuları ve değişik konusuyla dikkat çeken 114 dakikalık bir yapım. başrollerde simon pegg, rosamund pike, jean reno, tracy ann oberman, toni collette, ming zhao, christopher plummer ve stellan skarsgard gibi kaliteli isimler yer alıyor. mutluluğun formülünü arayan ve bu amaçla dünyayı dolaşan hector adlı bir psikiyatristin (pegg) maceraları anlatılıyor filmde. filmde pegg'in canlandırdığı hector karakterinin tintin sevgisi dikkat çekiyor ki kendisi daha önce tintin rolünü de oynamıştır. ingilizce, almanca ve fransızcanın kullanıldığı çok dilli, çok kültürlü bir film. başlangıçta bir amelie havası sezinleniyor. çin sahneleri bayağı ilginç. sonuçta bayağı güzel bir film.

    hector: happiness is sometimes loving two women at the same time.

    --- spoiler ---
  • başlangıç temposu çok sıkıcı gelen, ortalarda heyecanı yüksek, sonlara doğru romantizme bağlayan yapmacık hikayesi ve facebookta paylaşılan özlü sözler gibi mesajlarıyla pek başarılı bulmadığım film.

    hayatın, mutluluğun anlamını uzun süreli ilişkini evlilikle taçlandır olarak öğrendiğim film oldu. izlemezseniz çok şey kaybetmezsiniz.
  • ınsana huzur veren film. kafanizada soru isaretleri de uyandirir illa ki.
  • ben filmi sevdim. en cok "dinlemek sevmektir" sozunu sevdim. sonra "sevmek nedir nasil sevilir ki" dedim. herkes baska sever ki diye düşündüm sonra. "herkes farkli ki herkesin sevgi dili farkliki" dedim. sonra "ne gecmis ne gelecek, an'da olmak mutluluktur ki" dedim... "sorgulama yeden, anda kal" dedim. "mutluluk kutlama yapmaktir, o an'da yasamak, tadini cikarmaktir" dedim...
  • önemsiz şeylerden mutsuz olarak, kendini mutsuzluğa hapsetmiş bir grup hastası sayesinde kendi mutsuzluğunu farketmiş ve buna çare olarak da mutluluğun ne olduğunu aramak için yollara düşmüş bir psikiyatristin hikayesi. yolculuğu boyunca çaresizliği, umudu, sebepsiz mutluluğu, korkuyu ve şüpheyi görür. yolculuğu boyunca taşıdığı not defterine mutluluğun ne olduğuna dair notlar da alır.

    --- spoiler ---

    - karşılaştırma yapmak mutluluğunuzu mahvedebilir.
    - birçok insan mutluluğun zengin olmak veya önemli biri olmak olduğunu düşünüyor.
    - birçok insan mutluluğu geleceklerinde görüyor.
    - mutluluk aynı anda birden çok kadını sevme özgürlüğü olabilir.
    - mutluluk bazen gerçeğin farkına varmamaktır.
    - aslında tek bir soru vardır: o kişi seni çoğunlukla a) aşağı mı çekiyor? b) yukarı mı?
    - mutluluk, hayatının anlamını bulmaktır.
    - mutluluk, olduğun gibi sevilmektir.
    - mutluluk, tatlı patates yahnisidir.
    - korku mutluluğun önündeki engeldir.
    - mutluluk tamamen kendini canlı hissetmektir.
    - mutluluk kutlama yapmayı bilmektir
    - ölmekten korkanlar, yaşamaktan korkanlardır.
    - dinlemek sevmektir.
    - nostalji eskiden yaşanmış olanlar değildir.

    --- spoiler ---

    film çok güzel. iç huzurunu bulabilmek için yollara düşen insanların yol hikayelerini konu alan filmleri seviyorsanız kesinlikle izleyin.
  • böyle çok güzel, tatlı, sıcacık filmdir. ama aynı zamanda ımdb'de 8.0 üstü alamayacak, oscar'lara aday olamayacak filmdir. ama kesinlikle izleyin, benim en sevdiğim simon pegg filmidir kendileri muhtemelen.

    rosamund pike da şaka maka çok iyi oyuncu yalnız ha.
  • afrika hakkında resmen stereotipik, indirgemeci, hatta deyim yerindeyse ırkçı bir yaklaşımda bulunmuş bir filmdir. afrika hakkında batıda ne kadar kalıplaşmış bilgi varsa bunlar resmen sistematik bir şekilde film boyunca işlenmiş. filme egzotik bir tad katma çabası koskoca bir coğrafyanın tek tipleştirilerek sunulmasına yol açmış.

    --- spoiler ---

    filmde dünyanın en büyük ikinci kıtası olan afrika'ya giden karakterimizin afrika'da nereye gittiğine dair hiçbir bilgi verilmiyor. her türlü muhabbet içerisinde karakterimizin bulunduğu yerden sadece afrika diye bahsediliyor. tabii ki bahsedilen afrika fillerin ve aslanların olduğu, yaşam koşullarının zorlu olduğu, ve gece yolculuk yapan karakterimizin <tehlikeli> adamlar tarafından kaçırıldığı bir yer. yani koskoca bir kıtayı sanki baştan aşağı tamamen aynıymış gibi göstermekle de kalmıyor aslında, bunun yanında bir de o kıta hakkındaki kalıplaşmış bilgileri de tekrar tekrar uyguluyor. kısacası filmdeki afrika kıtası tek tip, baştan aşağı tehlikeli, ve de oldukça az gelişmiş bir yer. fas'tan güney afrika cumhuriyeti'ne kadar uzanan bu büyük coğrafyayı bu şekilde tek tipleştirmek de batılı tuzu kuru kesimin kafasındaki dar kalıplara oturmuş inançları güçlendirmekten başka bir işe yaramıyor tabii ki.

    bunun haricinde, karakterimizin filmde gittiği öbür yerlerden şehir olarak birkaç kere bahsediliyor. örneğin karakterimiz çin'de shanghai'a gidiyor, abd'de ise los angeles'a gidiyor. yani gidip de los angeles yerine 'ben amerika'ya gidiyorum' söylevi kullanılmıyor.

    --- spoiler ---
  • filmin hedef kitlesi sanki biraz metropol ve plaza insanı olsa da bu gruba bir miktar dahil olduğumuzdan mütevellit - simon pegg'in de şahsına munhasırlığıyla- hem mesaja sahip hem de güzel vakit geçiren bir yapım oluşmuş. bence 7.5/10.

    --- spoiler ---

    mutluluk temasını işlemek kolay değildir. filmin mottosu;

    mutluluk hepsidir ve kişiden kişiye de değişir. kimi için mutluluk olduğun gibi sevilmek iken, diğeri çocuklarının iyi bir okula gitmesinden memnun olur.
    mutsuzluktan kaçmak mutluluğa giden yol değildir. mutluluk senin için neyse onun peşinden gitmen gerekir.

    --- spoiler ---
  • trailerı "eğlenceli bir filme benziyor" düşüncesi uyandırmışken beklentinin çok altında kalan bir film. mutluluk arayışına çıkan kahramanın başından olaylar çok seri şekilde geçiyor; başlıyor ve ne olduğu çok da anlaşılmadan bitiyor, o nedenle mutlulukla ilgili düsturların çoğunun altı boş kalıyor bence.

    yine de akılda kalacak bir sözü:
    "ruh da vücut kadar acı çekebilir"
    ve güzel bir mottosu:
    "mutsuzluktan kaçınmak mutluluğa giden yol değildir." var.
  • izledikten sonra kendini iyi hissettiren filmlerden bir tanesi. mutsuzluktan kaçınmak mutluluğa giden yol değildir temasını sevdim. aslında mutluluğun ne olduğunu göstermeye çalışırken mutsuzluğun göz ardı edilmeden işlenmiş olması filmi gerçekçi ve anlamlı kılıyor.

    sıkılmadan tekrar izlenebilecek filmlerden.
hesabın var mı? giriş yap