• (bkz: #30130700)
    "islâmcı kapitalizme teslimiyet işçilerin alınyazısı mı?"
  • turkiye iktisat tarihi hakkında yazdığı kitap(1908'den günümüze değin anlatır) kronolojik olarak iktisadi tarihimiz incelemek isteyenler için çok güzel ve sağlam bir kaynaktır.
  • pertev naili boratav' in oglu, sıdıka hanımın torunu....

    sosyalist ve dolayısı ile insancıl iktisatçı..

    yeni dünya düzeni nereye' nin yazarı, ülkesini seven bir yurt sever.
  • sol gazetesinde bugün yazdığı "toplumsal muhalefetin dili" yazısı her hali ile iktisat yazılarını zevkle okuduğum korkut hocanın toplumsal hareketlere politik müdahale denemesi gibidir.

    "...halkların kapitalizme ve emperyalizme karşı hızla yükselen kalkışmaları, sınıf mücadelelerinin geleneksel, tarihsel dilini yeniden keşfetmek zorundadır.
    kapitalizme karşı toplumsal muhalefet dalga dalga yükseliyor; ama ciddi bir bellek kaybına uğramış olarak… “kaybedilen bellek”, toplumsal muhalefetin tarihsel dilidir.

    bu dil, kapitalizme karşı iki yüzyılı aşkın sosyal mücadeleler içinde oluşmuştur. mücadele öncülerinin programlarından, çalışmalarından türetilmiştir. öncelikle diyalektik bir dildir. ezen/ezilen; sömüren/sömürülen gibi karşıtlıklara dayanır. ikincisi, mücadelenin ortamını bir toplumsal sistem olarak adlandırmış; önceki düzenlerden ayrıştırmıştır: kapitalizm… sistemin temel toplumsal karşıtlıklarını belirlemek için bir toplumsal sınıf terminolojisi gerekmiş; adlandırılma buna göre yapılmıştır: kapitalistler, burjuvazi, işçi sınıfı, aristokrasi, köylülük, toprak ağaları… ulusal boyutları aşan kapitalizm emperyalizm olarak yeniden tanımlanmıştır..."

    http://haber.sol.org.tr/…sal-muhalefetin-dili-63171
  • 15 mart'ta odtü'de toplanacak olan üniversite kongresi için destek mesajı yollayan aydındır.
  • an itibariyle ulusal tvde konuşan usta iktisatçı. faiz lobisi kavramının saçmalığından bahsediyor.
  • direniş üzerine çok güzel bir sınıfsal analiz yapmış, olayları bireysel özgürlükler çerçevesinde değerlendirenleri bir kez daha düşündürmüştür.

    --- spoiler ---

    gezi direnmesinde sınıfsal bir karşı koyuş var mıdır? eylemleri tetikleyen olaya, taksim projesinin uygulanmaya başlamasına baktığımızda, kanımca, olgunlaşmış bir sınıfsal tepki vardır: yüksek nitelikli, eğitimli işçiler, yarınki sınıf yoldaşları (öğrenciler) ile birlikte, profesyonellerin de katılımıyla, kapkaççı burjuvazinin ve onunla bütünleşmiş siyasi iktidarın devâsa kentsel rantlara el koyma girişimine karşı çıkmaktadır.
    --- spoiler ---

    yazının tamamı
  • gezi direnisi ile ilgili son yazisinda, gazetelerde haziran direnisini kucuk burjuva ayaklanmasi ya da simariklik, ya da sadece yasam bicimine yonelik kisitlamalara bir tepki olarak yorumlama egiliminde pek cok yaziya karsi:
    "örgütler elbette vardı ancak direnmenin patlak vermesi, kitleselleşmesi, biçimlenmesi büyük ölçüde kendiliğinden gerçekleşti. “orta sınıflar” tevatürüne kulak asmayın. direnenler, türkiye’nin emeğiyle yaşayan halk sınıflarından ve bu sınıfların “adaylarından” (lise ve üniversite öğrencilerinden) gelmekteydi. bu insanların ezici çoğunluğunun toplumsal kaderi işgücünü satmaya mahkumiyettir; en ağır “ceza” olan işsizlik ile birleşince aktif ve yedek emek ordusunun safları bunlardan oluşur. haziran’da kendiliğinden bir sınıf hareketi içinde sokaklara döküldüler ve direnme içinde sınıfın, (kol ve kafa emekçileri ayrımı gibi) içsel bölünmeleri silinip gitti." demistir.
  • eğer "jean paul sartre fransa'dır" lafına gönderme yapacak olursak korkut boratav "türkiye solu'dur". türkiye solunun en zeki, birleştirici ve evrensel anlamda marksist filozofu, türkiye devriminin iktisadi aklının nüvesidir. doğa ana ona çok uzun ve güzel bir hayat bahşetsin dedirten, daha güzel bir türkiye'nin onun rehberliğiyle kurulması mümkün olan hep-devrimci ekonomist, akıl küpü, sakin kişilik, insan gibi insan, sevimli ruh.
  • hukuk mezunu olmasına rağmen türkiye iktisat tarihi adında üniversitelerde ders olarak okutulabilrcek tarzda bir kitap yazabilen hocamızdır. ayrıca kendisi mülkiye'de yıllarca hocalık yapmıştır kitaplarının bazıları da hala okutulmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap