• adından daanlaşılacağı üzere bir internet çağı hastalığıdır.

    herkesin oralardan buralardan edindiği enformasyonu okuyarak kendi sağlığı, kişiliği, yiyeceği içeceği hakkında bilgi edinmesi ve sonra da bu enformasyonu bir uzmana danışmadan içselleştirip inanca dönüştürmesi, kendi kendine teşhis koyması; sonra da gerilimi artırıp hayatını ona göre yaşamaya başlaması şeklinde açılabilir bu tanım.

    mehmet pişkin'in intiharında da bu kavram önemli.
    konu hakkında yazılmış güzel bir yazı; ali atıf bir
  • günümüzde özellikle internet üzerinden hastalık tanısı koyan insanlarda olduğu düşünülen psikolojik bozukluk.
  • internetten hastalık arama hastalığıdır. bu kişiler internetten edindikleri bilgilerle kendi kendilerine teşhis koyabilirler.
  • yapılan araştırmalar kısaca göstermiş ki;

    bireyler sağlıkla ilgili sunulan hizmetin yetersiz olduğunu düşündüğünde internetten bunu teyit etme davranışına sık olarak başvurmaktadır,

    araştırmalara katılan katılımcıların çoğunluğu internetten bir şekilde sağlıkla ilgili bilgi araştırmaktadır ve bunların yarısı internetin doktorlar kadar bilgili olduğunu düşünüyorlar.

    fakat ilginçtir ki yapılan çalışmalarda, doktorlar, internet kadar bilgili değil diyen katılımcılar doktorların söylediklerine de daha çok güven duymaktadırlar. anlamlandırılamayan bir çelişki mevcut.

    bir de ilginç olan internetten sağlık bilgileri araştıran katılımcıların %90a yakını karşılarına ilk çıkan sayfalara bakmamakta oldukları gözlemlenmiş.

    bazı kaynaklar

    https://www.researchgate.net/…-of-cyberchondria.pdf

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/articles/pmc5952212/

    bu bilgilerden benim çıkarımım siberkondria sahipleri aynı zamanda tutarsız ve ne yapmak, nereye varmak istemektediler bilinmektedir.*
hesabın var mı? giriş yap