• toplardamarların iltihâbi hastalığı* .
    belirtileri ağrı ve kızarıklıkdır. tedavisinde kullanılan yegane ilaç antibiyotik olup, yatak istirahati şarttır. tedavi edilmeyen durumlarda tromboza ve emboliye sebep olur.
  • kızıl hastalığının septik komplikasyonlarındandır
  • ven duvarında gelişen iltihabi olaylar ve endotel lezyonları ile birlikte lümende trombotik tıkanmanın görüldüğü iltihabi hastalık. yüzeyel veya derin venlerde görülebilir. yüzeyel venlerde görüldüğü zaman hassasiyet,ısı artışı, ağrı ve kızarıklık olur. bu hastaları antibiyotik ile tedavi etmek mümkündür. derin ven tromboflebiti ise hem kalıtsal hem de edinsel gelişebilmenin yanı sıra genelde alt ekstremite venlerini tutar. bu durumda en önemli komplikasyon pulmoner embolidir. derin ven tromboflebitine wirchow triadı denilen 3 adet olay neden olur. bunlar:
    -staz
    -endotel hasarı
    -hiperkoagülabilite
  • yegane tedavisi antibiyotik değil heparin(antikoagulasyon için) olan hastalık. düşük molekül ağırlıklı heparinin uygulamaya girmesinden önce ise antibiyotik kullanılıyormuş.
  • sebepleri arasında;

    (bkz: behçet hastalığı)
  • toplardamar iltihabıdır. bacakta kızarıklık, ağrı şeklinde kendini belli eder. ihmal edilirse akciğere pıhtı atma ihtimali yüksektir. akciğere pıhtı atması durumunda da ölüm ihtimali yüksektir. kısaca ihmal edilmemesi gerekir. akut dönemde mutlak istirahat, antibiyotik ve kan sulandırıcılar ile tedavi edilir. tekrar nüksetmesi halinde ömür boyu, oldukça pahalı kan sulandırıcılar kullanmanıza neden olur. (bkz: damdan düşen)
hesabın var mı? giriş yap