• bir röportajda vuku bulandır. başından sonuna kadar boncuk gibi dizmiş hocamız, elinden geçmeyen kalmamış.

    http://t24.com.tr/…i-sen-ne-anlarsin-sisiden,294070

    ben özetleyeyim:

    * bunların mezhepçiliğini bilmiyorum ama bunlar kasaba insanı. kasaba insanının kafa yapısını biz hâlâ daha çok kavrayabilmiş değiliz. çünkü bunların eğitimi yoktur.
    * kasabada böyle kafa sallayıp “cık cık” dediğin tipteki konuşmaların, düşüncelerin, hükümet çapında gittiğini görüyorsun.
    * ‘ben diyor darbeyi önleyeceğim, sisi’ye karşı mursi’yi tutacağım’ diyor. ne anlarsın mursi’den? ne anlarsın sisi’den? ne bilirsin mısır’ı? bilmiyorsun da zaten.
    * kasabada üretim yoktur ve dünyayla ilişki yoktur. onun için orada düşünce olmaz. dedikodu olur. basit kavga olur. bu kavga da sınırlıdır.
    * böyle adamların öncülüğünde açılım olur mu?
    * inanılmaz biçimde eski solcularla bu kasabalılar bir araya geliyor.
    * sen kim yeni türkiye kim!
    * şimdi bu türk milleti ve bunların okumuşları fevkalade cahildir, hiçbirşey bilmez. okumuşları cahildir.
    * türkler okumaz. son derece sınırlıdır bilgisi. sıkılır bunlar!
    * burada yeni türkiye, konfederasyon filan diyor. sen hiçbir şey bilmiyorsun!
    * ama tabii gülünç olmasın, mesela gürcü’yse gürcüce bilsin, çok rica edeceğim…
    * çok tehlikeli çünkü maalesef programları olmayan, okkalı bir öncü sınıfları olmayan, münevverleri olmayan bir zümrenin değişimden, yeni türkiye’den yok eski türkiye’den falan bahsetmesi...
    * herkesle kavga edemezsin. yani ermeni’yle kavga et, bir de yahudi’ye laf at her gün! olmaz öyle bir şey… suriye’yle kavga et, iran’la da geril.
  • ilber ortaylı'dan hoşlanmam ancak röportajdaki her dediğine imza atarım.
  • hiçbir şeye karışmayan ilber hoca gibi adamlar bu dönemde siyasi yorumlar yaptıysa bazı şeyler değişiyor demektir. dönemleri analiz etme yeteneğine sahip yüksek bilgili bir hoca düşünün susup susup tam bu zamanda konuşuyor, demekki siyasi gidişata göre değişime az kaldı.
  • bu kasaba toplumu eleştirisinde çok haklı maalesef.
    sözlükte, twitter'da, orada burada köylülükle dalga geçenlere bakın, çoğu kendileri aslında görmek istemeseler de kasabalı ahlakından muzdariptir.
    köylülülüğü aşağılarlar, ama şehirli olabilecek donanıma da sahip değillerdir, istemezler de aslında.
    yani eleştiriyi sadece akp'nin tabanı ile de sınırlamamak gerek, en dipteki ve en üstteki çok küçük sınıflar dışında toplulumumuzun tümü kasabalı ne yazık ki.
  • ilber dede yine herkesi anadolu tabiriyle kayırmış, burdaki gudikler de bize cahil dedi hurra diye alkış tutuyor.

    bu ülkenin halkı eğer bugün ilber dedenin şikayet ettiği cahil halksa bunun sebebi nerdeyse 100 yılı bulan cumhuriyettir. ondan önce elbette daha da cahildi ve fakat cumhuriyet 90 yılda 4 hatta 5 nesli eğitememişse bundan şikayetçi olmaya da hakkı yoktur. ki eğitmek istemediği de aşikar.

    burada cumhuriyetten kastım osmanlı sonrası devlet sistemidir. osmanlı halk için ne kadar kötü bir sistem olmuşsa cumhuriyet de en az o kadar kötü bir sistemle, bürokratik oligarşiyle süre gelmiştir.
hesabın var mı? giriş yap