• benden 10 yaş küçük olmasına rağmen aynı durumda olduğumu hissettiğimi anladım. ben biraz ağlayıp geleceğim.
  • aileden zengin olmayan gençlerin hemen hemen hepsinin içinde bulunduğu durumdur. 2017'de 41 bin tl'ye alınan bir araç bugün eğer 85 bine çıktıysa (3 yıl daha eskidi, üzerine 20-25 bin km. eklendi), diyecek başka bir söz yoktur.
  • bu ülkede yaşadığınız müddetçe bulunduğunuz herhangi bir yaştan yaşayacağınız hayattan farklı olmayan hayattır. günümüzde birçok genç bırakın iş sahibi olmayı ana baba parasıyla geçiniyor. bir zamanlar bu ülkede çocuklar memur olur, kendini kurtarır ve ana babalarına da bakardı. şimdi ise durum tam tersi anne babalar çocuklarına bakmak zorunda kalıyor. ülkede insanca yaşamak büyük bir problem. kazandığınız paraların hiçbir değeri yok. hangimiz büyük umutlarla geleceğe bakabiliyoruz, hangimizin iş garantisi var, hangimiz kazandığımız paralarla istediğimiz gibi yaşama hakkına sahibiz? yazarın yaptığını söylediği faaliyetler insanca yaşamak için gerekli şeyler. bunu eleştirmeye kimsenin hakkı olamaz. hatta çok daha fazlasını yapması gerekirken, bunları yaptığı için şanslı sayılması ülkenin geldiği halin en yalın özeti bence.

    avrupa’da bir genç bu yaşlarda bambaşka şeyler düşünürken bizler nasıl hayatta kalırız diye düşünmek zorunda kalıyoruz. üstelik aldığımız paralar ve bu paraların hiçbir değeri yok. ev ve araba sahibi olmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak gençlerin çoğu için büyük bir hayal. eğer bu şekilde gidersek ben yıllar sonra da durumun farklı olacağını düşünmüyorum. keşke bu kadar ümitsiz olmasaydık ama ne diyelim bizi bu hale getirenler utansın...
  • ayda 4 sefer dışarı çıkıp maaşının 1/3’ünü dışarıda yememesi gereken gençtir.

    edit: ben rasyonel bir çözüm söyledim. borçlarını ödemek istiyorsa, birikim yapmak istiyorsa en hayati olmayan kalemlerden tasarruf yapmak zorunda. neden eğleniyor demedim, eğer bir şeyleri değiştirmek istiyorsa dışarı çıkmamalı dedim. mevcut kaynağı değiştiremiyorsa, en azından dağılımını değiştirebilir. az rasyonel olun.
  • kainatın arkadaşa olan borçlarını tahsil edelim hemen arkadaşlar.
  • ah bir de doktor olsaydın. 36 saat nöbet tutmak zorunda bırakılır, üstüne mobbing yer. hayatın anlamsızlığını sorgulardın.

    ayda 612 saat mesai yapıp insan olduğunu unuturdun. biz unuttuk.

    edit: bir ay: 720 saat
  • doktorların yine mağdur olduğu başlık.
  • ilk otomobilimi aldığım yaş , herşeyi tekrardan dizayn edebiliceğimiz yaş , otomobil ev vb herşey alınabilir , önemli olan ne kadar istekli ne kadar ihtiyacımız olduğu gerçeği herşeyin bir çıkar yolu vardır.
  • dünyanın dört bir yanında y kuşağının neden çoğunlukla (bkz: doomer), (bkz: hikikomori) vb. olmaya eğilimli olduğunu özetler nitelikte bir hayattır. dünya kalabalıklaştıkça eğitimli nüfus artıyor. bunların hepsine kendi potansiyellerini gerçekleştirecekleri, maddi olarak da önceden harcanan birkaç yıllık emeğin hakkını verecek nitelikte istihdam alanları bulmak zorlaşıyor.

    bir de üstüne, zamanında lise diplomasıyla bile çatır çatır beyaz yaka işlere girmiş, 10 yıllık maaşıyla ev alabilen, 25 yaşında 2 çocuk besleyip ev geçindirme imkanı olan boomerların ve x kuşağının 'aman gençlik çok rahat, tembelsiniz, iş beğenmiyosunuz', zırıldamalarını çek, 'kalk bir işe yara' baskısı binsin. ulan yarraam çok zor diye anlattığın senin zamanında barajı geçerek girdiğin kıytırık 2 yıllık bölümden çıkan bile anında atanmış, orta üst sınıfa terfi etmek için herhangi üniversite diploması yetiyormuş.

    kolay tabii 'kendini geliştir' diye bik bik ötmesi. kendini geliştirmek için önce işe girip deneyim edinmen gerek, işe bakıyosun en az 3 yıl tecrübe, e sen şans vermezsen o şans vermezse gökten tecrübe mi yağıyor? her köşebaşı tutulmuş, akademisinden adaletine, sağlığından inşaatına büyükbaşlar piyasayı götürürken yeni mezun 3ün 1ini alıyor. neredeyse tüm sektörlerde iş gücü fazlası olmuş. ezberlemişler bir papağan gibi 'dil öğren, kendini geliştir', lan bürosuna iş gelmeyen yeni mezun avukat, fince öğrense nolur aq, senin neslinden taşra üniversitesi mezunu birisi şu an 45 yıldır sektörden çıkmayıp emekli olmuyor ve çevresi sağolsun bu yeni mezunu yanına alıp sömürme lüksünü kullanıyor.

    b. k varmış gibi üremeseydiniz, kıç kadar gezegene 10 milyar insan pırtlatmasaydınız belki biz de şimdiye banliyöde bahçeli müstakil evimizde barbekü partisi verip 'z kuşağı çok tembel yaa' goygoyu yapardık alüminyum. sonra bu gençler niye 30una kadar anasının babasının evinde yaşıyo, nerede yaşasın? hadi göster iş bulabildiği metropol şehirde 10 yıllık maaşının yarısını bir kenara atarak alabileceği ev orada yaşasın.

    sadece hayatta kalabilmek için herhangi bir işe girip çalışmak ve ertesi günlerde hep öyle yapacağını bilmek yaşamak mıdır diye sorgulamaktan, daha hayata başlayamadan yenildik.
  • adam "ayda 4 kere dışarı çıkıp 800 lirasını alkole basıyor" diye eleştiriyor ama elin avrupalısı her akşam iş çıkışı bir-iki tek attığı halde daha az harcarken türkiye'de ayda sadece 4 kez dışarı çıkmanın neden 800 liraya denk geldiğini eleştirmiyor.
hesabın var mı? giriş yap