• güzel ürdünün güzel başkentidir. enlemleri bizden güneyde olmasına karşın, denizden içeride olması sebebiyle sıcaklığı istanbul kadar boğucu değildir. eski amman bir hayli karışık ve düzensiz bir yer olduğu halde, 30 sene önce kurulmuş olan yeni amman tertemiz, bakımlı, modern ve düzenli bir şehirdir. yollar geniş, hepsi taş olan bembeyaz binalar yeni, içkisiz olan gece hayatı ise hareketlidir. dünyanın en yüksek bayrağına da ev sahipliği yapar bu kent, yanlış hatırlamıyorsam 138 metre idi ama sayıyı sallamış da olabilirim. oldukça iyi bir devlet üniversitesi olan university of jordan da bu şehirde yer alır.

    şehrin öbür ucuna bile gitsek en fazla 2-3 dolar para ödediğimiz ve her yere taksiyle mutlu mesut gittiğimiz yer. ancak şunu da akıldan çıkarmamak gerekir ki tek başına gezen turistin her yerde (türkiye'de de) kazıklanma olasılığı vardır, belki de bizim avantajımız yanımızda ürdünlü arkadaşlarımızın olmasıdır.
  • bir yerlere oturur oturmaz herkesin bir şekilde bir yerden bulup nargile içmeye başladığı yerdir. kadın, çocuk, erkek, eşek... bildiğin herkes nargile ile doğmuş. nargileri bizimkinden biraz farklı daha ufak gibi.
  • ayrıca sanılanın aksine türkiye'dekilerden kat be kat, tonlarca bira çeşidinin olduğu, gayet keyifli gece hayatı mekanlarının da olduğu bir şehirdir. biz bunu gördük, hatta rock bar bile keşfettik.
  • eski adının filedelfiya* olduğunu güvenilir kaynaklardan öğrendimin şehri.
  • ürdün'ün başkenti olmasından çok ürdün'ün tek kentidir, ürdünlülerin bile ağızları sürçer ülkelerine amman derler.

    havaalanı temiz ve düzenli ancak biraz şehir merkezine uzakçadır. taksiler biraz tuzlu olabilir ama pazarlık yapabilirsiniz. oteller şehir merkezindense (vasat al-balad) daha yeni kurulmuş merkezlerdedir abdoun gibi daha kalburüstü mekanların otelleri de temiz ve uluslararası standartlardadır.

    ulaşım ne yazık ki taksiyledir, ama gideceğiniz en uzak mesafeler bile 1-2 dinardan fazla tutmaması lazım. şehir merkezi klasik anadolu şehri gibi üç beş restoranı, camisi ve roma tiyatrosuyla bir günde gezilebilir. yine aynı gün kaleye çıkıp şehirde görülebilecek heryeri bitirebilirsiniz.

    yemek yiyecek yerler otantik falafel için hashem, lübnan-ürdün yemekleri ve nezih bir ortam için sufra, modern az biraz avrupai füzyon mutfağı için blue fig tavsiye edebileceğim mekanlardır. bunun dışında şehirde bir ankara havası vardır o yüzden eğlenmek vb. için insanlar avmelere giderler, buralarda da güzel yemek yenecek mekanlar vardır.

    gece hayatı eğlence fena değildir ama yine çok bir şey beklememek lazım, gidilecek en bariz mekan rainbow streetdir. yine eğlence anlayışı nargile ve çayı pek geçmez. üç beş içki içilen mekan da bu sokaktadır.

    şimdi amman fena bir şehir değildir, özellikle arap ortadoğusu için çok iyi sayılır, beyruttan sonra rahat rahat gezilinebilenecek, insanı düzgün, iki bilemedin üç günlük bir zaman için ideal bir şehirdir.
  • gidenlerin ''hiç güzel bir yer değil'' demelerine inat, ''gidenler demek ki gezmeyi bilmiyor'' diye düşünmüştüm hep. hobilerinden biri bilmediği toprakları arşınlamak olan bana, ''gezip görecek bir şey yok'' sözü ağır gibi gelmişti. şehre çirkin demek haksızlık olur; ancak gerçekten gezip görecek pek bir şey yok. üstelik dolar ve türk lirası paritesinin çılgın atmasından ötürü, fakir mi fakir hissedeceğiniz bir şehir.

    antik roma tiyatrosu: amman'ın sembolü olarak bildiğim; o yüzden de merak ettiğim bi yerdi. milattan sonra 2. yüzyılda yapılmış olan 6.000 kişilik devasa tiyatro gerçekten şahane. şehrin ortasında bir yerlerde olan antik tiyatro diğer emsallerinden farklı olarak, karşınıza ışıl ışıl ve bakımlı bir şekilde dikiliyor. yalnız aman dikkat, güncel kurla 7 - 8 lirayı bulan ücretleri oradaki umumi tuvaletlere vermek istemezseniz ziyarete gitmeden önce mutlaka işinizi görmelisiniz. ayrıca, antik tiyatronun bulunduğu amman eski şehri de gezebilirsiniz. türkiye'nin antep veya hatay gibi şehirlerindeki eski şehir merkezlerinin yanından geçemeyecek kadar sevimsiz bir eski şehre sahip amman. üstelik ne alacak bir şey ne de görecek bir şey bulmak kolay değil orada. fakat sokakta sağdan soldan tadına bakmanız için uzatılan her şeyin tadının şahane olacağı garanti.

    yeme-içme: gitmişken kesinlikle molehiya ve mansaf yemelisiniz. hatta yeşillik seven bir insansanız, türkiye'ye döndüğünüz gibi evinizde pişirmek üzere molehiya arayacağınız veya ete-pilava doyup fatih'te suriyeli restoranlarında mansaf kovalayacağınız garanti. bunun dışında ünlü suriye fast food zinciri al mousalli shawarma'ya uğrayıp etli şavurma ve dönerli içli köfte yemeniz de şiddetle tavsiye edilir.

    künefe: hakkında ayrı alt başlık açılası bir konu künefe. anavatanı nablus derler ama amman'ın künefeleri de yoğun filistinli nüfus ve mültecilerden dolayı ünlüdür. bölgenin en ünlü künefecilerinden olan ''habibah sweets'' de amman'da. bizimkinden farklı olarak tatlı-tuzlu karışım bir tadı olan; büyük bir dilimiyle bile tatlı ihtiyacınızı gideremeyecek kadar az şekerli olan künefeleri gerçekten çok ama çok şahane. eski şehirde iki tane ''habibah'' isimli dükkan var. kırmızılı değil mavi afişli olan orijinaliymiş.

    bar: sürpriz(!) bir şekilde alkolün çok pahalı olduğu güzide amman'da şahane bir takım barlar bulmak zor değil. rainbow street olarak bilinen ana caddede pek çok seçenek mevcut. ancak iki güzel seçeneği özellikle yazacağım. birincisi shams el balad. vejetaryen bir restoran olan shams el balad gerçekten mükemmel bir ortama ve menüye sahip. ürdün şaraplarını, happy hourda oldukça uygun fiyatlara içebilir ve yanına şahane mezeleri oldukça düşük rakamlar ödeyerek yiyebilirsiniz. üstelik, oldukça rahat bir ortamı var ve müşteri profili de oldukça tatlı. ikinci olarak da ''güzel bir amman manzarasına karşı güneşi batırıp, güzel müzikler dinlerken şarabımı yudumlayayım'' derseniz, cantaloupe gastro pub'ı tavsiye ederim. ilk bahsettiğim yerden biraz daha pahalı olmasına rağmen aperitifleri oldukça başarılı ve minik terasının manzarı çok güzel.

    alışveriş: alışveriş merkezlerine sakın uğramayın! yurt dışına çıkınca alışveriş merkezine uğramanın birkaç mantığı olabilir bence. birincisi, satılan malların türkiye'deki fiyatlara oranla daha uygun olmasıdır. ikincisi ise, türkiye'de olmayan markaların olmasıdır. amman bu iki açıdan da tatmin etmiyor. türk lirasına oranla oldukça güçlü olan paraları karşısında alacak bir şeyler bulmak gerçekten zor. üstelik simit sarayı, koton ve lc waikiki mağazaları arasında yürürken almaya değer ilginç şeyler bulmak da gerçekten zor. ancak, ölü denizkillerinden yapılan her türlü güzellik ürününü paraya kıyıp alabilirsiniz. maskeleri ve vücut peelingleri şahane. üstelik, kıkırdak sıvısı ile ilgili sıkıntıları olan veya diz ağrısı çeken büyüklerinize alabileceğiniz cilt ve doku yenileyici ürünleri de mevcut.

    ulaşım: her yerde olduğu gibi burada da taksiciler turist dolandırmaya bayılıyorlar. bu yüzden taksi kullanmakla uğraşmayın sakın. şehirde oldukça yaygın kullanılan über veya onun yerel versiyonu careem ile seyahat edin.

    son olarak, ''nerelisiniz?'' diye soranlara bence ''türkiyeliyim'' diyip alacağınız ''sister/brother ı love bolat alemdar'' cevaplarıyla canınızı sıkmayın. ''ı don't understand'' diyerek yakanızı kurtarın diyorum. yolu o tarafa düşen ve burayı okuyan herkese şimdiden iyi eğlenceler!
  • amman'a gideceklere ulaşım tavsiyesi niteliğindedir herhangi bir tarihi bilgi yok.

    öncelikle buraya gelecek arkadaşlar. havalimanından otobüsle amman'a gitmek için jod'a ihtiyacınız var. jod'u ya havalimanından alacaksınız ya da gelmeden jod temin edeceksiniz. havalimanındaki (amman) change office yüksek komisyon alıyor. atm'den çektiğimde de 200 jod'a 6 jod civaro komisyon aldı bir de bankanızın komisyonu var haliyle. benim tavsiyem sabiha'dan jod alın orası çok daha uyguna geliyor komisyon yok. ayrıca kalan jod'unuz olursa yine sabiha'da bozdurun. ankara'dan da antalya'dan da iyiydi kurlar.

    amman queen alia airport'a ineceksiniz. pasaport kontolü t.c. vatandaşları için formalite niteliğinde mührü basıyor geçiyorsunuz. bana bir şey sormadılar. dönüş bileti nerede kalacaksın hiçbir şey yok. bakıştık geçtik.

    sonra havalimanından çıkmadan hemen sağda telefon hattı satın almak için duruyorsunuz. orange ya da umniah kullanbilirsiniz. umniah 10 gb 10 günlük interneti 10 jod dolaylarında bir fiyata veriyor. fiyatları aşağı yukarı hatırlıyorum. pasaportu telefonu veriyorsunuz. fotokoposini çekiyor hattı açıyor size teslim ediyor. temiz iş. alın.

    havalimanından çıkar çıkmaz karşınızda sariyah express var. merkeze onunla gideceksiniz. saatleri şurada mevcut.
    http://sariyahexpress.com/…/content/airport-express
    otobüs allahlık burada lüks bir şey beklemeyin. fiyatını hatırlamıyorum 2-3 jod bir şeydi. sariyah express'le merkeze en yakın yerler 7th circle. orada inip uber çağırıp ya da taksi ile otelinize geçebilirsiniz. oteliniz hosteliniz downtown dolaylarında ise 3-4 jod'dan fazla fiyat çekerlerse kazıklanıyorsunuz demektir. o yüzden uber kullanın. çantalı gezginler için başka bir yöntem daha var. otobüs 4th circle'a kadar geliyor normalde orada durmuyor şoförden rica edin otobüste az çok ingilizce bilen birine denk gelirseniz rica edin söylesin. orada inip 15-20 dakika yürüyebilirsiniz. burası orta doğu yardımsever millet. otobüste sağınıza solunuza sorun mutlaka denk gelir. yardım ederler. boşa takside kazıklanmayın.

    amman'dan günübirlik dead sea, petra ziyareti yapacaklar için bilet alacağınız yer hemen altta. orada yeterince bilgi olduğu için açıklama ihtiyacı duymuyorum. online ödeyip barkodu gösterip ya da çıktıyla otobüse geçebilirsiniz. uygulaması da var onu da indirebilirsiniz. ben uygulamayı kullandım. https://www.jtt.com.jo/en/programs
    amman içi ile ilgili bilgiye devam edeceğim petra bilgileri için şuraya bakabilirsiniz.
    (bkz: #102085091)

    amman merkezde citadel, theatre var oralar yürüyerek gidebilirsiniz. citadel'in girişini bulmak için adres sormanız gerekirse citadel falan demeyin anlamazlar. bildiğimiz kal'a arapçası. kale gibi.

    jerash antik kenti'ne ulaşım için downtown'dan 2-3 jod arası bir fiyatla taksiye binip tabarbour'a gidiyorsunuz. tabarbour'da jerash'a giden mini otobüsler sadece 1 jod. otobüs konforsuz lokal. gezdikten sonra yine aynı otobüsle 1 jod'a dönüyorsunuz. yine sizi tabarbour'a bırakacak. yine taksiyle 2-3 jod'a downtown'a dönebilirsiniz.

    şehirde paylaşımlı taksiler var beyaz renkte. unutmayın beyaz. 5 kişi aynı taksiye binerim. şoförün sigara içmesini de umursamam derseniz. tabarbour'dan 1 jod'a da downtown'a dönebilirsiniz. tavsiye etmem siz bilirsiniz.

    havalimanına geri dönmek için yine tabarbour'a gidiyorsunuz ve sariyah express'e biniyorsunuz. unuttuğum bir şey olursa özelden sorabilirsiniz. eklerim. iyi gezmeler.
  • ilk izlenimde beni hayalkırıklığına uğratan şehir. aynı tip sarımtrak evler ve az önce kum fırtınasına uğramış gibi sarı gri bir hava. insanlar cana yakın ve nazikler ama aynı zamanda son derece muhafazakarlar. özellikle tek başınıza iş için orada bulunan bir bayansanız, bunun onlar için alışılmadık olduğunu her gittiğiniz yerde sözlerinden ve bakışlarından anlıyorsunuz. "bunların kraliçe rania'ları var, modern görünüme açıktırlar." yanılgısına düşülmemesi lazım. yine de şehirde nispeten modern ve gidilesi yerleri olduğunu duydum. bir de şehirden 3 saat uzaklıktaki petra mutlaka görülmeli diyorlar, valla niyet ettim gitmeye, deneyeceğim başıma birşey gelmez ise buradan gözlemlerimi yazarım. bir de çayları çok güzel, fas çayına benzer naneli gibi hoş bir tadı var. biz türkler gibi her yerde ısrarla çay ikram ediyorlar.
  • çölün ortasında uydu şehir misali türemiş şehir. (ama entry' leri okuyunca görüyorum ki bizim dolandığımız bölge yeni amman' mış, ben pek bir şey görmemişim).

    caddeler geniş, bir ton süper lüks araç, villa ve otel. evler öyle böyle değil, acaip büyük. gece hayatı sanırım hareketli zira hisarüstü' ndeki gece kebapçıları gibi gece dönercileri, falafelciler mevcut. önlerinde de aynen nispetiye caddesi gibi ferrari' ydi, porsche' ydi araçlar dizim dizim dizilmekte.
  • eylul itibari ile tasinacagim sehirdir. burada yasayan sozluk yazarlari yesillendirirse sevinirim.
hesabın var mı? giriş yap