• "the new legal status of women in turkey" adlı kitabın yazarlarından biri*
  • acik radyo'da baris bandi'ni sunuyor
  • barış girişimi üyesi. lübnan'a asker gönderme konusunda tbmm milletvekillerine yazdığı açık mektup sesonline'da yayınlanmış. metin aşağıda:

    lübnan'da yayınlanan al nahar gazetesinin bildirdiğine göre, milletvekilleri cumartesi günü ( 2 eylül ), meclis başkanı nabih berri'nin çağrısı üzerine lübnan parlamentosu'nda oturma grevine başlamışlar.

    israil, lübnan üzerinde yedi haftadır sürdürmekte olduğu deniz ve hava ablukasını kaldırıncaya kadar 'oturma grevine' devam edeceklerini bildirmişler. nabih berri grevin gün 24 saat devam edeceğini, kuşatma ve abluka kaldırılana meclis binasında uyuyacaklarını söylemiş.
    berri, bizzat kuşatmanın kaldırılmamış olmasının bile ateşkes anlaşmasının ihlali olduğunu söylemiş. bu arada da italyan deniz piyadeleri sur kentine gelmeye başlamış.

    'asker göndermek' yerine lübnan parlamentosunun eylemini destekleyin!

    ne dersiniz, bizim milletvekilleri asker göndermeyi tartışacaklarına, israil'in askerlerini geri çekmek ve ablukayı kaldırmak için hiç bir koşul ileri sürmeye hakkı olmadığını, o askerler oradan çıkmadıkça ve abluka kalkmadıkça ateşkes anlaşmasının hükmü olmadığını açıklayan bir bildiri yayınlasalar, ve kuşatmanın kaldırılması için "oturma grevi" yapan lübnanlı milletvekillerini desteklemek için "oturma grevi"ne gitseler ve birleşmiş milletler'e üye tüm ülkelerin meclis üyelerini böyle yapmaya çağırsalar daha yerinde olmaz mı? daha onurlu bir duruş olmaz mı? aktif, bölgenin dertlerine sırt çevirmeyen, kendisini bölgenin dışında değil içinde gören, edilgen değil etkin bir politika olmaz mı?

    en azından tam bir küstahlık ve arsızlık içinde, hiç hakkı olmadığı halde, askerini çekmek için koşul dayatan israil'in arsızlığına boyun eğip onun dayattığı koşulları kabul etmekten daha adaletli, daha haysiyetli bir tavır olmaz mı bu?

    akp milletvekilleri bunu anlamaz mı? eli kanlı, gözü kanlı bir saldırganın şantajına boyun eğmeyi nasıl içlerine sindirirler? bu katillere boyun eğmektense, çok haklı bir zeminde burunlarını sürtmek, hadlerini ve yerlerini bildirmek, ve dünya meclislerine çağrıda bulunmak daha sağlam bir politika değil midir?

    milletvekilleri, meclis'i ziyaret edecek olan bm genel sekreteri kofi annan'ı lübnan parlamentosu'nun eylemini destekleyen ve tüm dünya meclislerini buna destek vermeye çağıran bir bildiriyle karşılayıp, bm'i israil'in şantajını reddetmeye çağırsınlar, oylamayı ertelesinler!

    bu şantaj koşullarında, saldırgan israil'e prim verircesine, direnen lübnan güçleri cezalandırılırcasına, abluka altında kıvranan lübnan halkıyla alay edilircesine tezkere tartışılmaz! abluka tartışılır!

    türkiye halkı seyirci kalmamak, müdahil olmak diye buna der, başkalarının politikalarını uygulamak ve israil'i korumak için bölgeye giden, ipleri başka yerlerde olan birliklere asker katma gösterisine değil...

    » akp milletvekilleri,
    » hâlâ kişilikli politika yapma şansınız var! bunu kullanın!

    ayşe berktay

    (*) barış girişimi üyesi, istanbul
  • 5 ekim 2011 tarihli kck operasyonunda gözaltına alınmış, dosyadaki gizlilik kararı sebebiyle ne ile suçlandığı henüz bilinmeyen, muhtemelen uzun bir süre de bilinemeyecek olan çevirmen.
  • kendisinin de icinde oldugu son tutuklamalari protesto etmek amaciyla uluslararasi bir imza kampanyasi baslatilmis.

    http://www.ipetitions.com/…tion/detentionsinturkey/

    bu tutuklamalar hakkinda oyle yorumlar goruyorum ki, sunlari belirtmeden linki koyamiycam.

    oncelikle, imza kampanyasi ne demiyor:

    - pkk candir demiyor.
    - kck yoktur demiyor.
    - memleketi bolme demokratik hakkimiz elimizden aliniyor demiyor.
    - daga cikanlar serbest birakilsin demiyor.

    ya ne diyor?

    kurt meselesi uzerine sivil siyaset yapan, siddet yerine dusunce ve siyaset ureten her tuttugunuzu kck operasyonlari dahilinde iceri atarsaniz memlekete baris, huzur, demokrasi degil daha cok siddet, kan ve gozyasi getirirsiniz diyor.

    http://www.ipetitions.com/…tion/detentionsinturkey/
  • halil berktay'in amcasinin kiziymis.
  • irak dunya mahkemesini beraber orgutledigi arkadaslari bu kez kendisinin de icinde bulundugu kck tutuklularinin mahkemesini izlemek uzere istanbul'a donuyor. uluslararasi bir heyet olusturan baris aktivistleri 2-13 temmuz arasi silivri'de gorulecek olan kck davalarina gozlemci olarak katilip ayse berktay'in da icinde bulundugu siyasi tutuklulularin saliverilmesi gerektigini kamuoyuna anlatacaklar.

    basin aciklamasi icin buraya buyrun:
    http://bianet.org/…e-berktay-icin-turkiyeye-geliyor

    "istanbul'a, türk devletinin kürt sorununu şiddet yoluyla çözmeye çalışmasına demokratik kanalları kullanarak karşı çıktıkları için terörist oldukları iddiasıyla hedef gösterilen berktay ve diğerleriyle dayanışmamızı göstermek için dönüyoruz."
  • pen american center tarafından 2013 yılı pen/barbara goldsmith yazma özgürlüğü ödülü'ne layık görülmüş çevirmen, yazar ve aktivist. pen american center başkanı peter godwin, “ayşe berktay türkiye’de kadın hakları ve kültürel haklar bağlamında cesur, net ve tutkulu bir sestir ve kesinlikle hapiste olmamalıdır” diye açıklama yapmıştır.
  • tahliye edilmiştir.
  • 2014 seçimlerinde hdp şişli belediye başkan adayı olmuştur. eşbaşkan adayı ise kenan yenice oldu
hesabın var mı? giriş yap