hesabın var mı? giriş yap

  • türk futbol tarihinin en fantastik maçlarından birisi.

    o yaz sezon öncesi kampını avusturya'da yapan iki ekip bu hazırlık maçında karşı karşıya gelmiş ve o sıralarda kocaelispor'un başında olan türk futbolunun duayen hocalarından hikmet karaman, mahalle futbolumuzun yıllardır yıkılamayan mantığıyla "sizi eleyip, uefa kupası'nı alan galatasaray'ı, biz istanbul'da yendik. ona göre kadro çıkar, hafife alma" diyerek arsene wenger'i baştan uyarmış, gözü korkan wenger de bütün aslarını sahaya sürmüştü.

    ama yine de david seaman, lee dixon, martin keown, patrick vieira, robert pires, dennis bergkamp, tony adams, ray parlour, ashley cole ve junichi inamoto'lu arsenal kadrosu, ahmet şahin, timko, aleksandrov, cem sinan, lazarov ve abdelaziz ayman'lı kocaelispor karşısında fazlasıyla zayıf kalmıştı

    dakika 4'te lazarov'la öne geçen kocaelispor'a arsenal dk.16'da ray parlour'la cevap vermiş ancak daha sonra yine lazarov'un golüyle devreyi 2-1 geride kapatmıştı. ikinci yarı daha da coşan körfez ekibi nuri çolak ve serdar topraktepe'nin golleriyle maçı 4-1'lik galibiyetle bitirmiş ve arsene wenger'e sanırım hayatının utancını yaşatmıştı.

    maçı canlı takip eden ingiltere milli takımı teknik direktörü sven goran eriksson sahaya inip hikmet hocanın elini öpmüş, arsene wenger de bu kurt hocayla hatıra resmi çektirmiş gaza gelen hikmet hoca rotamız şampiyonlar ligi demiş ancak kocaelispor sezonu küme düşen rize'nin 6 puan üstünde bitirebilmişti.

    arsenal ise bu yenilgiden büyük dersler çıkararak premier lig'de o sezon bütün maçlarında gol atmayı başarmış, old trafford'da manchester'ı devirerek şampiyonluğunu ilan etmiş, fa cup finalinde de chelsea'yi sürklase ederek kupaya uzanmıştı.

    yıllar sonra gelen edit:
    hikmet hocamın ağzından dinleyelim bir de mevzuyu. beckenbauer'i kocaelispor'a getirmeyi nasıl kılpayı kaçırdığını :) ve sonrasında onun yerine reinhard saftig'i getirdiklerini anlattığından hemen sonra mevzuya giriyor. sanki kendi anısını anlatmamış da benim entry'i okumuş :)

    https://youtu.be/xi9vuhulimc?t=548

    yıllar sonra gelen 2. edit:
    sözlük yazarı takmabanaad sağolsun gollerin video kaydının linkini iletti. serhan çeviktürk arşivi olarak görünüyor video.
    20 yıl sonra sonunda görebildim golleri. buyrun efendim

    https://www.youtube.com/watch?v=qbid8je5xl0

  • besin zinciri içerisinde dinozorların da bulunduğu düşünülen timsah türüdür.

    national museum of natural history'de sergilenen iskeleti:
    görsel - görsel

    modern tuzlu su timsahları günümüzdeki en zorlu yırtıcılardan biridir. en güçlü ısırığa sahip hayvanlar listesinde nil timsahından sonra 3700 psi ile 2. sıradadır. dişileri 3 metre uzunluğa, erkekleri ise 6 metre uzunluğa ulaşır.

    ısırığı en kuvvetli hayvanlar hangileridir?

    tuzlu su timsahları bu devasa boyutlarına rağmen sarcosuchus imperator ile kıyaslandıklarında sadece bebeklerdir. türün boyutunun 9.5 ila 12 metre arasında değiştiği düşünülür ve tam anlamıyla gerçek bir canavardır.

    bu devasa boyutuna rağmen sarcosuchus'un yaşamış en büyük timsah türü bile değildir. edinburgh üniversitesi paleontoloğu dr. mark young'a göre geç kretase döneminden deinosuchus türü bu tür ile boyut açısından yarışabilir. yine bu dönemde okyanuslarda yaşayan, benzer boyutlarda timsah türlerinin bulunması olasıdır. young'a göre amazon denizi'nde yaşamış olan ve 5 ila 10 milyon yıl önce soyları tükenen timsahlar bu türün en büyük örnekleridir.

    sarcosuchus imperator, yaklaşık 113 milyon yıl önce, erken kretase döneminde yaşamıştır. fosilleri genellikle bugün nijer olarak bildiğimiz batı afrika bölgesinde keşfedilmiştir.

    oldukça büyük nehir sistemlerinde yaşamışlardır. young, yaşadıkları bölgede büyük beyaz köpekbalığı boyutlarında coelacanth balıklarının bulunduğunu, bölgeyi lurdusaurus, ouranosaurus ve nigersaurus gibi dinozor türleri ile paylaştıklarını belirtiyor.

    beslenme ve avlanma alışkanlıkları için dr. young açıklamaları şöyle:

    "görünüşe göre diyetlerinde seçici değillerdi. ellerinden geldiğince çok şeyi avlamaya çalışıyor gibi görünüyorlar. maksimum vücut boyutlarına ulaştıklarında muhtemelen her şeyi avlamaya meyilli olacaklardı.

    nasıl avlandıkları net değil çünkü bugün yaşayan timsahlardan oldukça farklılar. oldukça uzun ve dar bir damakla dünyaya geliyorlardı. bu, yaşamları boyunca oldukça genişliyordu ve oldukça uzun ve düz bir damak yapısıyla sonuçlanıyordu. bugün yaşayan hiçbir türde buna rastlayamıyoruz.

    günümüzde doğrudan akrabası olan türler yok. daha çok ikinci kuşak kuzenler gibi gözüküyor. günümüzdeki timsahlara göre birkaç noktada farklı bir iskelete sahipler. modern timsahlarda bulunan spheroid eklemlere (küre, çukur eklem) sahip değiller. derilerindeki plakalar (osteoderms) bugünkü türlere göre çok daha büyüktü. bu nedenle bugünkü türlere göre çok daha az esneklerdi. damak şekilleri nedeni ile de çok fazla bir ısırma gücüne sahip olmadıklarını düşünüyorum.

    avlanma alışkanlıklarının hint gavyali ya da malezya gavyali ile benzer olduğunu düşünüyorum ancak bundan sonrası için fikrimiz yok.

    muhtemelen, kafatasları ve damakları hiçbir timsah türüne benzemeyecek şekilde büyüdüğünde kendi doğalarına uygun şekilde davranıyor ve bugünkü timsahların yapamadığı benzersiz işler yapıyorlardı."

    https://www.sciencefocus.com/…arcosuchus-imperator/

  • insanı üzen şeylerdir genelde... taa ki onca zaman sonra ilk defa türk yemeği yiyene kadar.
    sonra trafiğe çıkanca yine üzer sizi.. o ayrı mesele.
    sonra yine yemeğe oturursunuz, bir soslu dürüm, bir içliköfte.... mutlu olursunuz.
    sonra atm kuyruğunda arkanızda duran adamın omuzunuzun üzerinden neredeyse el gözeneklerinizi görebilecek kadar dibinize girdiğini görüp, yine üzülürsünüz...
    sonra bir tatlıcaya girip bir porsiyon baklava yersiniz... mutlu olursunuz
    tatlıcıdan çıkarken ayağınız parampinçik olan kaldırım taşlarına takılır, üzülürsünüz.
    ve bu gider böyle....

  • birinin hayatının değişmesine vesile olduğunuzu görmek bu detaylardan biridir;

    bundan yıllar önce, ben henüz 18 yaşında bir üniversite öğrencisiyken, her zaman gittiğim kuaföre saçlarımı boyatmaya gittim. kuaförüm dünya tatlısı bir insandı, saçımı boyadı ve "sen dur burda ben bir markete gidip geleceğim" dedi ve gitti. birkaç dakika sonra içeri orta yaşlı bir kadın ve genç bir kız girdi, maddi durumlarının çok kötü olduğu her hallerinden belliydi. genç kızın annesi bozuk türkçesi ile bana; "bütün çevre kuaförleri gezdik, çırak lazım mı diye soruyoruz tek tek, kızım iş öğrensin istiyorum, kendini kurtarsın istiyorum ama hiçbirine lazım değilmiş son olarak buraya geldik, inşallah artık bu kapıda yüzümüze kapanmaz" dedi. biraz daha sohbet ettik, kadının en büyük çocuğu buraya getirdiği 16 yaşındaki kızıymış, 3 çocuğu daha varmış ve eşi iki yıl önce vefat etmiş, eşi vefat ettikten sonra kızı okulu bırakıp açıktan devam etmiş ve çeşitli işlerle para kazanmaya çalışmış.

    hikayeleri beni oldukça üzdü ve "yarın sabah gelip başlasın" dedim. onların gözlerindeki o sevinç yıllar geçmesine rağmen hafızamdan hiç silinmedi. ama bir sorun vardı, bir başkasının iş yerine ondan habersiz bir eleman almıştım, sonuçta kuaförüm beni ne kadar severse sevsin onun sadece müşterisiydim. eğer kuaförüm kabul etmezse yarın o genç kız geldiğinde çok daha fazla üzülecekti. bu yüzden o gelmeden planlar yapıp gerekirse ailemden aldığım harçlığın bir kısmını düzenli olarak ona verip, çırağına harçlık olarak vermesini teklif edecektim.

    kuaförüm geldiğinde, nasıl bir tepki vereceğini tahayyül edemeden, konuya direkt "ben buraya bir çırak aldım" diye girdim. şaka yaptığımı düşündü ve gülmeye başladı, ciddi olduğumu anlayınca "olmaz! hırlı mıdır hırsız mıdır bilemem" dedi. ben yalvarmaya ve durumlarının çok kötü olduğundan bahsetmeye devam ettim. sonunda orta yol olarak en azından 15 gün benim hatrım için denemesini teklif ettim. kabul etti ve boynuna sarıldım. sonra elemanından inanılmaz memnun kaldı ve onu kuaförlük okullarına gönderip, bütün sertifikaları almasını sağladı. 3 sene daha o kuaföre gitmeye devam ettim. o kız orada inanılmaz güzel işler başarıyordu ve ben gördükçe mutlu oluyordum. sonra oradan ayrıldım ve bir daha gidemedim.

    bugün fön çektirmek için bilmediğim bir semtte alelade bir kuaför aramaya başladım ve büyük güzel bir kuaför salonu gördüm. kapıdan içeri girdiğimde o yıllar önce gördüğüm küçük kız karşımda duruyordu, durup bana bakakaldı, ben tanıdı mı acaba diye düşünürken boynuma sarıldı ve "sayende" dedi. gözlerim doldu, kuaför salonu onunmuş, iki kardeşini üniversitede okutuyormuş. bütün gün ağzım kulaklarımda gezdim. hayır efendim! fönü beleşe getirdiğim için değil tabi, küçük bir çabamın güzel şeylere vesile olduğunu gördüğüm için.

  • isin icinde baska bir is olmasi kuvvetle muhtemel gibi gorunuyor.
    kimse el kadar bebeyi bagaja yatirmaz. ayrica arac doblo tarzi bir arac, onca kisi bagaj acilinca hic mi duymamis ya da gormemis? esas incelenmesi gereken o aractaki herkes. kimbilir bebegin basina neler geldi...

  • yuva kurmayı başarmak ne yahu? bir başarı mi evlenmek sizin için? aksine ben bekar ve yalnız yaşayan insanların hayatla başa çıkmak açısından daha başarılı olduklarını düşünüyorum.

    edit: oha. daha önce hiç 176 kişi beğenmemişti yazdıklarımı. vay anasını be.

    edit 2: günaydın. arkadaşlar napiyosunuz? 473 kişi olmuş. neyse hastaydım. birazcık sevindim. hehehe. artık nasıl garibansam; beğeni sayısına seviniyorum.