4 entry daha
  • verimliliği ile haklılığı arasında yakın korelasyon olan olgu. zira yekpare ve genel geçer değildir tıpkı bilimin tanımı gibi, ancak bilimin tanımı yerine bilimin işlevine dikkat ettiğimizde (ki işlevi madde üzerindeki hakimiyetimizi arttırmak olarak özetlenebilir şahsi kanaatimce) işlevi yerine getirme hızımızı arttırdığından haklılığı, kabul edilirliği de artmaktadır. bu günkü hali ile bilimsel yöntem insanlık olarak bildiğimiz kadarı ile madde üzerindeki hakimiyetimizi en az çaba ile en hızlı arttırma yöntemidir. bunu bu günkü bilimsel yöntemden daha iyi yapacak bir sistem bulur isek; yarın bilimsel yöntem ya revize edilir ya da tamamen yenilenir. ancak yöntemin haklılığı ve işe yararlığının kriteri açıktır; yöntemin doğa yani madde üzerindeki hakimiyetimizi arttırma hızımıza olan katkısı.

    günümüzde bilimin veri alma süreçlerinden olan deney ve gözlemin yanına yeni bir kavram olarak "computation" un gelmesi bilimsel metodun yapısında bir revizyon olarak algılanabilir. ibm süper-hesaplama ikinci başkanı david tureg konu ile ilgili şunları söylemiş;

    "we can now do as much scientific discovery with computational science as we could do before with observational science or theoretical science."

    yazının tamamını merak edenler için link verelim;
    http://www.washingtonpost.com/…?sid=st2007120201407

    evet yöntem eldeki olanaklar ile değişebilir ancak işlev bakidir. (diye büyük bir laf edip öylece bitiriyorum etriyi – bu son söylediğime ben de inanmadın erdener abi.)
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap