• "bilim nedir?" sorusundan çok daha öncelikli olarak sorulması gereken sorudur “bilim ne işe yarar?” sorusu. (soru kimi zaman bilimin amacı ile karıştırılsa da bu yanlış bir kullanımdır, çünkü bilimin bir amacı yoktur olsa olsa bilim adamlarının amaçlarından ya da bilimin gelişmesine destek veren kişi kurum ve kuruluşların amaçlarından söz edilebilir)

    “bilim ne işe yarar?” sorunun ne için “bilim nedir?” sorudan daha öneli olduğu ise oldukça önemlidir. kritik denilebilecek fark şurada yatmaktadır; ilk sorunun cevabı en azından metodolojik bakımdan zaman içinde değişebilir olsa da (bkz:thomas kuhn, karl popper, vienna circle ); ikincisinin cevabı zaman içinde daha az değişime uğramıştır.

    “bilim madde üzerindeki hâkimiyetimizi arttırmamıza yarar.”

    bu hâkimiyetimizi kullanmamızın adı ise teknolojidir ile tamamlanabilecek bu önerme aynı zamanda neyin bilim olup neyin bilim olmadığını anlamak için çok güzel bir ayraçtır. bu noktadan sonra yapılan hangi uğraşın bilimsel olduğu sorusu, hangi çaba madde üzerindeki hâkimiyetimizi arttırır ile eşleşir ki ikinci sorunun cevabı çoğu zaman birincisinden daha kolaydır. soru ve cevap birlikte neyin bilimsel bir aktivite olup neyin olmadığına karar verebilmesi sebebi ile “bilim nedir?” sorusunun da cevabı olur. bilim nedir? “madde üzerindeki hakimiyetimizi arttıran düşünsel tabanlı aktiviteler bütünüdür.” bu noktada şunu söyleyebiliriz "bilim ne işe yarar?" sorusunun cevabı bilimin tanımıdır. (bkz: bir şeyin işlevinin o şeyin tanımı olması)

    bu olası cevap (bilim madde üzerindeki hâkimiyetimizi arttırmamıza yarar) ise bizleri başka bir kavrama götürür. madde nedir? bilim ne işe yarar? sorusunun bizi getirdiği bu durak ayrıca önemlidir çünkü madde kavramı doğayı algılayışımızı biçimlendiren kritik bir problem ile, bilgi problemi ile yakından ilişkilidir.

    bilgi problemi ya da başka bir deyiş ile çevremize (fizikalist* bakış açısına göre doğaya) dair bilgilerimizin kaynağı nedir sorusunun madde nedir sorusu ile ilişkisi ise başka bir girdinin konusudur.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap