16645 entry daha
  • önyazı: geçen hafta itibarıyla borsadaki dolayısıyla uzun vadeli yatırımımdaki 1.yılımı doldurdum. bu sebeple bu yıl nasıl bir performans gösterdim, nelere dikkat ediyorum, nasıl bir strateji izliyorum biraz bunlardan bahsetmek istiyorum. biraz uzun olacak ve şu hisseyi aldım şu kadar oldu gibi bir entry olmayacak amacım hisse söylemek değil sadece ilerde burayı açıp okuduğumda bu dönemle ilgili bir fikir sahibi olmak. bunu buraya yazma sebebim de meraklılarının okuması ve belki fikir alışverişinde bulunabilmemiz.

    borsaya girmeden önce pasif gelirle yıllık kazancımı arttırabileceğim yöntem tiplerini uzunca araştırdım. günün sonunda da hem bilgi birikimi olarak hem de psikolojik olarak bu tip bir yatırımı yapabileceğime karar verdim. tek seferde toplu para yerine aylık olarak belli bir miktar para ile girmeye karar verdim. bu sayede herşeyden öte birikim yapmış olacaktım. buradaki nihai hedefim de başladığım gün 4.5 aylık olan kızımın 13 sene sonra yani liseye geldiğinde maliyetine bakmaksızın istediği okula gönderebilmek. %100 yaparım yapamam hiç bilmiyorum ancak %50 bile yapabilsem kar kardır mantığıyla hareket ediyorum. belki o gün geldiğinde kendi maaşımla istediğimi yapabilecek durumda olacağım ancak işimi ihtimaller üstüne kurmak istemiyorum. bu yatırım seçme sebeplerimden biri de ben işletme mezunu, eski denetçi ve mali müşavirim. yıllardır finans sektörünün içindeyim. dolayısıyla finansal raporlarla ilgili bilgi birikimim yüksek. sadece başlamadan önce bu birikimi hisseler üstüne yoğunlaştırmam ve işin bu kısmını öğrenmem gerekiyordu. teknik kısmına ise kendimce çizgiler çizsem de bilmiyorum. bilen olduğunu da sanmıyorum. bu işi yapabilen olsa çizgi çizen insanlar 200tl'ye eğitim verme zahmetine girmezlerdi diye düşünüyorum. bu arada çoğunlukla yorum yaptığım ve zaman zaman çizgi çizdiğim bir twitter hesabım var. belki çizgilerime yorum bırakıp küfretmek isteyenler olur*

    şu ana kadarki performansıma gelirsek güncel olarak yatırdığım paraya göre %55'lik bir getirim var. bu oran %70'lere kadar çıktı ancak bu yıl başından beri düşme eğiliminde. tercih ettiğim yatırımın ve hisselerin perfomansını da alım yaptığım tarihlerdeki bist100, usd, eur, altın ve btc tutarlarına göre takip ediyorum. buradaki amacım bugün bu hisseyi almasam bu emtialardan birini alacaktım dolayısıyla tercihime göre iyi miyim kötü müyüm diye bakmak. bist100 hareketlerine göre bakarsak portföyüm %3 civarı yukarda. yani az da olsa ortalamanın üstünde hisselerim var.
    diğer taraftan usd'ye göre %45, eur'ya göre %38, altına göre %31, btc'ye göre de %15 iyi durumdayım. burada ev şu kadar uçtu enflasyon şöyle diyenler olabilir. bunlara bakmıyorum çünkü toplu parayla bu işi yapmıyorum dolayısıyla ev alabilmem mümkün değil dolasıyla karşılaştırma da mantıksız. diğer yandan hisse almasam kenarda dursun diye usd,eur,altın ya da btc alırdım bu sebeple bunlara bakıyorum. diğer yatırım araçları ile ilgili pek bilgisi olan biri değilim. genel hatlarıyla bakınca kendi performans ölçütüme göre kötü değilim diye düşünüyorum. temettü kısmına gelince de %4,2 verimlilikle temettü aldım. daha yüksek bir beklentim vardı ancak malum hissenin bu sene yan çizmesi sebebiyle biraz düşük oldu.

    bir de halka arz kısmından bahsetmek istiyorum. 4 ay önce düzenli arz takip edip katılmaya başladım. tek tek bakınca ufak tutarlar gibi görünüyor ancak şu ana kadar tek hesaptan aylık 1ktl'lik gelir elde ettim. son arzlara eşimin hesabından da katılmaya başladım. bu tutarı aylık 2k'ya çıkarmayı hedefliyorum. bu karları direkt uzun vade hisselerime yatırıp bir temettüymüş gibi düşünerek ilerliyorum. neler aldım nasıl ilerliyorum diye şurada paylaşımlar yaptım. ara ara güncelleme hedefim var. şu ana kadar pek okuyup yorumlayan olmadı ama belki siz bakarsınız*

    son olarak nelere dikkat ediyorum. nasıl bir yol izliyorum bunlardan bahsetmek istiyorum. en başından beri aylık alım yapacağım tutarı belirledim. üstünde tasarruf yaparsam daha kısa vadeli araba değiştirme, ev peşinatı yaratma gibi kısımlara gönderiyorum parayı. bunun için ayrı bir hesabımız var eşimle. bir de işimde prim alıyorum bu primi de borsa hesabıma aktarıyorum.
    en başta bahsettiğim gibi sıfırdan birikime başlamak beni psikolojik olarak rahatlatıyor. toplu parada yanlış yerden girmiş olma stresi bana göre değil gibi.
    ilk aylar hem ralliden hem de bir an önce portföy büyütme hedefiyle elime geçen bütün para ile alım yapıyordum. sene başından beri ralli yok bu sebeple doğru yerden alım yapabilmek için yedek akçe tutmaya başladım. benim hedefim portföy büyüklüğünün %15'i kadar bir parayı düzenli kenarda tutmak. bu parayı harcarsam öncelikli hedef bu parayı tekrar yerine koymak. böylece büyük düşüşlerde ekleme yaparak geri geldiğimiz noktada karı katlayabilmek.
    temel analiz kısmında da bahsettim bilgi birikimi çok önemli. internette nelere dikkat edebileceğinizi bulabilirsiniz. takip ettiğim az sayıda hisse var. bunları bilanço dönemleri takip edip buna göre kararımı değiştirebiliyorum. çok fazla hisse değiştirmiyorum ama bu işe başladığımda alıp satıp başka şey aldığım dönemler oldu. son 6 7 aydır aynı hisseler üstünde ilerliyorum.
    benim gibi her daim ilgilenecek vaktiniz yoksa bu işi sizin için yapıp düzenli paylaşımlar yapan hesaplar twitterda mevcut. bunları takip edin. piyasalar şirketler hakkında güzel yorumlar yapıyorlar. bahsettiğim hesaplar roketler atan spek hisselerden başka şey konuşmayan hesaplar değil. onları görmeyeyim diye direkt engelliyorum.
    yukarda bahsettiğim hesaplama ve verileri tuttuğum bir excel dosyam var. herşeyi düzenli olarak buradan takip ediyorum. bence herkesin böyle bir takip yaptığı yeri olmalı. ben hepsini kendi kendime oluşturdum siz de yapabilirsiniz.

    buraya kadar okuyup fikir belirtmek isteyen olursa her daim konuşmaya açığım. umarım hedeflediğim gibi uzun yıllar bu işe devam edebilirim ve her yıl daha iyi getiriler ve kazançlarla kendi motivasyonumu yükseltebilirim. sağlıcakla.
12665 entry daha
hesabın var mı? giriş yap