97 entry daha
  • 1 senelik sinirlandirmaya burada tepki gosteren herkes, yazdiklarini suraya da kopyalasin bir zahmet. sonra da vaktiniz varsa 444 6893'i arayip istanbul arkeoloji muzesi, anadolu medeniyetleri muzesi gibi inanilmaz zengin icerige sahip mekanlari iki uc saatte gezip bitirebilen cyborglardan olmadiginizi, bu degisiklikte emegi gecen herkesin belasini bulmasini kibar bir dille anlatin (numarayi arayinca, bir seye basmaniza gerek olmadan sizi birine bagliyorlar).bakanlikta tanidigi olanlar da cabalasin, belki buraya baska dairelerin numaralari konulabilir. bir halta yaramayabilir ama bin kisinin suraya yazmasiyla bin kisinin ilgilileri sabah aksam arayip, onlari hayattan bezdirmesi arasinda fark olacaktir. oturdugumuz yerden aktivizm yapacagiz iste, daha kolayi da olmaz artik.

    isin pratik yani otesinde "muze istismari" kavrami nedir allahaskina? kullanildikca bitiyor mu muzeler, heykellere baktikca suratlari mi eksiyor? calisanlar istismar ediyorsa herkesi cezalandiracak bir cozum getirmek, bas agrisindan sikayet edenin kafasini kesmeye benziyor.

    ben her ankaraya gittigimde o medeniyetler muzesine giderim, her seferinde de birileri "oraya daha gecenlerde gitmemis miydin?" der ama fazla da sikayet etmez, kultur aktivitesi oldugundan, iyi bir sey ya. ama neden iyi birsey oldugunu da pek dusunmezler.

    muzeler sirf "gittim" demek icin gidilecek, kultur kotanizi birkac seneligine doldurup bos beles hayatlara gonul rahatligiyla devam etmenizi saglayacak yerler degiller. hatta daha da ileri gideyim, bir seyler ogrenmek icin gidilecek yerler de degiller. 10 sene once bunu soylemek zordu ama artik wikipediadan, google images'den erisebileceklerim muzede gorebileceklerimin milyonlarca kati. muzeler, hayal etme yerleridir. kendinizi baska bir zamana ve mekana gomebileceginiz, baska biriymis gibi davranabileceginiz mekanlardir. ben medeniyetler muzesine, bilmem kimin 3. yy'da mi, 4.yy'da mi hangi antlasmayi imzaladigini ogrenmek icin gitmiyorum; o esyalara bakinca ister istemez o aleme daliyorum. benim gibi yasayan bir insan, esi, cocuklari, hayalleri, korkulari olan bir insan, o canak comlegi yapmis. bir grup kuvvetli politikaci tarihe yon veren o antlasmayi kazimis. o guzel mezarlarin icine biri annesini gommus, ustune inanclarini temsil etmis, onlara bakip avunmus. etrafiniz bu hikayelerle ve hislerle cevriliyken etkilenmemek imkansiz... tabii oraya gostermelik bicimde, kendinizi kandirmak icin gelmemisseniz. 3 boyutlu, holografik wikipedia'lar gelene kadar (star trek'teki holodeck misali) bunu hissetmenin baska bir yolu yok. orada gerceklesen, birkac saatligine mevcut hayatinizdan bir kacistir, ve her guzel film yahut kitap gibi, bu kacistan geriye dondugunuzde, kendinize bir parcasini eklemis olur, sizi "zehirler". zamanla bu insanlari dusunmek, bu hayatlari "yasamak", kafanizi esneklestirir, bakis aciniz genisletir. mesela "tek dogru irk/din/dil/siyasi ideoloji benimkisi" diyenlerin, binlerce yillik kulturlerin golgesinde, kendilerini dev aynasinda gormelerinin absurdlugunu gosterir, sizi benzer bir fanatizmden uzak tutar. ama hicbir pratik yarari dahi olmasa, en kotu ihtimalle bir zevktir, pratik yarari olmayip da bakmaktan zevk aldiginiz bir tablo gibi.

    simdi bu guzelligi senede bir kereyle sinirlamanin manasi ne? bu tesvik edilecegine, "10 kez gelirseniz devlet olarak size cikolata alacagiz, kucuk kiziniza midilli hediye edecegiz, ucan arabalar ciktiginda ilk size verecegiz" denilecegine yapilana bak. muzekart+ satisini arttirmak icindir, rant kapisidir vs fakat bunlari kaniksayarak, tepki gostermemek bir secenek degil. cok bagiran organize bir azinlik, cogu zaman beklemedikleri kadar yol alabilir. almasa da kaybedecek birsey yok. ama anahtar kelime "organize", yani burada yazi yazmanin otesine gecmek lazim. o yuzden aradim, email attim. daha cok ise yarayacak bir fikri olan varsa gelsin ( kultur bakanina olasi bir santajda kullanilacak guzel bayanlarla jetonlu bir kulubeden temasa gececegim)

    isin asil onemli kismi, kanunlar/uygulamalar ne olurlarsa olsunlar, kendi kafasinda bu muze islerini senede bir ile, hatta 5-10 senede bir ile sinirlamislarin, muzelere ve muze tecrubesine bakis acilarinin yukarda belirttigim dogrultuda degismesi gerekliligi. o insanlarin sayisi, bu uygulamadan kotu yonde etkileneceklerin sayisindan katbekat daha fazla ne de olsa.
230 entry daha
hesabın var mı? giriş yap