8 entry daha
  • gurur duyduğum kadın. cesaretine hayran olduğum sporcu.

    yine dereceyle döndüğü 2013.03.09 – annapurna 100 ultra maratonu macerası mutlaka okunası...

    uzun ve yorucu bir hava yolculuğundan sonra nepal / pokhara / annapurna / dhampus kasabasına ulaştım. teknik toplantı da her sporcu kendi ülkesini tanıttı ve ultra maratoncular ve bu sporlar hakkında bilgi verdi. ben gitmeden evvel hazırlık yapmıştım. elimde bulunan çekmeköy ultra , iznik ultra , kapadokya ultra , likya yolu ultra , elbistan ultra yarışlarının broşürlerini dağıttım . yarışlar hakkında genel bilgiler verdim. türkiye’de ultra maraton koşmak isteyen çok oldu. ingiltere ve yunanistan dan çok sporcu gelmek istediklerini belirttiler. hatta ağrı dağında yarış yapın dediler.
    annapurna 100 km yarış parkuru utmb yarışındaki kadar yükselti yok ancak yokuşlar çok dik ve basamaklı.
    basamaklar çok yüksek. patikaların bir tarafı derin vadi ve uçurumlardan oluşuyor. düşmek demek ölmek demekti. yarışta iyi derece yapan arkadaşların hepsi dağcılık ve rehberlik yapan arkadaşlardan oluşmaktadır.
    parkurun ilk 50 km sinde her 10 km de bir işaret bayrak asılmış ancak işaretlerin yönü belli değil.
    teknik toplantıda fotokopi çekilmiş a.4 haritalar verildi. ancak hiç okunmuyordu.parkurun ikinci 50 km si hiçbir işareti olmayan patikalardan oluşuyor. aşırı yağmur, karanlık, kaygan kayalar, sel suyu akan vadiler, yüksek dağlar ve yoğun bir sis olan parkurdan oluşmaktaydı.

    nepal’ de hiçbir yerde akşam 6.30 dan sonra ışık yok. köyler kasabalar zifiri zindan.saat akşam 7 den sonra hayat yok . yol sorabileceğiniz hiçbir canlı yok. kontrol noktalarının yerleri belli değil ancak köylerden geçerken arayacaksınız. kontrol noktalarını aramak çok zamanımı aldı.

    70. km de kasabadan geçerken bir gurup beni durdurdu. yarışı bırakmam gerektiğini. gidemeyeceğimi anlattılar. yarışı bırakan bir çok sporcu da vardı. ne oldu zaman barajına mı takıldım yoksa kontrol noktasını mı atladım diye çok üzüldüm . ağlayacak duruma geldim . anlamaya çalıştım.
    kendileri yarış hakemleri olurlarmış .ne bir yazı ne bir işaret ne de hakem kıyafetleri yoktu.sanki köyden birkaç kişilermiş gibiydiler. neden sonra hakem olduklarını söylediler.

    çok yağış var, sel geliyor., tepelerde kar yağıyor gidemezsin sorumluluk alamayız dediler . çok sevindim ben giderim , gideceğim, gitmeliyim dedim ve risk belgesi imzalayarak karanlıklarda kayboldum. o saatten sonra yarışa devam etmek için hiçbir sporcuya izin verilmemiş.. kimseleri bırakmamışlar.

    tamamen yön duygularımı kullanarak bu yarış nasıl bir parkurdan oluşur diye düşünerek karanlık ormanlarda kara kediyi arar gibi sakin, emin ve kararlı bir şekilde yol almaya çalıştım.
    yapacağım en küçük bir yanlışlık beni himalayaların bambaşka bir dağına götürecektir.
    gözümü haritadan hiç ayırmadan her km sini kontrol ederek, yol kavşaklarını, dönemeçleri sayarak sel suları ve zifiri karanlıkta koşmaya çalıştım. son bir dağa tırmanıyorum. ya yolu bulacağım yada tamamen kaybolacağım. hiçbir işaret yok. yer gök zifiri, zindan. en küçük bir ışık yok. cangıl orman kaygan zemin, sonu belli olmayan bir dikey bir tırmanış var . dikey limit gibi. en kötü risk kararsız kalmaktan daha iyidir. dedim ve en kötü kaybolurum bir dağın zirvesinde geceyi geçiririm sabah olunca da fotoğraf çekerek bir köy bulurum dedim ve tırmanmaya devam ettim. 3 saat tırmandıktan sonra önüme bir taş duvar çıktı.. duvarın taşlarına tutturulmuş bir paslı levhada dhampus hotel yazıyor . tanrım biliyorum beni seviyorsun ama beni böyle yerlerde korkutma dedim.
    köy meydanına vardığımda kimsecikler yoktu 20 dakika boyunca ıslık çaldım nihayet bir çocuk çıktı yarışı bitirdiğimi birlikte yazdık. koştu gitti hakem çağırdı . ve bana evinden çorba getirdi. babası geldi. kucakladı. mutlu son. bitirmek her şeydir. cesaret yalnızdır.

    ödül töreninde en çok benim risk kabul belgesi imzalayarak devam edişim konu oldu.

    teşekkürler nepal

    ***

    women’s result:

    lizzy hawker, 12:58
    eva clarke from australia in 17:11
    bakiye duran in 20:02 minutes.

    ***

    http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/…8824_283546472_n.jpg
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap