30 entry daha
  • arkadaslar, romalilar, muz severler:
    bu baslikta egemen bagis'i yerin dibine sokuyoruz, oraya deginecegim, lakin sezarin hakki sezara (tayyipten bahsediyorum), yancilarin hakki yancilara (ayyas bir arkadasimdan bahsediyorum): banana republic muz cumhuriyetinin turkceden direkt ingilizceye cevirisi degil, muz cumhuriyeti banana republic'in cevirisidir. yani ingilizcede ve hatta siyasal bilimlerde banana republic terimi var. (bkz: honduras). 100 senedir kullanilan bir terim zaten her turlu literature girer, bir arkadasa bakar ve sonra cikmaz da oradan.

    ***

    vicdanlarimizda bagislanacak tek bir hucresi bulunmayan zatin veya ekibinin ingilizcesi yine de kotu, komple kotu, full kotu, total kotu. sozde isi gucu ab olan, bu konudaki en yuksek makam, yazili metinde dahi halen thelari nereye koyacagini bilemiyor. overwhelm kel alaka. su ne lan: "it is the best option for everyone that turkey-eu relations progresses on its own course".. relations, progresses, its.. tekil cogul, kim kime dum duma orgy yapiyorlar.

    ya da su mesela:

    "we will not allow either the interest lobby or the international networks to attack the integrity of the prime minister. nobody is that strong. the turkish people will not allow this."

    the interest lobby? interest lobbies'i turkceye faiz lobisi seklinde cevirme sacmaligi yetmedi, simdi de o yanlis halini geri ingilizceye cevirip tereciye bozuk tere satiyoruz. hangi "the" international networks? kimsenin buna gucu yetmez kismi 80 iq'dan fazlasina sahip olani guldurmuyor mu?

    veya:

    "to adopt a stance which obstructs some of the positive developments recently planned may lead turkey-eu relations to an irreversible point."

    virgulsuz gotume benzemis bu bir. ikincisi irreversible point diye birsey olmaz cunku nokta bir surec degildir, nokta noktadir. adama ingilizceden once kartezyen uzayi, koordinat sistemini falan anlatmamiz gerekecek. point of no return veya tipping point demeye calismis, biraz fazla ikininca da ortaya bu cikmis.

    yahut:

    "they [eu parlementerleri] should not become venues for national and international machinations and be deceived by manipulation and slander"
    yahu insandan venue olur mu? national degil domestic. "hakaret ile/tarafindan kandirilmamalilar" ne demek ya? machination'i cumle icinde kullanarak artistik yapacagina insanlar tarafindan anlasilabilecek bir cumle kursa.

    ***

    tabii 1000 kat daha kotusu, metnin icerigi. iki cumlesinden biri insani cileden cikarmaya yeter. turkiyedeki gerzek siyasi ortama ve diline alistigimizdan bize normal gelen ama ingilizceye cevirir cevirmez ne kadar cocukca, ne kadar bayagi oldugu belli olan bu yikama yaglama, bu tek adam kultu tum igrenciligiyle, tum ironisiyle ortada.

    bu sacmaligi kaleme alanin durustlugu ve mesruiyeti su cumleyle ozetlenebilir:

    there is no state violence in turkey

    bir yandan "yuzde elliyi evinde zor tutuyorum" diye kiskirtma yapip, bir yandan da evlerinden ivedilikle ciksinlar diye belediye kaynaklarini kullanarak devasa mitingler duzenleyecek kadar tutarli, uzlasmaci, bariscil basbakani olan ulke burasi.

    ama "most charismatic, strongest, bestest, awesomest leader of world, allahuekber wohooooo"

    -dunyanin en cok gazeteci hapseden ulkesi burasi
    -yaralilara yardim eden doktorlarin azili suclular gibi kelepcelendigi ulke burasi
    -avukatlarin suruklenerek adliyeden cikarilip tutuklandigi ulke burasi
    -kameralarin onunde adam olduren polisin yakalan-a-madigi yer burasi
    -kapali alanlara atilmamasi gereken biber gazinin evlerin, otellerin icine, camilerin, hastanelerin, konsolosluklarin onune atildigi ulke burasi.
    -direkt nisan alinip atilmamasi gereken kapsuller yuzunden bir duzine insanin gozunun ciktigi yer burasi
    -yuruyus yapanin gazlandigi, konusmaya calisanin coplandigi, kacmaya calisanin uzerine cullanildigi, en sonunda durmaya calisanin da tutuklandigi ulke burasi

    ama basbakan kiskirtmasiyla, vali onayiyla, amir emriyle, binlerce polisin eliyle yaratilan sistematik siddete resmi aciklama:

    "there is no state violence in turkey".

    (bkz: power corrupts, absolute power corrupts absolutely).
    ingilizce pratige buradan baslasinlar
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap