• 294 yil once cereyan eden ve herkesin az cok bildigi malum olay nedeniyle bir ukteye vesile olarak yoneltilen soru cumlesi. uzerinde ye$il bir asker kaputu, elinde de ici elmas dolu bir cantayla baltaci mehmet pa$a'nin cadirini ziyaret eden deli petri'nin $uh karisi katerina'nin yol actigi, tarihcilerin "baltaci, cercinin heldayla ve nuvazi$te firifte ve nezaketine dildade olarak hatali hareket irtikap etmi$tir" gibi ustu kapali birkac satirla anlattigi olaydan hareketle ortaya atilmi$ bir genelleme te$ebbusu. soz konusu durumu bir soru cumlesi olarak yoneltildiginden dolayi te$ebbus olarak degerlendiriyorum elbette. kitaplara konu olmu$ bu tarihi olayi, turk erkeginin aklinin cukunde olduguna dair olu$an yarginin tarihi bir delili olarak onumuze surulmesi ilginc kiliyor belki de. ismindeki sifat ve onun yarattigi fallik cagri$im, elbette mehmet pa$a'nin bu anlamda bir oncu olarak kabul edilmesine yol aciyor. koskoca bir ordunun kiliciyla, topuyla, tufegiyle yenemedigi baltaci'yi, katerina'nin kadinlik hasletleriyle alt etmesi bu konuda olu$mu$ yargiyi ciddiye de almamiz gerektigini du$undurmuyor degil. aslinda orta asya bozkirlarinda, tengri daginin eteklerinde elinde kopuzuyla turku cigiran teoman'a kadar da uzatabiliriz bu tarihsel geri donu$u:

    tan agarinca, baskina ugrami$ gibi, agirliklarimi birakip
    kopuzumun telini koparip cadirinin yaninda kesilecek solugum,
    gune$ tengri daginin arasindan gulunce obama
    aksin bacaklarimdan milyonlarca dogmayacak cocugum...

    tam $u anda, bu entry'i yazarken ben, bir arkada$im bana aslan gibi bir turkun cocukluk fotografinin bulundugu bir link yolladi. acilan fotograf an itibariyle rastlantisal isabet olarak tanimlanabilir sanirim. zira arkada$im bu konu hakkinda bir $eyler yazdigimi kesinlikle bilmiyordu (sozluk hesabim uzerine yemin edebilirim! )...

    baltaci mehmet pa$a'nin torunu sadece memleketi degil cukunu de kalkindirir diyor ve zahmet olmazsa linki tiklamanizi rica ediyorum:

    http://www.acunsahnede.com/bebeklik.jpg
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap