3 entry daha
  • 1852-1939 yılları arasında yaşayan paşa ressam.askeri rüşdiye ve harbiye mezunu olur ve harbiye’de kısa bir süre resim öğretmenliği yapar.babası tarafından paris’e gönderilerek gérôme ve courtois atölyelerinde eğitim görür. 1889 ve 1900 yıllarında paris evrensel sergisi’ne katılan halil paşa’nın 1900 sergisinde madame x adlı tablosuyla ödül kazandığı bilinir. paris dönüşü müze-i hümayun’un müdür yardımcılığına atanır. 1917 yılında sanayi-i nefise mektebi’nde hoca olur.
    halil paşa, ii. meşrutiyet sonrasında mısır hıdivi halim paşa’nın konuğu olarak mısır’a gider. burada nil nehri çevresinde yapmış olduğu gezilerde, tıpkı empresyonist ressamların yaptıkları gibi gölge-ışık değişimlerini inceler ve istanbul’a empresyonist eğilimler gösteren çok sayıda manzara resmi ile döner. halil paşa, mısır’da başlamış olduğu empresyonist eğilimini istanbul’a dönüşünde de sürdürür. çengelköy, arnavutköy, bostancı, pendik gibi semtlerde, günün değişik saatlerinde ve buna bağlı olarak ışığın farklı yansıdığı resimler yapar. bu nedenle “boğaziçi ressamı” olarak da anılan halil paşa’nın, empresyonist eğilimlerini sürdürmesi, 1914 yılında paris’ten empresyonist bir paletle dönen 1914 kuşağı ya da çallı kuşağı’nın aralarına katılmasıyla da yakından ilişkilidir.
    1939'da ölür ancak ölümü öncesinde devlet resim heykel sergilerine eser göndermiştir. devlet resim heykel sergilerinde yaşayan sanatçıların eserleri sergilendiğinden onun eserleri o yılki sergiden çıkarılır. fakat kıyamet kopar. bu dönemde cumhuriyet, son posta gibi gazeteler bu haberi sürmanşetten duyurmuş ve paşaya saygısızlık olarak yorumlamıştır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap