• (ing): genelci. belli bir konunun kelimenin tam anlamiyla uzmani olmasa da, o ve iliskili konular hakkinda hatiri sayilir bilgi ve tecrubesi olan kisi icin kullanilir. kendini tek bir dala adamamis bir tur "proto-uzman" insanidir. ara adamdir, meslegini tanimlamasi zordur. ekonominin carklari temelde uzman kisilerin disli olmasini ongordugunden (ve odullendirdiginden) tabiatta genellikle freelancer veya danisman olarak karsilasilir. sirket ortamlarinda hasbelkader yer alirsa kisa sure sonra proje lideri/td/guzin abi gibi bir pozisyon ustlenir.
  • gaga yapısı bakımından, ekin kargası, leş kargası, kuzgun, saksağan kuşları bu grupta kuşlardır.
  • insan kaynakları alanında çok yaygın bir yaklaşım.

    insan kaynaklarında sadece belli bir alanda değil; birçok alanda fikir, söz ve insiyatif sahibi olabilmene olanak sağlar.

    genelde şirketteki belli bir birimnden (yani departmanlardan bahsediyorum) sorumlu "generalist" olursun ve o birimin performansı, kariyeri, eğitimi, işe alımı, maaş artışı vb. gibi ik ile igili birçok alanından sen sorumlu olursun. bazı şirketlerde tamamen ve yoğunlukla bu şekildeyken, yani bu alanlar için özellikle çalışan hiç kimse yokken bazı şirketlerde bu saydığım (ve say(a)madığım) birçok alan için uzmanlaşmış bir/birkaç kişi bu konularda sana zaten yardımcı olurken sen de kendi alanın dahil bu bahsettiğim diğer alanın yönetiminden ve düzgün bir şekilde yürütülmesinden sorumlusundur.

    bu ikinci model oldukça yorucudur. örneğin bir yandan insanların ücret artışı, yıllık primleri, ek ödemeleri, aylık kesintileri falan filanla uğraşırken bir yandan bir müdür gelip sana boş pozisyon görüşmelerinin nasıl olduğunu sorarken; diğer yandan bir direktör herhangi bir konuda genel müdüre bir sunum hazırlamanı isteyebilir ve sen hiçbirine o an başka bir şeyle meşgul olduğunu söyleyemezsin. çünkü sen insan kaynakları çalışanısındır ve işin zaten diğer birimlere destek olarak onların yükünü hafifletmektir. bir de bütün bunlar olmuyormuş gibi biri gelip sana belki de 67. kez "yıllık izin formu nerdeydi?" diye sorar. :) varsın sorsun. dosyayı tekrar yollarsın zerre rahatsızlık duymadan.

    ha bu arada insan kaynakları => <3. yanlış anlaşılmak istemem.

    işini sevmek ve gerekliliklerinin farkında olmak önemlidir. genel kanının aksine herkes insan kaynaklarında çalışamaz. bütün samimiyetimle söylüyorum ki; önce insan olmak gerekir cidden. yoksa katil olup çıkmanız işten bile değildir.

    lan ne anlatıyordum nereye geldi konu. işte bunlar hep beyaz şarap.
  • generalistler uzerine yazilan enteresan bir kitap icin range: why generalists triumph in a specialized world
  • (bkz: koray birand)
  • gelecek bu insanlar üzerinden dönecektir. specialistlerin pek de bir anlamı kalmayacaktır. halen daha eski kafadaki insanlar (mesela annelerimiz, babalarımız) tamam ama bir konuda uzman ol diyorlar. anlamı kalacak mı? bu kocaman bir soru işareti. ama çok farklı konular hakkında bilgi sahibi olup, hem yapay zekaları yönlendirecek hem de konular arasındaki interdisipliner bağlamı kuracak insanlara her zamandan çok ihtiyaç olacak. bunu anlamak çok mu zor?

    şunu da sormak isterim. acaba generalist olmak mı daha zor yoksa specialist olmak mı? her şey biraz da algıda gizli aslında.
hesabın var mı? giriş yap