• doğumgünüm!
  • bir birhan keskin şiiri.

    anne bak, ben kime yazılmış çok eski bir mektubum
    böyle, derine derine saklanmış kalmış.
    dünya yerinde bir uykuya yatırılmış, hiç uyumamış.
    kışlarda zor hatırası, yazlarda tahammül yorgunu
    anne benim gönlümün kimyası ne bu böyle?

    nereye vardıysam olmuyor,
    anne bak, hıdırellez geliyor.
    bana bir silkintiotu bul
    dizlerime derman diye sür, hülya diye gözlerime
    saçlarıma sür, yıllar var dönemedim evime.

    ne çok suyun içinden geçtim anne
    senin önünden geçtiğimden daha fazla.
    sular ki bunca tanıdığımdır,
    sen bana dünya yalan diyorsun
    ben bi tek aşkı koydum gerçeğin tarafına.
    tekrar düşünelim anne
    bak bir kere daha soruyorum;
    ben kime yazılmış çok eski bir mektubum
    bu ben ne böyle?

    fakir kene kitabının kargo ile birlikte en güzel sayfalarından biridir.
  • bugündür. geçen seneki dileğim gerçekleştiği için bu sene de dileklerle kutlayacağız. çiğdem ve gazozları hazırlayın arkadaşlar.
  • yılda bir olduğu için, unutulmuş olabileceği düşünülerek, nacizane hatırlarmalar:

    hıdırellez akşamı ne yapılır?
    -hıdırellez akşamı bugün olduğu için dileklerinizi ve dualarını yapacağınız vakit ikindiden sonra başlamış olur.
    hıdırellez akşamında gül ağacının dibine isteklerinizi temsilen resimler çizebilir, gül dalına da dileklerinizi yazdığınız kağıtları bağlayabilirsiniz.
    -hıdırellez akşamında gül ağacının dibine para gömülmesi de adettendir.
    -hıdırellez günü sabahında kağıda yazılan dilekler gül dalından alınıp denize atılır. dibine gömülen para ise cüzdana konulur ve bir yıl boyunca harcanmaz. bu paranın cüzdanı bereketlendireceğine ve paranızın hiç bitmeyeceğine yorulur.
    hıdırellez gecesi bereket için neler yapılır?
    hıdırellez gecesi hızır'ın bereket vermesi için yiyecek kaplarının, erzak torbalarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılıyor.
    hıdırellez dileği ne zaman yazılır?
    5 mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır. asılan paralar ya da cüzdanlar 6 mayıs sabah erkenden geri toplanır. yine hıdırellez akşamı evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
    hıdırellez günü neler yapılır?
    5 mayıs günü (nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine hıdırellez kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. bu kurban hıdırellez günü kesilerek birlikte yenir. yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir.
    -hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.
    -hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.
    -hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü hızır ve ilyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

    inanmayan dostlar, sizi de trakyamızda ki dallık kutlamalarına bekleriz be
  • çocuktuk, izmir'deydik, 80'ler ve 90'ların başı... okuldan gelir gelmez çalı-çırpı, odun, çöp, lastik vs. yanıcı ne bulursak toplar mahallenin stratejik bir noktasına yığardık. abiler işi organize ederdi: onu getir, bunu götür... güneşin batmasıyla ateşi yakardık. başarı ölçütü, ateşin elektrik tellerine yetişmesiydi. ondan sonra ateş üstünden atlama sekansı başlardı. bu da bir çeşit yetkinlik gösterisiydi, ateşten atlayan kendini ispatlamış sayılırdı. bu esnada da kablolara, iplere bağladığımız bulaşık tellerini yakıp döndürerek kendi çapımızda havai fişek gösterisi yapardık. velhasıl gayriresmi bayram havasında geçerdi, unutulmaz zamanlardı...
  • bahar oldu aman...
    al kese astım gül dalına...
    adadım yarin adına...
    iki göz oda...

    adına dilek tutulan sevgili olması/olmak varsa içinde nasıl kutsal olmasın?

    ağlama hıdrellez,
    ağlama be bana...
    acı ektim yerine...
    aşk yeşerecek...
    başka bahara...
  • beşi altıya bağlayan gecedir. sadece ülkemizde ve türk toplumlarında değil, ortadoğu, iran, balkanlar hatta tüm akdenizi de kapsayacak yakın coğrafyanın tümünde baharın gelişi olarak kutlanır. kutlamaların en güzel adreslerinden biri de izmir/tepecik'teki işçiler caddesi'dir. caddede boş bulunan her yere sofralar kurulur, sokaklar ışıl ışıl, renk renk süslenir, davullar zurnalar çalınır, romanlar göbek atar, iğne atsan yere düşmez denilecek türden bir kalabalık olur. insanlar gecenin sonunda mutluluk içinde evlerine dönerlerken akıllarda bir tek bir sonraki hıdırellez vardır.
  • bu gece ateş yakılarak kutlanacak olan ve yarın kırsala pikniğe gidilerek kutlamaya devam edilecek olandır
  • geldi yine gönlümün sultanı, hayallerimin gönlümde baloncuk baloncuk kabarmasına vesile olan, bahar ,uyanış, sevgi,dostluk bayramım. her yıl ip ile çektiğim bu yıl bir kere daha kavuştuğum hıdrellez bayramımız yeryüzünü neşe ve sevgi ile doldursun ardında sağlık ve afiyet bıraksın.
  • bedenen hayatta olduğuna inanılan biri peygamber (ilyas) diğeri ise allah'ın veli kulu (hızır) ın buluştuğu rivayet edilen gündür. bugünde yapılan duaların kabul olacağı düşünülmektedir.
hesabın var mı? giriş yap