• bilgisayar dünyasınadaki amerikan emperyalizmi sonucunda onların harf sistemini kullanmak zorunda kalmamız durumu. sen zamanında programcı yetiştirmezsen böyle olur işte.
  • sayelerinde dilediğimizce sıkılabiliriz.
  • sohbet, kısa mesaj, e-posta, tweet gibi kişisel iletilerde yokluğu kabul edilebilirken; afiş, poster, tabela, logo gibi profesyonel işlerde buna dikkat edilmemesi kanımca baştan savma iş yapmanın en şahane örneklerini teşkil eder. kullanılan yazı tipinin çengelleri, kalınlığı, eğikliği, karakter aralığı gibi özellikler of aman acayip önemliyken harflerin bizzat kendilerini "s ile ş benziyor, büyük i'nin noktası olmasa da olur" diye sallamamak epey saçma oluyor.

    "eama şimdi süper yazıtipi buldum, içinde ş yoksa ben napiyim" diyen tasarımcının da kullandığı programın basit bitmap veya vektörel çizim gereçleriyle düzgün bir nokta, bir çengel yapamayacak kadar aciz olduğunu zannetmiyorum.

    şunu da belirtmek gerekir ki, mevzu yalnızca "türkçe" karakterlerle sınırlı değil. bir "français" veya "ångström" da kendi çapında benzer durumlara gebedir.
  • ozellikle bazi sitelerde turkce karakterler yerine ingilizce benzerlerini kullanmak sonucu ortaya cikan problemin ana kahramani.
    orn: yağlı fındık çilekten daha şirindir, ümidini boşuna körükleme.
  • icq'ya şifre verirken biraz çetrefil olsun diye kullanılan karakterler. daha çok "şğı" karakterlerine türkçe diyelim. fakat bakınız allahın işine ki; licq nam program bu türkçe karakterlerden oluşmuş icq şifresine destek vermemekte, var olan hesabınızı aynı programla kullanmamanız gerektiği hususunda diretmektedir. licqdan başka bir yöntemle login olup şifrenizi değiştirebilirsiniz ama bu durumda da türkçe karakterinizden ödün vermiş olursunuz. öyledir yani.

    öte yandan atlantisten gelen zekiye hanımefendide olmayan bir özelliktir bu. çünkü o türkçe karaktersizdir.
  • ingilizce karakterlerle yazilmis bir yaziyi turkce karakterli hale getiren enfes bir program icin:

    http://www.hlst.sabanciuniv.edu/tl/deascii.html
  • 16.000 karakter içeren türkçe yazı yazmış biri, türkçe karakter kullanmadan.

    resmen okuyanı adam yerine koymamak, saygısızlık. hani kısa birkaç cümlelik bir şey olur, acil yazılmış kısa bir paragraf olur anlarım. ama ciddiye alınmayı bekleyerek bir şey yazmışsın ve türkçe karakter kullanmayı zul sayıyorsun.

    benim de günlük klavyemde türkçe karakter yok. ama buraya bir şey yazacağım zaman şurdan çeviriyorum. uygulamanın benimle bir ilgisi yok. yıllardır kullanıyorum, ekranımda başka bir browser'da sabit açık. tesadüfen keşfetmiştim. baktığımda da bilkentli iki gencin yaptığı bir şey diye görmüştüm sanıyorum. aklımda öyle kalmış. eminim başka uygulamalar da vardır.

    letter count'ları da şurdan yaptım.

    saçmalardan seçmeler anlatan liberal akademisyen profili tahminen.
  • http://fens.sabanciuniv.edu/tl/ascii.html adresinde de (bkz: okuluyla gurur duymak) turkce karakter temizleme islemini gerceklestirilebilir ve boylece turk olmayan birine attigimiz mailin okunabileceginden emin olup yarinlara daha mutlu sekilde kosabiliriz.

    link degisikligi editi:
    http://www.hlst.sabanciuniv.edu/tl/ascii.html

    linkler sizlere ömür olmuş, erişilebilen bir türkçe karakter temizleme uygulaması için:
    http://www.seslisozluk.net/…urkce-karakter-temizle/
  • onunuzde na boooleeee bi turkce metin varken ve onu fotosopta yazmak zorundayken monitoru alip sivri bi koseye gecirme istei uyandiran mevzuu.
  • yabancı web siteleri üzerinden önemli bir işlem yaparken her seferinde beni strese sokan karakterler. adımı bunlar olmadan yazsam kabul olur mu derdi, küçük olup bunlarla yazsam görünür mü derdi…
hesabın var mı? giriş yap